Έρευνα: Το «κρυφό βάρος» που κρύβουν οι δουλειές του σπιτιού και πώς θα απαλλαγούμε από αυτό

γράφει η Σοφία Μαυραντζά

Έρευνα: Το «κρυφό βάρος» που κρύβουν οι δουλειές του σπιτιού και πώς θα απαλλαγούμε από αυτό

Μπορεί να ακουστεί παράδοξο, όμως μια νέα έρευνα που παρουσίασε η Samsung Electronics αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι αφιερώνουν 86% περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι την ολοκλήρωση των οικιακών εργασιών από όσο ασχολούνται πρακτικά με αυτές. Αυτός ο χρόνος εκδηλώνεται ως ένα «αόρατο φορτίο», προκαλώντας σωματική ανησυχία και ψυχική ενασχόληση πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε προεργασία και επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν τον πολύτιμο χρόνο τους στο σπίτι. Σαν να μοιάζει με το συναίσθημα που είχαμε μικρές, τις Κυριακές, σκεπτόμενες ότι θα πάμε στο σχολείο – δεν νομίζεις;

Περισσότερα από 6.000 άτομα από την Ευρώπη συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι ο μέσος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον επτά εργασίες στο σπίτι του, στις οποίες αφιερώνει τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα συνολικά. Όμως εσύ, ως μαμά, γνωρίζεις ήδη καλύτερα από τον καθένα πως οι 30 ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να είναι και λίγες! Μάλιστα, αν το σκεφτείς καλύτερα, οι 30 ώρες σχεδόν πλησιάζουν το 40ωρο που καλούμαστε να υπηρετήσουμε στην εργασία μας όλη την εβδομάδα. Άρα στην ουσία, έχουμε όχι μία, αλλά δύο full time jobs...

Η Samsung, προκειμένου να συμβάλλει στην επαναφορά της ισορροπίας στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, δημιούργησε τον δείκτη «Invisible Load», σε συνεργασία με τον best seller συγγραφέα και ειδικό σε θέματα ευτυχίας, Mo Gawdat. Με τη χρήση αυτής της πρωτότυπης φόρμουλας (Invisible Load = Ένταση x Χρόνος x Συχνότητα), μπορεί να υπολογιστεί το ατομικό «αόρατο φορτίο» του καθενός, εξετάζοντας το φυσικό φορτίο των οικιακών εργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνος, καθώς και την ψυχική επιβάρυνση που συνδέεται με αυτές.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την έρευνα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την περασμένη εβδομάδα το Mothersblog.gr, σε αποκλειστικότητα. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Mo Gawdat, best-selling author and happiness expert και ο Nathan Sheffield, Head of IoT & SmartThings, Samsung Europe.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα με την ψυχική υγεία και την ευτυχία στον κόσμο σήμερα είναι ότι αφήνουμε τους εαυτούς μας να “δραπετεύουν” στη δουλειά και την απασχόληση. ‘Φοράμε’ την πολλή δουλειά σχεδόν σαν παράσημο, σαν επίτευγμα, τη χρησιμοποιούμε σαν απόδραση. Η δυστυχία είναι το αποτέλεσμα, όταν τα γεγονότα υπολείπονται των προσδοκιών μας. Πολλοί από εμάς, για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, βάζουμε πολλά tasks στο πιάτο μας. Το μυστικό είναι να απολαμβάνουμε τις stress free στιγμές και να μην σκεφτόμαστε “τι θα συμβεί αν δεν έχω άπειρα πράγματα να κάνω”» σημείωσε ο Mo Gawdat στην αρχή της συζήτησης.

mo-gawdat.jpg

Mo Gawdat, best-selling author and happiness expert

Πώς γεμίζουμε άγχος για όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε στο σπίτι

Η έρευνα προσδιορίζει τις 15 οικιακές εργασίες που εκτελούνται σε τακτική βάση, ενώ κάθε εργασία ταξινομείται με σειρά έντασης, ανάλογα τις συναισθηματικές και σωματικές απαιτήσεις που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι κατά την εκτέλεσή τους. Με βάση την έρευνα αυτές είναι οι 5 κορυφαίες δουλειές του σπιτιού:

  • Πλύσιμο πιάτων/φόρτωμα πλυντηρίου πιάτων
  • Καθαρισμός του νοικοκυριού
  • Τακτοποίηση του σπιτιού
  • Σιδέρωμα
  • Πλύσιμο ρούχων

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα προηγμένης τεχνολογίας «έξυπνου» σπιτιού και πλατφορμών, όπως το SmartThings της Samsung, για τη διαχείριση της συνδεδεμένης διαβίωσης, οι Ευρωπαίοι ξοδεύουν σχεδόν τον ίδιο χρόνο – και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο – ώστε να προετοιμαστούν ψυχολογικά για τις συγκεκριμένες εργασίες, όσο και στη διενέργεια αυτών. Τα παραδείγματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι:

  • Καταναλώνουν 92% περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι το μαγείρεμα από όσο μαγειρεύουν πραγματικά
  • Ξοδεύουν 91% περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι πράγματα σχετικά με την ασφάλεια του νοικοκυριού από όσο αναλαμβάνουν δράση σχετικά με την προστασία του
  • Καταναλώνουν 88% περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι σχετικά με το να μεταφέρουν τα απορρίμματα εκτός σπιτιού ή την ανακύκλωση από όσο πραγματικά χρειάζεται η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών.

Υπάρχει, λοιπόν, κόσμος που δυσκολεύεται εξαιτίας ενός αόρατου φόρτου και ανεκπλήρωτων tasks στο σπίτι

Ποια είναι η συμβουλή του Mo Gawdat; «Όπως με όλα, η αρχή γίνεται αποκτώντας επίγνωση της κατάστασης. Το burnout συμβαίνει εξαιτίας των πολλών task. Κανένα από αυτά δεν είναι ικανό να σε σκοτώσει, όμως ο συνδυασμός τους σε ταλαιπωρεί. Πρέπει λοιπόν να κάνεις δύο πράγματα: Πρώτον, να καταλάβεις από πού προέρχεται ο όγκος των task, δηλαδή τι σου προκαλεί το στρες. Και δεύτερον, να ξεχωρίσεις ποια task μπορείς να αυτοματοποιήσεις, ώστε να μην σε ταλαιπωρούν. Χρειάζεσαι, επομένως, τη βασική επίγνωση των πράγματων που σε στρεσάρουν και το επίπεδο του στρες που σου προκαλούν, ώστε είτε να τα αντιμετωπίσεις είτε να τα αυτοματοποιήσεις».

Πώς το SmartThings διαμορφώνει μία καθημερινότητα με λιγότερο άγχος

Ο Nathan Sheffield, Επικεφαλής IoT και SmartThings της Samsung Europe, υπογραμμίζει: «Στη Samsung, αναζητούμε πάντα τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρόνο και να ελαφρύνουν τον καθημερινό φόρτο εργασιών. Το SmartThings ξεκλειδώνει έναν απλούστερο, εξυπνότερο και πιο συνδεδεμένο κόσμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 300 μάρκες συνεργατών που υποστηρίζουν πάνω από 3.200 συνδεδεμένες συσκευές. Δίνοντάς σας τον πλήρη έλεγχο του σπιτιού σας, και κυρίως των οικιακών σας εργασιών, το SmartThings απελευθερώνει το χρόνο σας για να συνδεθείτε με τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Μέσω του δείκτη Invisible Load, θέλαμε να ενθαρρύνουμε τις συζητήσεις σχετικά με τον φόρτο εργασιών στα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα το αόρατο φορτίο τους, ελπίζουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ισχυρά οφέλη της τεχνολογίας για να τους βοηθήσουν να ζήσουν μια πιο ισορροπημένη ζωή».

Με το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι το νοικοκυριό τους θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτικό και με σχεδόν τους μισούς (48%) να θεωρούν ευπρόσδεκτες τις δυνατότητες της τεχνολογίας για τη διευκόλυνση στις οικιακές εργασίες, ο Δείκτης Αόρατου Φορτίου παρέχει στους χρήστες απλές λύσεις από το SmartThings, που θα τους βοηθήσουν σε μια πιο αποδοτική καθημερινότητα, αλλά και να εξοικονομήσουν χρόνο που μπορεί να αφιερωθεί σε εκείνα τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εκείνους.

Για παράδειγμα, προκειμένου να μειωθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση και την πληρωμή των λογαριασμών του νοικοκυριού, το SmartThings Energy επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ενεργειακή κατανάλωση των οικιακών τους συσκευών με μια ματιά, τόσο των «έξυπνων» όσο και των μη «έξυπνων» συσκευών που συνδέονται σε «έξυπνες» πρίζες. Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία AI Energy Mode και να διαχειριστούν την κατανάλωση ενέργειας κάτω από κάποιο προκαθορισμένο επίπεδο. Για τη μείωση του φόρτου που προκαλείται από το πλύσιμο των ρούχων, η εφαρμογή SmartThings επιτρέπει στους χρήστες να ξεκινήσουν την πλύση ακόμα και εξ αποστάσεως, ειδοποιώντας τους όταν τελειώσει ο κύκλος – όπου κι αν βρίσκονται.

Τελικά το SmartThings βοηθά στη διαχείριση ή στην εκτέλεση των οικιακών εργασιών;

Ο Nathan Sheffield, σχολιάζει: «Η απάντηση είναι: Κάνει και τα δύο. Το SmartThings κάνει focus στο να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, μειώνοντας το stress του προγραμματισμού. Αυτό το καταφέρνει ενώνοντας τις συσκευές του σπιτιού. Έχεις, λοιπόν, την επιλογή να συνδέσεις τη μία συσκευή με την άλλη και να τις ελέγχεις remotely, ή να φτάσεις στο σημείο ενός πλήρως αυτοματοποιημένου σπιτιού όπου όλα γίνονται μόνα σε συγχρονισμό με την καθημερινή σου ζωή. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα σκέφτεσαι πλέον».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν σκεφτείς το πώς χρησιμοποιείς το σπίτι σου, δεν είναι απλά ένα καταφύγιο ή ένα μέρος χαλάρωσης. Είναι ένα μέρος όπου χρειάζεσαι να έχεις αντιπερισπασμούς, όπως για παράδειγμα η ψυχαγωγία. Το SmartThings μπορεί να αναβαθμίσει την εμπειρία ψυχαγωγίας με κάτι απλό, όπως το να αλλάξει τον φωτισμό στο σαλόνι σου, ως και κάτι πιο πολύπλοκο όπως το να σου προσφέρει μία επαυξημένη εμπειρία για ένα παιχνίδι. Δημιουργεί μία προσωπική εμπειρία σύμφωνα με το πώς θα διαλέξεις να αλληλεπιδράσεις με τις εφαρμογές του οικοσυστήματος».

Κλείνοντας, ο Mo Gawdat υποστηρίζει: «Το πώς περνάμε το χρόνο μας στο σπίτι είναι μια θεμελιώδης πτυχή της συνολικής μας ευεξίας, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε υγιείς συνήθειες στην καθημερινή μας ρουτίνα, για να διαχειριζόμαστε με ευκολία τη λίστα με τις δουλειές μας. Με τη βοήθεια του SmartThings, είναι δυνατόν να αυτοματοποιήσουμε ορισμένες οικιακές εργασίες και να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα του ελεύθερου χρόνου μας στο σπίτι».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved