Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε εξαιτίας ενός καψίματος ή μιας παράξενης αίσθησης στα πόδια πιθανώς να εμφανίζετε το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Η νευρολογική αυτή διαταραχή επηρεάζει περίπου το 2% των ανθρώπων, μερικούς ειδικά τόσο σοβαρά που δεν μπορούν να καθίσουν ήρεμοι για να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά τον ύπνο και να μειώσει γενικότερα την ποιότητα της ζωής. Η δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια είναι μεγαλύτερη όταν το άτομο κάθεται ή ξαπλώνει, ειδικά το βράδυ. Μερικοί ασθενείς κλοτσούν στον ύπνο τους και άλλοι εμφανίζουν μια ανεξέλεγκτη τάση να γυρίζουν συνεχώς τα πόδια τους. Η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο σε ανθρώπους μετά τα 40 αλλά και στις εγκυμονούσες γυναίκες.

Θεραπεία δεν υπάρχει και το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει. Στο 1/3 των περιπτώσεων το σύνδρομο είναι κληρονομικό ενώ μπορεί και να οφείλεται σε νευρολογικές βλάβες στα πόδια λόγω σακχαρώδους διαβήτη ή μιας νεφροπάθειας. Η αποφυγή του αλκοόλ και της καφεΐνης είναι σημαντική. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα σιδήρου και βιταμινών (Ε, Β12,φυλλικού). Επίσης οι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών θα πρέπει να αλλάξουν το πρόγραμμα ύπνου τους όταν η διαταραχή είναι ηπιότερη. (εάν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved