Πάσχα: Μιλήστε στα παιδιά για το έθιμο της μαγειρίτσας και του οβελία

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε γιατί την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε αρνί και την Ανάσταση τρώμε μαγειρίτσα; 

Πάσχα: Μιλήστε στα παιδιά για το έθιμο της μαγειρίτσας και του οβελία

Τα περισσότερα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τους συμβολισμούς του Πάσχα και το συνδέουν με τις διακοπές στο χωριό, τα δώρα της νονάς, τα κόκκινα αυγά, τα γλυκίσματα.

Κι ενώ μπορεί να τους έχετε μιλήσει για την Μεγάλη Εβδομάδα και το βάψιμο των κόκκινων αυγών, πιθανόν να μην μπορούν να αντιληφθούν γιατί οι περισσότεροι ψήνουν ανήμερα του Πάσχα αρνί στο φούρνο ή στη σούβλα ή γιατί το βράδυ της Ανάστασης το κύριο φαγητό είναι η μαγειρίτσα.

Ψήσιμο αρνιού

Είτε συνηθίζετε να ψήνετε αρνί είτε όχι, είναι βέβαιο ότι τα παιδιά έχουν δει αρνί στη σούβλα και αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό. Πείτε τους ότι πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και με το αίμα του θυσιαζόμενου αμνού έβαφαν τις πόρτες τους κατ' αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Επίσης ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

Το σημαντικό είναι να απαντάτε στις ερωτήσεις του παιδιού με σαφήνεια και όσο πιο απλά γίνεται.

pasxa

Μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα τρώγεται παραδοσιακά μετά την Ανάσταση.Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι. Βέβαια υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της μαγειρίτσας ανά την Ελλάδα, ωστόσο το κύριο υλικό είναι η συκωταριά.
Έχει καθιερωθεί ως το φαγητό που θα προετοιμάσει το στομάχι μετά το τέλος της 40ημερης νηστείας, για την κρεατοφαγία των επόμενων ημερών.
Η μαγειρίτσα λοιπόν βοηθάει όσους νήστεψαν αυστηρά την περίοδο της Σαρακοστής, να μπορούν να απολαύσουν το αρνί ή το κατσίκι που ψήνουν ανήμερα το Πάσχα.

Το Πάσχα

Το χριστιανικό Πάσχα κατάγεται από το εβραϊκό. Οι Εβραίοι το Πάσχα γιόρταζαν την έξοδό τους από την Αίγυπτο. Η λέξη ‟Πάσχα” στ’ αραμαϊκά, σημαίνει ‟Πέρασμα”, όπως ‟Πεσάχ” στα εβραϊκά και ‟Πισάχ”στα αιγυπτιακά.

Οι Χριστιανοί πήραν το Πάσχα από τους Εβραίους, αλλά του έδωσαν καινούργιο περιεχόμενο. Με το Πάσχα γιορτάζουμε το πέρασμα του Θεανθρώπου από τη γήινη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο στην ένδοξη Του Ανάσταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved