Tips για μαμάδες: Ποια φαγητά δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Ορισμένα μαγειρεμένα φαγητά καλό είναι να μην τα ζεσταίνετε ξανά.

Tips για μαμάδες: Ποια φαγητά δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Ορισμένα τρόφιμα καλό είναι να μη τα ξεσταίνετε.

Bigstock

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά δεν ξαναζεσταίνονται όλα τα τρόφιμα.

Κι αυτό, γιατί ορισμένες τροφές δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να εκκρίνουν επικίνδυνες ουσίες.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC), τα ακόλουθα τρόφιμα δεν θα πρέπει να ξαναζεσταίνονται.

Κοτόπουλο

Το ξαναζέσταμα του κοτόπουλου δεν ενδείκνυται γενικότερα γιατί έχει μεγαλύτερη πυκνότητα πρωτεΐνης από το κόκκινο κρέας κι όταν ξαναζεσταθεί, οι πρωτεΐνες διασπώνται κάνοντας πιο δύσκολη την πέψη. Πιθανόν να παρατηρήσετε και ενοχλήσεις στο στομάχι.

rizi-to-plenoume-i-oxi.jpg

Ρύζι

Ρύζι

Όταν το ρύζι είναι σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια τα οποία δεν «εξαφανίζονται» με το ζέσταμα και ενδεχομένως να σας προκαλέσουν εμετό ή διάρροια.

Πατάτες

Κι όμως, οι πατάτες χάνουν μέρος των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους όταν παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες. Αν μάλιστα δεν προφυλάσσονται με αλουμινόχαρτο ή στο ψυγείο, ευνοείται η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση. Επομένως, το πρόβλημα με τις πατάτες δεν είναι το ζέσταμα αλλά το πώς αποθηκεύονται αφού ψηθούν.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια έχουν πρωτεΐνες που μπορούν εύκολα να καταστραφούν από ένζυμα και μικροοργανισμούς.

Εάν δεν διατηρούνται σωστά, μπορεί να αλλοιωθούν γρήγορα και να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές μετά το ζέσταμα.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα διευκρινίζει ότι «εάν φυλάσσονται στο ψυγείο και για όχι περισσότερο από 24 ώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα να ξαναζεστάνετε τα μανιτάρια στις συνιστώμενες θερμοκρασίες των 70C».

spanaki-suntagi-gia-mwra.jpg

Μια χούφτα σπανάκι

Bigstock

Σπανάκι

Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων.

Όταν ζεσταθεί ξανά, τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε νιτρώδη και σε νιτροζαμίνες, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες. Αν και έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά δεν επηρεάζονται από το ξαναζέσταμα στον φούρνο μικροκρυμάτων, καλό είναι τον αποφεύγετε.

Με πληροφορίες από τον independent.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved