Το tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε το χαλί με αλάτι

Κι όμως, το αλάτι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και στο καθάρισμα των χαλιών.

Το tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε το χαλί με αλάτι
Bigstock

Τα χαλιά ζεσταίνουν έναν χώρο και τον χειμώνα είναι από τα απαραίτητα «αξεσουάρ» του σπιτιού. Βέβαια, λερώνονται με το παραμικρό, ειδικά σε ένα σπίτι με παιδιά, ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να εξαφανίσετε διάφορους λεκέδες χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε στο σπίτι.

Το αλάτι, για παράδειγμα, σίγουρα δεν λείπει από κανένα σπίτι και ένας τρόπος να το αξιοποιήσετε είναι στον καθαρισμό των χαλιών σας.

Πώς να καθαρίσετε το χαλί με αλάτι

Το αλάτι δεν ενδείκνυται για όλους, φυσικά, τους λεκέδες. Σύμφωνα, όμως, με τους ειδικούς είναι το υλικό που θα σας λύσει τα χέρια εάν πέσει στο χαλί κόκκινο κρασί.

Καταρχάς εάν ο λεκές είναι φρέσκος χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι απορροφητικό χαρτί για να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα από το κρασί. Μόλις το κάνετε αυτό ή εάν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει, ρίξτε στο επίμαχο σημείο μία γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού και αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μία ώρα. Το αλάτι θα απορροφήσει το κρασί και στη συνέχεια απλά σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα.

Άλλοι τρόποι να καθαρίσετε το χαλί με φυσικά υλικά είναι οι παρακάτω.

Με υγρό για τα πιάτα και ξύδι

Αν υπάρχουν μικροί λεκέδες στο χαλί, φτιάξτε ένα σπιτικό διάλυμα με υγρό απορρυπαντικό πιάτων αναμειγνύοντας 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι σε ένα φλιτζάνι νερό.

Βάζετε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε με αυτό τους λεκέδες και στη συνέχεια όλο το χαλί. Τρίψτε με μια μαλακή βούρτσα και αφήστε το χαλί να στεγνώσει.

Με μαγειρική σόδα και ξύδι

Η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα στο καθαρισμό του σπιτιού και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στον καθαρισμό του χαλιού.

Ρίξτε μαγειρική σόδα στον λεκέ και προσθέστε προσθέστε μια μικρή ποσότητα ξυδιού (περίπου μια κουταλιά της σούπας) ακριβώς από πάνω.

Αφήστε το διάλυμα στον λεκέ για 4 έως 6 ώρες ή μέχρι να στεγνώσει τελείως. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τα υπολείμματα μαγειρικής σόδας και ο λεκές θα έχει εξαφανιστεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved