Μαφάλντα: Σαν σήμερα «γεννήθηκε» η πεντάχρονη ηρωίδα που έμεινε στην ιστορία

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1964 κυκλοφόρησε το πρώτο κόμικ Μαφάλντα μαζί με το περιοδικό «Πριμέρα Πλάνα».  .  

Μαφάλντα: Σαν σήμερα «γεννήθηκε» η πεντάχρονη ηρωίδα που έμεινε στην ιστορία
Instagram @mafaldadigital

Έξυπνη, περίεργη, ευγενική, με κοινωνικούς προβληματισμούς και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, η Μαφάλντα είναι το πεντάχρονο κορίτσι που πρωταγωνιστεί στο ομώνυμο κόμικ του παγκοσμίου φήμης κομίστα Κίνο (Quino). Η Μαφάλντα υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του ’60 και ’70, την εποχή δηλαδή του Ψυχρού Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ.

Η Μαφάλντα συνδυάζει την παιδική περιέργεια και αφέλεια με την ενήλικη αντίληψη. Συχνά αναρωτιέται και προβληματίζεται για κοινωνικά θέματα όπως είναι η πείνα και ο πόλεμος, ενώ στις ιστορίες της είναι έντονο και το στοιχείο της ειρωνείας για προβλήματα της χώρας της. Στα κόμικ της έχει θίξει τις κακές υποδομές, την οικονομία, προβλήματα που επανεμφανίζονται ανά εποχές και σε πολλές ακόμα χώρες. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η Μαφάλντα έως και σήμερα, 57 χρόνια μετά τη «γέννησή» της, έχει μείνει στην ιστορία.

mafalda san simera 2

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @mafaldadigital

Χακίν Σαλβαδόρ Λοβάδο (Κίνο) – Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη Μαφάλντα

Η Μαφάλντα είναι δημιούργημα του παγκοσμίου φήμης σκιτσογράφου Κίνο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χακίν Σαλβαδόν Λοβάδο. Γεννήθηκε στην Ισπανία το 1932 και λίγο μετά το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου, μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αργεντινή.

Εκεί σπούδασε στην Καλών Τεχνών και το 1964 πρωτοσχεδίασε τη Μαφάλντα, η οποία αμέσως σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η έκδοση του κόμικ συνεχίστηκε για σχεδόν μία δεκαετία, μέχρι και το 1973.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και μετά το τέλος της κυκλοφορίας του κόμικ, η φιγούρα της Μαφάλντα χρησιμοποιήθηκε και μετέπειτα για διάφορους σκοπούς, όπως για μία καμπάνια σχετικά με τον κορονοϊό το 2020, αλλά και ως εκπρόσωπος για την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF.

Ο Κίνο απεβίωσε τον Σεπτέμβρη του 2020, σε ηλικία 88 ετών.

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved