To tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε τoν φούρνο της κουζίνας χωρίς τρίψιμο

Το μυστικό δεν είναι μόνο η μαγειρική σόδα με το ξίδι.

To tip της μαμάς: Πώς να καθαρίσετε τoν φούρνο της κουζίνας χωρίς τρίψιμο
Bigstock

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καθαρίσετε τον φούρνο από τα καμένα λίπη.

Προφανώς θα έχετε δοκιμάσει τη μαγειρική σόδα με το ξίδι αλλά και το πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού αν το διαθέτει ο φούρνος σας.

Στη μεν πρώτη επιλογή θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες προκειμένου να μαλακώσουν τα λίπη, στη δε δεύτερη, είναι πιθανόν να μην έχετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ίσως χρειαστεί να τρίψετε με σφουγγάρι για να καθαρίσετε τα καμμένα λίπη.

Πώς να καθαρίζετε τα λίπη χωρίς τρίψιμο

Για να είναι ο φούρνος καθαρός – όσο αυτό είναι εφικτό – φροντίστε να τον καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση κι όσο είναι ζεστός ( προσοχή, στη θερμοκρασία). Με ένα σφουγγάρι που έχετε βρέξει, σκουπίστε τις εσωτερικές επιφάνειες και στη συνέχεια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Με αυτό τον τρόπο τα λίπη δεν θα καίγονται ούτε θα αυξάνονται όταν ψήνετε στον φούρνο.

katharisma-fournou.jpg

Συμβουλές για να διατηρείτε καθαρό τον φούρνο

Για να γλιτώνετε χρόνο αλλά και τρίψιμο όταν χρησιμοποιείτε τον φούρνο να θυμάστε τα εξής:

  • Μη γεμίζετε υπερβολικά τα μαγειρικά σκεύη. Αν δεν μπορείτε να υπολογίσετε σωστά, βάλτε ένα άδειο ταψί στην κάτω σχάρα για να πέφτουν τα λίπη.
  • Απλώστε χοντρό αλάτι στη βάση του φούρνου όσο είναι ζεστός για να απορροφήσει τα λίπη ή τα υγρά που έχουν πέσει. Καθαρίστε με ένα σφουγγάρι ή χαρτί κουζίνας.
  • Μην στρώνετε ποτέ στον φούρνο αλουμινόχαρτο καθώς θα προκαλέσει φθορά.

Πώς να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου

Για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου σας, τοποθετήστε στον νεροχύτη ή τη μπανιέρα μια πετσέτα και αφήστε να τρέξει άφθονο, ζεστό νερό. Προσθέστε και ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων σε σκόνη ή υγρό και τοποθετήστε τις σχάρες αφήνοντάς τες να μουλιάσουν για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα αν είναι δυνατόν. Τρίψτε τις την επομένη με μια παλιά οδοντόβουρτσα και στη συνέχεια ξεπλύντε και στεγνώστε τις σχάρες.

Με πληροφορίες από το housewifehowtos.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved