Νατάσα Σκαφίδα: «Δέκα πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν γίνω μαμά»

Αν γυρνούσε το χρόνο στην προ παιδιών εποχή, τι θα ήθελε να της είχαν πει για τη μητρότητα;

Νατάσα Σκαφίδα: «Δέκα πράγματα που θα ήθελα να ξέρω πριν γίνω μαμά»

Με τη Νατάσα Σκαφίδα μιλήσαμε τηλεφωνικά και από το πρώτο δευτερόλεπτο με κέρδισε η ευγενική και γλυκιά φωνή της. Είναι από τις μαμάδες που απολαμβάνουμε να βλέπουμε στα social media και η τηλεφωνική μας γνωριμία ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι είναι ακριβώς αυτό που δείχνει: ήρεμη, γλυκύτατη, με θετική αύρα και αισιοδοξία.

Με τον Γιάννη Βαρδή γνωρίστηκαν το 2014 στο αγαπημένο τους νησί, τη Λήμνο. Τα χρόνια που ακολούθησαν παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά, την Κατερινούλα και τον Αντώνη.

natasa skafida sunenteuksi 1

Η Νατάσα Σκαφίδα είναι μία full time μαμά και συχνά στις αναρτήσεις της μοιράζεται σκέψεις και εμπειρίες για τη μητρότητα, κάνοντας πολλές από τις μαμάδες που την ακολουθούν να ταυτιστούν μαζί της.

Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι υπέροχο όπως αναφέρει και η ίδια. Eίναι όμως όπως το περίμενε; Εάν μπορούσε να επιλέξει, τι θα ήθελε να της είχαν πει πριν γίνει και η ίδια μαμά;

« 1. Ο πρώτος μήνας ή καλύτερα το πρώτο διάστημα είναι πολύ σκληρό!

Όσο κι αν είχα διαβάσει, ό,τι κι αν είχα ακούσει, σίγουρα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει ώστε να καταλάβω αυτό που ερχόταν στο θέμα "ύπνος". Με μία λέξη... ανύπαρκτος. Είχα μάθει στο πρώτο μου παιδάκι τελείως διαφορετικά στο κομμάτι του ύπνου ώσπου ήρθε ο γιος μου και ανέτρεψε όλα όσα ήξερα. Η λέξη ύπνος ή υπνάκος που ακούω καμιά φορά, δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό μου.

2. Το να επικρατεί ένα χάος στο σπίτι είναι εντάξει, μην τρελαίνεσαι!

Είμαι ένας άνθρωπος γενικά που δεν αντέχει την ακαταστασία, έτσι λοιπόν προσπαθούσα να έχω πάντα το σπίτι στην εντέλεια, ακόμα κι όταν τα πόδια μου δεν με κρατούσαν. Αυτή μου η μανία με έκανε να χάσω έστω κι αυτές τις ελάχιστες στιγμές που κατάφερνα να κοιμίσω τον μπέμπη μου (ο οποίος όπως σας είπα δεν κοιμόταν και ποτέ) για να χαλαρώσω λιγάκι. Τώρα πλέον έχω καταλάβει (και το έχω αποδεχτεί) πως για τα επόμενα χρόνια το σπίτι θα είναι άνω κάτω και αυτό είναι σούπερ γιατί το να έχεις παιδιά είναι η χαρά της ζωής και αυτό έχει σημασία.

3. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό

Επειδή η κορούλα μου (το πρώτο μου παιδάκι) ήταν ένα πολύ καλόβολο μωρό, είχε από τους πρώτους κιόλας μήνες μπει σε μία ροή, σε ένα πρόγραμμα ύπνου, φαγητού κτλ, πίστευα ότι ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και με το δεύτερο, πράγμα που δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση! Κάθε μωρό λοιπόν είναι μοναδικό και δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε.

natasa skafida sunenteuksi 2

4. Το να θες λίγο χρόνο για σένα δεν είναι κακό, μην αισθάνεσαι ενοχές!

Δεν σε καθιστά κακό γονέα το να θέλεις να κάτσεις μόνη σου έστω και για λίγα λεπτά. Είναι εντάξει! Θυμάμαι τον εαυτό μου να κλείνομαι στον μπάνιο για λίγα λεπτά και να κλαίω για να ξεσπάσω. Ήμουν πιεσμένη... Ένιωθα ενοχικά όταν άκουγα πως άλλες μανούλες δεν ήθελαν να αφήσουν στιγμή το μωράκι τους από την αγκαλιά τους κι εγώ αναζητούσα αυτόν τον λίγο χρόνο για μένα. Όμως αργότερα κατάλαβα (έχοντας περάσει κατάθλιψη) πως αν η μαμά δεν είναι καλά, δεν είναι ούτε το μωρό της καλά.

5. Το συναισθηματικό βάρος του να είσαι γονέας!

Είναι τόσο διαφορετικό από όσο περίμενα. Φανταζόμουν πως θα αγαπούσα τόσο πολύ τα παιδιά μου και το θα ανησυχούσα συνεχώς για αυτά, όμως τώρα διαπιστώνω πως είναι κυριολεκτικά σαν η καρδιά μου να είναι έξω από το σώμα μου!

6. Είσαι ικανή για πολλά περισσότερα από όσα πιστεύεις!

Σου το λέω εγώ που στο δεύτερο παιδάκι μου έκανα κυριολεκτικά 8 ολόκληρους μήνες για να κοιμηθώ. Δεν κοιμόταν, πρωί - μεσημέρι - βράδυ ξύπνιο και φυσικά είχα και την μεγάλη μου κορούλα που κι εκείνη είχε τις ανάγκες της (έχουν μόνο τρία χρόνια διαφορά). Έπρεπε λοιπόν, πέρα από την αϋπνία μου, να έχω όρεξη να μαγειρέψω, να συμμαζέψω το σπίτι, να παίξω με την μεγάλη μου κόρη, να την κοιμίσω, να διαχειριστώ τη ζήλεια της, να μείνω όλη μέρα ξύπνια και να δείχνω πώς όλα είναι καλά. Πίστευα πως με αυτό το πρόγραμμα καθημερινά, δεν θα τα καταφέρω. Κι όμως! Η μητρότητα σε αναγκάζει να αντλήσεις μία δύναμη που έχεις μέσα σου την οποία δε φανταζόσουν ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα ότι υπήρχε.

Αφού τα κατάφερα εγώ που το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι ήμουν εξαντλημένη, σωματικά και ψυχικά, είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις κι εσύ. Μην αμφιβάλεις για τον εαυτό σου ή για τις δυνατότητές σου! Είσαι μαμά και αυτό σημαίνει πως είσαι υπερήρωας!

natasa skafida sunenteuksi 4

7. Θα δεις τη μητέρα σου με άλλο μάτι

Παρόλο που δεν ανήκω στην κατηγορία των παιδιών που είχα διαπληκτισμούς ή κάτι τέτοιο με την μητέρα μου γιατί της έχω τρομερή αδυναμία, υπήρξαν ίσως κάποιες στιγμές που τη θεωρούσα υπερβολική σε ορισμένα πράγματα. Πάντα μου έλεγε πως με αγαπάει με τρόπο που κανείς άλλος δεν θα μπορέσει ποτέ να το κάνει. Δεν μπορούσα τότε να το καταλάβω και να που ήρθε η στιγμή...

Η αγάπη μιας μητέρας είναι αγνή, ανιδιοτελής, συμπονετική. Μία άνευ όρων αγάπη που δεν μπορεί κανείς να την πάψει, παρά τις πράξεις ή την ηλικία και αυτό αρχίζω να το καταλαβαίνω πλήρως και να το συνειδητοποιώ. Πως κάθε φορά που η μητέρα μου ανησυχούσε και μου έλεγε να προσέχω, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μην πληγωθώ. Pάντα με έβαζε πάνω από τον εαυτό της . Τώρα που το κάνω κι εγώ για τα δικά μου παιδιά, την κοιτάζω με νέα ματιά και εκτίμηση για τις "θυσίες" της και την κατανόηση της αγάπης της.

8. Το να βγεις από το σπίτι με τα παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση

Εάν ακόμα δεν έχεις παιδιά, ξέρεις πως μπορείς απλά να κάνεις το μπάνιο σου, να ντυθείς, να πάρεις την τσάντα σου και να φύγεις. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν ριζικά! πρέπει να ξεκινήσεις την προετοιμασία τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν γιατί εσύ ναι μεν μπορεί να τα έχεις ετοιμάσει όλα, τσάντα για τον καθένα σας ξεχωριστά, μπιμπερό, νερά, φαγητά, πάνες, παιχνίδια και όλα τα σχετικά, αλλά δεν έχει υπολογίσει πως για παράδειγμα τα ρούχα που έχει διαλέξει εσύ για την κόρη σου μπορεί να μην της αρέσουν ( η δική μου πλέον έχει άποψη πάνω σε αυτό) ή μπορεί την ώρα που πρέπει να φύγετε από το σπίτι τα παιδιά να μην έχουν τελειώσει το παιχνίδι που έχουν ξεκινήσει, και πολλά άλλα όμορφα πράγματα! Για αυτό λοιπόν οπλίσου με υπομονή kαι ποιος ξέρει... μπορεί κάποια στιγμή να φτάσεις στον προορισμό σου! Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι πάντα θα ξεχνάς κάτι πίσω στο σπίτι.

9. Η σχέση με τον σύζυγό σου σίγουρα θα δοκιμαστεί

Εάν υπάρχει μία συμβουλή που θα έδινα στα ζευγάρια που πρόκειται να αποκτήσουν παιδιά, θα ήταν να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να κάνουν τη σχέση τους όσο πιο δυνατή γίνεται! Επειδή η μητρότητα, και η πατρότητα αντίστοιχα, σε αλλάζει σαν άνθρωπο θέλοντας και μη, πρέπει να βεβαιωθείς ότι είστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον σύντροφό σου. Ένα παιδί είναι μία προσθήκη στην οικογένειά σας και η δημιουργία του δεσμού μεταξύ σας και η βάση που έχετε χτίσει από το παρελθόν θα κάνει την οικογένεια πιο δυνατή kαι το μωράκι σας πιο ευτυχισμένο. Επομένως, καλό θα είναι να δουλέψουμε τη σχέση μας πριν τον ερχομό του νέου μέλους.

natasa skafida sunenteuksi 5

10. Δεν υπάρχει manual για τις νέες μαμάδες. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος και μερικοί άνθρωποι θα γίνουν πιο ενοχλητικοί από όσο φαντάζεσαι!

Ο καθένας θα έχει την άποψή του για το παιδί που πρόκειται ΕΣΥ να φέρεις στον κόσμο και του γεννιέται η επιθυμία να σου την εκφράσει. Η αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν κάνεις πάντα θα βρεθεί κάποιος να σου πει "δεν το κάνεις σωστά", πως το να γεννήσεις με καισαρική (όπως στη δική μου περίπτωση) είναι ο εύκολος δόμος (με την προσωπική μου εμπειρία είναι ό,τι πιο επίπονο έχω κάνει), πως το να μην θηλάσεις είναι ντροπή, πως εκείνος γνωρίζει έναν καλύτερο παιδίατρο από αυτόν που έχεις επιλέξει εσύ για το παιδί σου, πως είσαι υποχρεωμένος να δέχεσαι επισκέψεις 24 ώρες το 24ωρο στο σπίτι σου όταν γεννηθεί το μωρό και πολλά άλλα τέτοια ωραία που αν συνεχίζω να γράφω δεν θα τελειώσω ποτέ. Οπότε, κλείσε τα αυτιά σου, βάλε τα όριά σου (πριν τα καταπατήσουν) και απόλαυσε αυτό το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας χωρίς να ακούς κανέναν, παρά μόνο το ένστικτό σου. Μην αφήσεις τίποτα από αυτά που θα σου πουν να περάσει μέσα σου και να σου στερήσει έστω και μία στιγμή αυτής της απόλυτης ευτυχίας και ευλογίας που ζεις. Αυτές οι πρώτες στιγμές είναι πολύ λίγες και πολύτιμες , αλλά περνάνε τόσο γρήγορα... Είναι κρίμα να τις χάσεις ακούγοντας τα "θέλω" των άλλων.... »

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved