Tips για μαμάδες: Αρκεί να αλλάζετε σεντόνια μία φορά την εβδομάδα; Τι απαντούν οι ειδικοί

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια και τι να προσέξετε.

Tips για μαμάδες: Αρκεί να αλλάζετε σεντόνια μία φορά την εβδομάδα; Τι απαντούν οι ειδικοί
Bigstock

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 49 με 60 ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες αυτές είναι αρκετές για επαρκή ξεκούραση, είναι όμως αρκετές και για να γεμίσουν τα σεντόνια σκόνη, ιδρώτα και άλλους λεκέδες.

Εάν δεν αλλάζετε τα σεντόνια συστηματικά, οι επιπτώσεις στην προσωπική σας υγιεινή είναι μεγαλύτερες από όσες φανταζόσασταν. Για παράδειγμα, ενδέχεται να εμφανίσετε αλλεργίες, άσθμα και πολλά ακόμα, συνεπώς για την υγεία, αλλά και για την ποιότητα του ύπνου σας ακόμα, θα πρέπει στο άλλαγμα και το πλύσιμο των σεντονιών να είστε τυπικοί.

sentonia-poso-suxna-na-allazete.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / We-Vibe Toys

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σύμφωνα με τους ειδικούς;

Οι περισσότεροι αλλάζουν τα σεντόνια μία φορά την εβδομάδα και αυτό θεωρείται ασφαλές από τους ειδικούς. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, μάλιστα, εάν δεν κοιμάστε κάθε μέρα στο κρεβάτι σας, μπορείτε να τα αλλάζετε και κάθε δύο εβδομάδες.

Δεν ισχύει όμως αυτό για όλους. Οι ειδικοί συνιστούν όσοι έχουν αλλεργίες ή χρόνια πρόβλημα με το άσθμα, καλό είναι να τα αλλάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα, δηλαδή κάθε 3 με 4 μέρες. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν κατοικίδια μέσα στο σπίτι και ειδικά εάν αυτά κοιμούνται ή ξαπλώνουν πάνω στο κρεβάτι.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα σεντόνια να αλλάζονται ακόμα πιο συχνά, λόγω της έντονης εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

sentonia-allazete.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Priscilla Du Preez

Γιατί είναι σημαντικό να πλένετε τα σεντόνια συστηματικά

Ακόμα και μετά από μερικές μέρες, τα σεντόνια συσσωρεύουν:

  • Βρώμα
  • Νεκρά κύτταρα του σώματος
  • Έλαια του σώματος
  • Ιδρώτα
  • Σκόνη και ακάρεα

Όσο περισσότερο καθυστερείτε να τα αλλάξετε, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες από τα παραπάνω συσσωρεύονται στα κλινοσκεπάσματα και το στρώμα σας.

Τι ισχύει για τα υπόλοιπα κλινοσκεπάσματα

Εάν αναρωτιέστε πόσο συχνά θα πρέπει να πλένετε και τα υπόλοιπα κλινοσκεπάσματα, δηλαδή μαξιλάρια, κουβέρτες κ.α., ιδού:

  • Μαξιλαροθήκες: ισχύει ό,τι και για τα σεντόνια. Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή εκτός και εάν συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται και παραπάνω.
  • Παπλωματοθήκη: ιδανικά μία φορά τις 2 εβδομάδες, το πολύ 1 φορά το μήνα
  • Κουβέρτες: μία φορά κάθε 2 με 3 μήνες
  • Μαξιλάρια: μια φορά κάθε 4 με 6 μήνες

Με πληροφορίες από: sleepfoundation.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved