Tips για μαμάδες: Το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου και συνταγές για τέλειο κουρκούτι

Πώς τα τηγανίσετε τον μπακαλιάρο χωρίς να απορροφήσει πολύ λάδι και κυρίως να μην είναι αλμυρός.

Tips για μαμάδες: Το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου και συνταγές για τέλειο κουρκούτι
Ο παστός μπακαλιάρος χρειάζεται καλό ξαλμύρισμα πριν τον τηγανίσετε και τον σερβίρετε με ή χωρίς σκορδαλιά. Bigstock

Το έθιμο θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο με ή χωρίς σκορδαλιά.

Αν λοιπόν σκοπεύετε να φτιάξετε στο σπίτι τον παραδοσιακό παστό μπακαλιάρο, θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε έγκαιρα.

Γιατί ακόμα κι αν σας πετύχει το κουρκούτι, ο μπακαλιάρος δεν θα τρώγεται αν είναι ...λύσσα.

Ξαλμύρισμα μπακαλιάρου

Ο παστός μπακαλιάρος είναι πολύ αλμυρός γι΄αυτό και δεν αρκεί να τον βάλετε στο νερό για ένα 24ωρο. Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως λοιπόν, τοποθετήστε τον σε κομμάτια στο νερό τουλάχιστον δύο μέρες πριν τον τηγανίσετε, φροντίζοντας να αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες.

Μόλις είναι έτοιμος, στραγγίστε τα κομμάτια και σκουπίστε τα με απορροφητικό χαρτί.

Ο μπακαλιάρος που προορίζεται για τηγάνι πρέπει να είναι χοντρός κι όχι λεπτός για να μη στεγνώσει στο τηγάνισμα.

Pataniscas De Bacalhau - Cod Fish Cakes Typical Portuguese Dish.

Τηγανιτός μπακαλιάρος σερβισιμένος με σαλάτα

Bigstock

Tips για τηγάνισμα μπακαλιάρου

Το κουρκούτι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ γιατί θα δημιουργηθεί μια κρούστα τόσο έντονη που θα «υπερκαλύπτει τον μπακαλιάρο».

Για να μείνει το κουρκούτι στον μπακαλιάρο, δοκιμάστε να τον αλευρώσετε πρώτα.

Αποφύγετε να βάζετε στο τηγάνι πολλά κομμάτια μπακαλιάρου μαζί για να τελειώνετε πιο γρήγορα. Θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς δεν θα τηγανίζονται ομοιόμορφα.

Το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν τα κομμάτια μπακαλιάρου γρήγορα κι όχι να σιγοβράζουν απορροφώντας όλο το λάδι.

Different Ingredients For Batter And Raw Fish Fillet On White Tiled Table, Flat Lay. Space For Text

Το κουρκούτι για το μπακαλιάρο μπορείτε να το φτιάξετε με αλεύρι, αλάτι, μπέικιν, μαγιά, μπύρα.

Bigstock

Συνταγές για κουρκούτι

Κουρκούτι με μπύρα

Κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για κουρκούτι με μπύρα.

Υλικά

  • 500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 330 ml μπίρα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή, ή 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com

Κουρκούτι με βότκα

  • αλεύρι
  • νερό
  • βότκα
  • αλάτι
  • μπέικιν πάουντερ

Χρησιμοποιήστε ίσα μέρη αλευριού, νερού και βότκας, μαζί με λίγο αλάτι και μπέικιν πάουντερ. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για το τηγάνισμα πληθώρας φαγητών.

Κουρκούτι με μαγιά του 'Ακη

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. μπίρα, ξανθιά, παγωμένη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γρ. αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να μην υπάρχουν σβόλοι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved