«Σήμερα θα πάρεις… D»: Όταν ένας «κακός βαθμός» είναι ό,τι χρειάζεται το παιδάκι μας!

Δεν είμαι από τις μαμάδες που αγχώνονται για το αν το παιδάκι τους θα φέρει σε όλα «άριστα» - δεν πίστευα όμως και ποτέ ότι θα ήμουν «τρισευτυχισμένη» ακούγοντας την κορούλα μου να αναφωνεί περιχαρής: «Μαμά, πήρα D»!

«Σήμερα θα πάρεις… D»: Όταν ένας «κακός βαθμός» είναι ό,τι χρειάζεται το παιδάκι μας!

Κι όμως, συνέβη και όχι, δεν ήταν στο μάθημα των αγγλικών. Αν προσπαθήσουμε να υποθέσουμε ποιο είναι αυτό το «D» που μας ικανοποιεί όταν το παίρνει το παιδάκι μας, η σκέψη είναι… μονόδρομος και οδηγεί στη βιταμίνη D!

Η βιταμίνη D είναι ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους των παιδιών μας στην ανάπτυξή τους και γι’ αυτό θα μας ενημερώσει ο παιδίατρος από όταν ακόμα το μικρό μας είναι βρέφος. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται σ’ εμάς η φροντίδα του και σε αυτόν τον τομέα: Να έχει δηλαδή το παιδί μας πάντοτε επαρκές απόθεμα της βιταμίνης αυτής ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σταδίων της ανάπτυξής του, από μωρό σε νήπιο και σε παιδάκι.

Για ποιους λόγους χρειάζονται τα παιδιά τη βιταμίνη D

Τα παιδιά που αναπτύσσονται και μεγαλώνουν… καθημερινά, χρειάζονται τη βιταμίνη D για πολλούς λόγους. Αρχικά διότι συμβάλλει ως ρυθμιστής για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των οστών αλλά και των δοντιών των παιδιών. Όλα τα παιδιά, ειδικά όσο πιο μικρά είναι, πίνουν γάλα, που είναι πηγή ασβεστίου όμως αυτό από μόνο του, δεν αρκεί για να αποκτήσουν όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό και ειδικά για τα οστά. Αυτό συμβαίνει διότι εάν ο οργανισμός δεν διαθέτει επάρκεια σε βιταμίνη D, τότε το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί με τον τρόπο που πρέπει, με αποτέλεσμα να «πηγαίνει χαμένο».

vitamind



Επιπλέον, η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθά να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο τρόπο. Γενικά, είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθάει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ιώσεων, που ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά πάρα πολύ συχνά. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D είναι κρίσιμη για την πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το άσθμα, για παράδειγμα, που επίσης εμφανίζεται συχνά σε μικρές ηλικίες. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D βοηθάει και στην ενδυνάμωση των μυών των παιδιών.

Από πού παίρνουν τα παιδιά τη βιταμίνη D;

Το κρίσιμο ζητούμενο γύρω από τη βιταμίνη D και τα παιδιά είναι από πού θα πάρουν επαρκείς ποσότητες. Αυτό, διότι όπως γνωρίζουμε, βασική πηγή της είναι ο ήλιος και πιο συγκεκριμένα, η επαφή της ηλιακής ακτινοβολίας με το δέρμα. Για τους ενήλικες συνιστάται η έκθεση στον ήλιο, χωρίς αντηλιακή προστασία, για περίπου 20 λεπτά επί τρεις ημέρες την εβδομάδα, μεταξύ των ωρών 10 το πρωί με 2 το απόγευμα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά – γεγονός που μάλλον είναι σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εκτός περιόδου διακοπών. Επιπλέον, ειδικά για τα βρέφη μέχρι 6 μηνών, οι παιδίατροι συνιστούν να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Βιταμίνη D υπάρχει και σε τροφές, αν και σε μικρή σχετικά ποσότητα. Η μαργαρίνη, το συκώτι, ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη D και είναι τροφές που είναι καλό να περιέχονται στη διατροφή των παιδιών, σε όποια μορφή τις προτιμούν.

vitamind1


Πότε ένα παιδί πρέπει να πάρει βιταμίνη D;

Η επάρκεια της βιταμίνης D στα παιδιά μας είναι εκ των ουκ άνευ και είναι καλό να ελέγχουμε τα επίπεδά της τακτικά. Μία εξέταση αίματος και η συμβουλή του παιδιάτρου μας θα μας πουν εάν το παιδί μας χρειάζεται συμπλήρωμα ώστε να είναι ασφαλές, αν και διεθνείς οργανισμοί συστήνουν τη χρήση βιταμίνης D και χωρίς ιατρικές εξετάσεις, καθώς κατά συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ είναι μη τοξική ακόμα και σε πολύ υψηλές δόσεις. Για παράδειγμα, ένα βρέφος που θηλάζει συνιστάται από τους παιδιάτρους να λαμβάνει συμπλήρωμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για μεγαλύτερα παιδιά που δεν εκτίθενται στον ήλιο και δεν συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Το Ελληνικό κολέγιο Παιδιάτρων συστήνει για όλους Βιταμίνη D για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ιδιαίτερα τη δύσκολή αυτή περίοδο.

Στο δικό μου παιδάκι, διαπιστώθηκε η έλλειψη σε βιταμίνη D με την πρώτη αιματολογική του εξέταση και το ΑQUASOL VITAMIN D Oral Spray έγινε το συμπλήρωμά μας. Ιδανικό ακόμα και για βρέφη, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή σπρέι – γεγονός που κάνει τη διαδικασία έξτρα διασκεδαστική! Η δοσιμετρική του αντλία διασφαλίζει πως δεν πηγαίνει τίποτα στραβά και χάρη στην υδατοδιαλυτή μορφή της βιταμίνης D3 που περιέχει, γνωρίζουμε πως η απορρόφησή της γίνεται γρήγορα και με τον καλύτερο τρόπο – επιπλέον, δεν περιέχει ζάχαρη και έχει γεύση φράουλα, που όλα τα παιδιά λατρεύουν!
Δεν είναι να απορεί κανείς που ως μαμά ευχαριστιέμαι να ακούω τη μικρή μας να φωνάζει «μαμά, πήρα D»: Σημαίνει, απλούστατα, πως πήρε βιταμίνη D, από το ΑQUASOL VITAMIN D Oral Spray της!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved