Υπάρχουν υγιεινά και ανθυγιεινά ρούχα; Τι απαντά ειδικός

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ένα ρούχο.

Υπάρχουν υγιεινά και ανθυγιεινά ρούχα; Τι απαντά ειδικός
Bigstock

Η ετικέτα των ρούχων δεν είναι χρήσιμη μόνο για τον τρόπο φροντίδας τους, αν πλένονται δηλαδή στο πλυντήριο ή στο χέρι και σε τι θερμοκρασία. Παρέχει επίσης χρήσιμες πληροφορίες για τη σύνθεση των ρούχων και από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Για παράδειγμα, ορισμένα υφάσματα μπορεί να περιέχουν ρητίνες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.

Υγιεινά και ανθυγιεινά ρούχα

Το πρώην μοντέλο Μάρα Δαρμουσλή και η χημικός Κέλλυ Σταθοπούλου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τα υγιεινά και τα ανθυγιεινά ρούχα.

Η Μάρα Δαρμουσλή αναφέρθηκε στα κριτήρια που επιλέγει τα δικά της ρούχα αλλά και των παιδιών της, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Είναι κάτι που απασχολεί και είναι βασικό κριτήριο το να είναι ποιοτικά και οικονομικά τα ρούχα. Δεν βρίσκεις εύκολα ρούχα με 100% βαμβάκι για παράδειγμα».

Η κ. Σταθοπούλου μίλησε για τα υλικά που υπάρχουν στην αγορά και από τα οποία φτιάχνονται τα ρούχα.

«Υπάρχει ποικιλία υλικών που κατασκευάζονται τα ρούχα. Η κατηγορία στην οποία ανήκουν πχ βαμβακερό ή μεταξωτό δεν μας εξασφαλίζει την ποιότητα. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου, σίγουρα απορροφά ουσίες», είπε αρχικά.

Τι είναι η πιστοποίηση των ρούχων;

«Είναι η εξασφάλιση ότι είναι απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες, ουσίες που θα απορροφηθούν από τον οργανισμό ή θα τις εισπνεύσουμε καθώς το φοράμε ή κοιμόμαστε με αυτό. Είναι μια τεκμηρίωση της συμμόρφωσης των ουσιών που πρέπει να φέρει το ένδυμα αλλά και την νομοθεσία. Δεν έχει να κάνει με την τιμή αν κάποιο ένδυμα έχει βλαβερές ουσίες. Μπορεί να υπάρχει ρούχο το οποίο να είναι οικονομικό και να φέρει αυτή την τεκμηρίωση», σημείωσε η κ. Σταθοπούλου.

Και συνέχισε: «Υπάρχει ετικέτα φροντίδας και σύνθεση για να ξέρει κανείς τι αγοράζει. Εκεί μπορεί να υπάρχει ένα οικολογικό σήμα το οποίο θα αναφέρει έναν αριθμό και μπορεί να ελέγξει κάποιος αν αυτό το ένδυμα έχει έγκυρο πιστοποιητικό. Είναι μεγάλος ο κατάλογος των προϊόντων δεν είναι μόνο τα ενδύματα, είναι τα σεντόνια, οι κουρτίνες και πολλά άλλα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved