Shamsia Hassani: Tα σκίτσα αυτής της νεαρής Αφγανής θα σας καθηλώσουν

Μέσα από τις δημιουργίες της η καλλιτέχνης θέλει να δώσει φωνή και δύναμη στις Αφγανές γυναίκες.

Shamsia Hassani: Tα σκίτσα αυτής της νεαρής Αφγανής θα σας καθηλώσουν
Instagram @shamsiahassani

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι ραγδαίες. Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την περιοχή και με κομμένη την ανάσα αναρωτιόμαστε τι μέλλει γενέσθαι για όσους μένουν εκεί.

Στη δεινότερη θέση βρίσκονται αναμφίβολα οι γυναίκες. Για τους Ταλιμπάν, το γυναικείο φύλο είναι υποδεέστερο. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργάζονται, να μορφώνονται και για να κυκλοφορήσουν στον δρόμο πρέπει να είναι καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια. Έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, ενώ για να βγουν από το σπίτι, πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα – μέλος της οικογένειάς τους. Το κερασάκι στην τούρτα; Μία παράβαση έστω και σε ένα από τα παραπάνω, συνεπάγεται θάνατο.

Τη ζωή των γυναικών σε μία τέτοια ανδροκρατούμενη κοινωνία, τον φόβο και την απόγνωση που νιώθουν, αποτυπώνει στα σκίτσα της η Shamsia Hassani.

Τα σκίτσα της με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, συγκλονίζουν. Σε ένα μία λυπημένη γυναίκα στέκεται περικυκλωμένη από μαυροφορεμένους Ταλιμπάν.

skitsa afganistan 5

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @shamsiahassani

Σε ένα άλλο η ίδια γυναίκα κλαίει πεσμένη στο πάτωμα, με το λουλούδι, σύμβολο της ελπίδας, δίπλα της, έτοιμο να ποδοπατηθεί.

skitsa afganistan 4

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @shamsiahassani

Μέσα από τα έργα της, η Shamsa θέλει να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμια κοινό για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και παράλληλα να δώσει στις Αφγανές γυναίκες φωνή και δύναμη. Όπως αναφέρει και η ίδια στην ιστοσελίδα της, η βασική ηρωίδα στις δημιουργίες της είναι μία γυναίκα περήφανη, δυνατή και ικανή να φέρει θετικές αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων.

Από τα πιο συγκλονιστικά σκίτσα της είναι και το παρακάτω, το οποίο σχεδίασε τον Μάιο του 2020, όταν τρομοκράτες επιτέθηκαν σε ένα μαιευτήριο και σκότωσαν δεκάδες έγκυες γυναίκες και νεογέννητα μωρά.

«Τρομοκράτες επιτέθηκαν σε μαιευτήριο. Μπήκαν στις αίθουσες τοκετού και σκότωσαν όλα τα νεογέννητα μωρά και τις έγκυες γυναίκες. Ο εγκέφαλός μου δεν αποδέχεται αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας εφιάλτης» έγραψε τότε σε ανάρτησή της η καλλιτέχνης.

skitsa afganistan 7

Πηγή φωτογραφίας: Instagram @shamsiahassani

Η κάθε δημιουργία της Shamsia είναι φτιαγμένη για να ταρακουνήσει, να προβληματίσει. Αυτές των τελευταίων ημερών δε, είναι μία γροθιά στο στομάχι και δεν γίνεται να μην μας αγγίξουν για όσα συμβαίνουν και αναμένονται να συμβούν στην περιοχή.

Δείτε ακόμα περισσότερα σκίτσα της Shamsia στην gallery που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved