Η παρασκευή του τέλειου σφιχτοβρασμένου αβγού απαιτεί τέτοια...μεθοδικότητα που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστήμη από μόνη της. Έχουν γίνει συζητήσεις για την ποιότητα του νερού, την ποσότητα, τον τύπο του αβγού και φυσικά τον χρόνο μαγειρέματος . Τώρα, προστίθεται ακόμα ένας παράγοντας, όπως το ξίδι. Πρέπει να προσθέτουμε μία ή δύο κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι όταν βράζουμε αβγά ή όχι;
Tips για μαμάδες: Τι να κάνετε για να μην ραγίζει το αυγό στο βράσιμο
Γιατί ξίδι;
Ίσως να έχετε δει κάποια συνταγή που προτείνει την προσθήκη ξιδιού στο νερό πριν προσθέσετε τα αβγά. Κατά μία ερμηνεία το ξίδι κάνει πιο εύκολο το ξεφλούδισμα των αβγών καθώς διασπά το ανθρακικό ασβέστιο που υπάρχει στο τσόφλι του αβγού, κι αυτό κάνει πιο εύκολη την αφαίρεση του κελύφους.

Βοηθά ή όχι το ξίδι στο ξεφλούδισμα των αβγών;
Αυτό το μικρό κόλπο έχει δύο κύριες λειτουργίες κατά το βράσιμο των αυγών: βοηθά στο να αφαιρείται ευκολότερα το τσόφλι μετά το μαγείρεμα και κάνει το ασπράδι και τον κρόκο πιο μαλακά και νόστιμα, όταν βράζονται σε μέτρια φωτιά.
Η προσθήκη ενός όξινου διαλύματος στο νερό βρασμού, σε αυτήν την περίπτωση ξίδι, επιτρέπει στα αβγά να μαγειρευτούν και να πήξουν σε μέτρια θερμοκρασία με πιο απαλή υφή.
Επιπλέον, το ξίδι αποτρέπει το σπάσιμο των αβγών κατά το βράσιμο, διευκολύνει το ξεφλούδισμα, επιταχύνει την πήξη των πρωτεϊνών του αβγού και σφραγίζει το τσόφλι. Σημειωτέον ότι πρέπει πάντα να τοποθετείτε τα αβγά σε κρύο νερό πριν τα βάλετε στη φωτιά.
Όμως, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη θεωρία. Για παράδειγμα ο food editor του allrecipes.com αποφάσισε να κάνει το πείραμα και να διαπιστώσει ο ίδιος αν τελικά το ξίδι είναι αποτελεσματικό στο ξεφλούδισμα των αβγών.
Έβρασε λοιπόν δύο παρτίδες αβγών, μία με προσθήκη ξιδιού και μία χωρίς, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία: το νερό κάλυπτε τα αβγά και τα έβρασε σε χαμηλή θερμοκρασία για 13-15 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθέτησε και τις δύο παρτίδες σε νερό με πάγο.
Κατά τη διάρκεια του ξεφλουδίσματος, και οι δύο παρτίδες απαιτούσαν παρόμοιο κόπο για να ξεφλουδιστούν σωστά. Ο συντάκτης διαπίστωσε ότι το ξίδι δεν διευκόλυνε ιδιαίτερα την όλη διαδικασία.
Ωστόσο, αρκετοί διαφώνησαν μαζί του στηρίζοντας τη μέθοδο με το ξίδι. Η Kimberly McPherson είπε: «Τα έχω φτιάξει τουλάχιστον 20 φορές με ξίδι και πάντα ξεφλουδίζονται τέλεια και είναι τέλεια μαγειρεμένα» ενώ η Kendra Adams ανέφερε: «Επιτέλους αβγά που ξεφλουδίζονται τέλεια, ακόμα και όταν χρησιμοποιείς φρέσκα. Δεν έχει ο καθένας παλιά αβγά στο σπίτι. Οπότε αν χρειάζεστε αβγά που ξεφλουδίζονται τέλεια άμεσα, χρησιμοποιήστε αυτή τη συνταγή!».

To tip της μαμάς: Πόσο καιρό διατηρούνται φρέσκα τα αβγά εκτός ψυγείου
Χρήσιμες συμβουλές για καλά βρασμένα αβγά
Να θυμάστε ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που πρέπει πάντα να εφαρμόζετε όταν φτιάχνετε σφιχτοβρασμένα αυγά. Πάντα να βεβαιώνεστε ότι τα αβγά καλύπτονται με νερό τουλάχιστον κατά μία ίντσα μέσα στην κατσαρόλα. Επίσης, η τοποθέτηση των αβγών σε πάγο μετά το μαγείρεμα είναι ζωτικής σημασίας καθώς η γρήγορη ψύξη τους βοηθά σημαντικά στο εύκολο ξεφλούδισμα.
Όσο για το αν θα χρησιμοποιήσετε ξίδι ή όχι στο βράσιμο των αβγών, αρκεί μια δοκιμή για να αποφασίσετε.
με πληροφορίες από diariouno.com.ar