Προβιοτικά: Μία μικρή αλλαγή που μπορείς να κάνεις για καλύτερη υγεία

Πώς τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της καθημερινής ευημερίας;

Προβιοτικά: Μία μικρή αλλαγή που μπορείς να κάνεις για καλύτερη υγεία

Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, αποφεύγετε την κατανάλωση ζάχαρης και το αλκοόλ, ζείτε χωρίς άγχος, ενώ παράλληλα καταφέρνετε να αποφεύγετε τα κρυολογήματα και τις ιώσεις όταν αυτά είναι σε έξαρση;

Εάν απαντήσατε αρνητικά σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε η καθημερινή πρόσληψη προβιοτικών είναι εκείνη που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιές, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργεία του εντέρου σας.

Η εύρυθμη λειτουργεία του εντέρου σας έχει σημαντικό ρόλο:

  • Στην προώθηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος
  • Στην υποστήριξη της σωστής ανοσολογικής λειτουργίας
  • Στην προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς

Η καλή υγεία του εντέρου, και η χρήση προβιοτικών συνδέονται με ένα υγιές βάρος και μια υγιή εντερική μικροβιακή χλωρίδα.

Επίσης, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από τη χρήση αντιβιοτικών και ότι υπάρχει μια σύνδεση με την ψυχική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου.

Οι «συνήθεις ύποπτοι» για την υγεία του εντέρου

Σε ένα υγιές έντερο υπάρχει ισορροπία μεταξύ ευεργετικών και παθογόνων βακτηρίων.

Η χλωρίδα του εντέρου ευδοκιμεί όταν η διατροφή μας είναι πλούσια σε τρόφιμα ολικής και φυτικές ίνες. Έτσι λέμε ναι σε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, τρόφιμα με άπαχη πρωτεΐνη, όπως το κρέας γαλοπoύλας, γαλακτοκομικά προϊόντα και άφθονο νερό. Οι διατροφικές μας συνήθειες σε συνδυασμό με μια ελαφριάς μορφής καθημερινή άσκηση συμβάλλουν στη σωστή λειτουργεία του πεπτικού μας συστήματος. Παρόλα αυτά όμως, ενώ προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μπορούν πολύ εύκολα να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και στην εύκολη επιλογή του junk food. Το άγχος, η ηλικία, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, ασθένειες και λοιμώξεις είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που προκαλούν μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μας, διαταράσσοντας τη χλωρίδα του.

Που θα βρείτε τα προβιοτικά

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα γιαουρτιού. Αντισταθείτε στους πειρασμούς των επεξεργασμένων τροφίμων και του junk food, επιλέγοντας να καταναλώσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ένα προϊόν γιαουρτιού.

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved