Κέλλυ Κελεκίδου: Έφτιαξε με την κόρη της την κυρά Σαρακοστή (εικόνες)

Έδωσαν προσοχή ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες.

Κέλλυ Κελεκίδου: Έφτιαξε με την κόρη της την κυρά Σαρακοστή (εικόνες)

Η Κέλλυ Κελεκίδου τίμησε το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας και έφτιαξε με την κόρη της την κυρά Σαρακοστή.

Η κυρά Σαρακοστή, είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Οι εβδομάδες είναι επτά, γι΄αυτό και η κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια. Ένα πόδι για κάθε εβδομάδα. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει και δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Αυτά συμβολίζουν τη στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών.

Σε άλλα μέρη, έκαναν την κυρά Σαρακοστή πάνινη και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο, έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή κρεμμύδι, τον «κουκουρά» όπως την έλεγαν, έμπηγαν ακτινοειδώς 7 φτερά κότας, την κρεμούσαν από το ταβάνι και κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό. Ήταν και το φόβητρο των μικρών παιδιών.

Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι

Για να φτιάξετε την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι, θα χρειαστείτε:

  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • 3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
  • οδοντογλυφίδα για διακόσμηση

Πώς τη φτιάχνουμε

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε ελάχιστο νερό, με ένα κουτάλι. Ψήνετε γύρω στα 15-20 λεπτά. Προσοχή να μη σας μαυρίσει. Εξάλλου, θέλουμε απλά να στεγνώσει το ζυμάρι και όχι να ψηθεί καλά. ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει).Αφήνετε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Η κυρά Σαρακοστή της Ελπινίκης

Η Ελπινίκη Κουρκούλη αρκετές φορές βοηθά τη μαμά της στην κουζίνα και μάλιστα έχει φτιάξει μόνη της κέικ. Χθες, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, το πρόγραμμα είχε παρασκευή και ψήσιμο της κυρά Σαρακοστής.

kelekidou me kori kira sarakosti 5

Όπως θα δείτε στη gallery που ακολουθεί, η κυρά Σαρακοστή της Κέλλυς Κελεκίδου και της κόρης της είναι πραγματικά εξαιρετική.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved