Το tip της μαμάς: Τα λάθη που κάνετε όταν καθαρίζετε το ξύλινο πάτωμα

Η συντήρηση του ξύλινου πατώματος προϋποθέτει σωστό καθάρισμα.

Το tip της μαμάς: Τα λάθη που κάνετε όταν καθαρίζετε το ξύλινο πάτωμα
Bigstock

Το ξύλινο πάτωμα αποπνέει ζεστασιά στον χώρο και είναι κατάλληλο σχεδόν σε όλους τους τύπους σπιτιών.

Ωστόσο, καθώς το ξύλο επηρεάζεται από την υγρασία αλλά και την ζέστη, απαιτείται προσοχή ως προς τη συντήρηση και τον καθαρισμό του.

Τα λάθη που κάνετε όταν καθαρίζετε ξύλινο πάτωμα

Σφουγγάρισμα

Το μυστικό για να διατηρήσετε το δάπεδό σας σε καλή κατάσταση είναι να μην το σφουγγαρίζετε συχνά. Το τακτικό σκούπισμα είναι απαραίτητο για τη φροντίδα του ξύλου. Όχι όμως το σφουγγάρισμα και μάλιστα με απορρυπαντικά. Οι ειδικοί συνιστούν σφουγγάρισμα – μετά από καλό σκούπισμα – μια φορά το μήνα, με σκέτο νερό και καλά στυμμένη σφουγγαρίστρα. Ιδανικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ελαφρώς βρεγμένο πανί μικροϊνών που δεν αφήνει στίγματα και υγρασία.

ilektrikki-skoupa.jpg

Ηλεκτρική σκούπα

Μπορεί το σκούπισμα του ξύλινου πατώματος να είναι εύκολο και πρακτικό με την ηλεκτρική σκούπα, ωστόσο τις συνέπειες θα τις παρατηρήσετε με την πάροδο του χρόνου. Τι εννοούμε; Η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να χαράξει και να θαμπώσει την ξύλινη επιφάνεια του δαπέδου καθώς συχνά υπάρχουν μικρά σκουπίδια που δεν φαίνονται και με το μπρος – πίσω της σκούπας να γδάρουν το ξύλο. Η παρκετέζα είναι η καλύτερη λύση.

Αυτοκόλλητα χαλιών

Ειδικά το χειμώνα για να διατηρούνται σταθερά τα χαλιά, πολλοί τοποθετούν στο ξύλινο πάτωμα αυτοκόλλητα. Ωστόσο, θα χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμός του ξύλου.

spitiko-aporipantiko-gia-to-patoma-pou-mosxovolaei.jpg

Πώς να διατηρείτε καθαρό το ξύλινο πάτωμα

Μην πατάτε με τα παπούτσια

Τα παπούτσια φέρνουν χώμα και ακαθαρσίες στο σπίτι και καταστρέφουν την λεία επιφάνεια του ξύλου. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, φροντίστε να βγάζετε τα παπούτσια σας με το που μπείτε στο σπίτι. Και το καλοκαίρι όμως, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, βγάλτε τις σαγιονάρες σας στην είσοδο γιατί η άμμος μπορεί επίσης να καταστρέψει το παρκέ.

Καλό σκούπισμα

Το να τρίβετε την σφουγγαρίστρα ή την παρκετέζα στο πάτωμα ενώ ακόμα υπάρχουν σκόνες και βρομιές, δεν είναι καλή ιδέα. Το ξύλο καταστρέφεται πιο εύκολα και επιπλέον το σπίτι δεν καθαρίζεται πραγματικά.

Με πληροφορίες από το southernliving.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved