Tips για μαμάδες: Πώς να βράσετε σωστά τα πασχαλινά αυγά πριν τα βάψετε

  • Η κατάλληλη προετοιμασία
  • Τips για το σωστό βράσιμο
  • Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο
Tips για μαμάδες: Πώς να βράσετε σωστά τα πασχαλινά αυγά πριν τα βάψετε
Unsplash.com / Michal Balog

Σύμφωνα με το έθιμο, το βάψιμο των πασχαλινών αυγών γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη. Πριν τη βαφή και τα σχέδια, όμως, τα αυγά θα πρέπει να βράσουν και μάλιστα καλά.
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα τα tips αφενός για να μη σπάσουν τα αυγά κατά το βράσιμο και αφετέρου για να βαφτούν ομοιόμορφα.

Η κατάλληλη προετοιμασία

Σημαντικό είναι τα αυγά που θα βράσετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και αυτό γιατί όταν τα κρύα αυγά έρχονται σε επαφή με το καυτό νερό, το τσόφλι τους είναι πιο εύκολο να ραγίσει ή να σπάσει. Επίσης, προτιμήστε όχι τα ολόφρεσκα αυγά, αλλά εκείνα που είναι τουλάχιστον τριών ημερών. Η μεμβράνη τους είναι πιο σκληρή με αποτέλεσμα μετά να βαφτούν ομοιόμορφα.

Tips για το σωστό βράσιμο

Tip #1: Βάλτε στον πάτο της κατσαρόλας ένα πανάκι για να αποφύγετε τους κραδασμούς που είναι επικίνδυνοι για το σπάσιμο των αυγών.

Tip #2: Μην βάλετε όλα τα αυγά μαζί στην κατσαρόλα. Θα πρέπει να υπάρχει «αέρας» μεταξύ τους για να μην χτυπάει το ένα το άλλο.

Tip #3: Αφήστε τα αυγά να σιγοβράσουν. Κλείστε το μάτι και αφήστε τα αυγά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά στο σβησμένο μάτι. Θα βγουν πιο σφιχτά και θα βαφτούν πιο εύκολα.

Tip #4: Βάλτε στο νερό που βράζει μία κουταλιά της σούπας ξύδι και λίγο αλάτι. Ακόμη και αν ραγίσει κάποιο αυγό, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί, λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δεν θα χυθούν μέσα στο νερό.


https://www.instagram.com/p/CcgHjEOjjcD/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο

Εκτός από τις βαφές του εμπορίου, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως παντζάρια, φλούδες κρεμμυδιού, φύλλα από σπανάκι, τσίλι σε σκόνη κ.α.

Ανά χρώμα, λοιπόν, έχουμε:

  • Μπλε: μωβ χυμό σταφυλιού
  • Πορτοκαλοκαφέ: σκόνη τσίλι
  • Πράσινα: φύλλα από σπανάκι
  • Φούξια: Ζουμί από βρασμένα πατζάρια
  • Πορτοκαλοκίτρινα: Κουρκουμά
  • Γαλάζιο: μωβ λάχανο

Για να βάψετε τα αυγά φυσικά θα χρειαστείτε νερό, ξύδι και ένα από τα παραπάνω υλικά, ανάλογα με το χρώμα που θέλετε.

Τι πρέπει να κάνετε: Αρχικά, βάλτε σε μία κατσαρόλα νερό, μία κουταλιά της σούπας ξύδι και το υλικό που θα δώσει το χρώμα. Βράστε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια προσθέστε στην κατσαρόλα τα αυγά και αφήστε να βράσουν. Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία εδώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved