STREAM: Το σύγχρονο εκπαιδευτικό μοντέλο που διαμορφώνει τους αυριανούς… «Λεονάρντο Ντα Βίντσι»

STREAM: Το σύγχρονο εκπαιδευτικό μοντέλο που διαμορφώνει τους αυριανούς… «Λεονάρντο Ντα Βίντσι»

Η αλήθεια είναι πως όσες από εμάς μεγαλώνουμε μικρούς μαθητές, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλά, πόσο έχει αλλάξει το «τοπίο» στην εκπαίδευση από όταν βρισκόμασταν εμείς στα θρανία.

STREAM: Το σύγχρονο εκπαιδευτικό μοντέλο που διαμορφώνει τους αυριανούς… «Λεονάρντο Ντα Βίντσι»

Αυτό αποτελεί ένα φυσικό επακόλουθο της ραγδαίας εξάπλωσης της τεχνολογίας σε κάθε τομέα της ζωής μας, γεγονός που καθιστά τα μικρά μας πολύ πιο άνετα και ευέλικτα με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Πλέον, τα νέα εκπαιδευτικά μοντέλα έχουν αποκτήσει έναν ευρύτερο χαρακτήρα, μία προσέγγιση που δεν περιορίζεται στο αυστηρό πλαίσιο των μαθημάτων που εμείς διδαχθήκαμε, αλλά στοχεύει όλο και περισσότερο στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, μέσα από το οποίο ένα επιστημονικό πεδίο συμπληρώνει ή σχετίζεται με κάποιο άλλο. Σκοπός αυτής της μεθόδου, λοιπόν, είναι να καλλιεργήσει έγκαιρα στους μικρούς μαθητές την αγάπη για τη μάθηση, εξασκώντας συγχρόνως τα διάφορα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όμως ότι ακριβώς επειδή τα παιδιά αποτελούν πολύπλευρες και διαρκώς εξελισσόμενες προσωπικότητες, ήταν απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούσε να συμβαδίζει με τις ανάγκες τους, αλλά και με τις αλματώδεις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον με το οποίο αλληλοεπιδρούν. Κάπως έτσι, λοιπόν, προέκυψε πριν από είκοσι χρόνια στις ΗΠΑ το πρωτότυπο ακρωνύμιο STEM, δηλαδή «Science, Technology, Engineering, Maths», ένα ολιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στη μάθηση μέσα από τη διεπιστημονικότητα και καταρρίπτει τον αναχρονιστικό κατακερματισμό της γνώσης, των επιστημονικών πεδίων και της αποσπασματικής διδασκαλίας.

Ωστόσο, εκτός από το STEM, σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, υπάρχει πλέον και το STREAM. Και για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, ζητήσαμε τη γνώμη μίας ειδικού και συγκεκριμένα, της νηπιαγωγού των Εκπαιδευτήριων Δούκα, Βασιλικής Φανουργιάκη, η οποία μας εξήγησε το πώς ο συναρπαστικός «κόσμος» του STREAM, συνιστά το ιδανικό περιβάλλον για να δώσουμε στα μικρά μας την ώθηση να γίνουν οι αυριανοί… «Λεονάρντο Ντα Βίντσι»!

stream1

Από την αυστηρή λογική του STEM στη δημιουργικότητα του STREAM

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιοι ήταν οι λόγοι οι οποίοι συντέλεσαν στη δημιουργία του προγράμματος STEM. Τα Μαθηματικά (Maths) και οι Φυσικές Επιστήμες (Science), ήταν ανέκαθεν δύο από τους «ακρογωνιαίους» λίθους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε κάθε σχολική βαθμίδα. Ωστόσο, με την ένταξη της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, ήταν αναγκαίο να προστεθεί ένα σχετικό επιστημονικό πεδίο, το οποίο θα δημιουργούσε το κατάλληλο «έδαφος» για τη μετέπειτα προσάρτηση της Μηχανικής (Engineering) -η οποία μέχρι πρόσφατα αφορούσε μόνο σε φοιτητές και όχι σε μαθητές βασικής εκπαίδευσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, αφού οι βασικές γνώσεις Μηχανικής, άρχισαν να θεωρούνται απαραίτητες.

Όσο για τη μετατροπή του ακρωνύμιου STEM σε STREAM, η νηπιαγωγός Βασιλική Φανουργιάκη, μας εξήγησε πως «κάθε ανθρώπινο ον διακρίνεται όχι μόνο από τη λογική, αλλά και από το συναίσθημα». Έτσι, «επειδή η παραγωγή συνήθως δεν βαίνει παράλληλα με τη δημιουργικότητα, η Τέχνη προβάλλει ως το μοναδικό μέσο ανάπτυξης της δημιουργικής σκέψης των παιδιών». Το STEM, λοιπόν, έγινε STEAM με την προσθήκη της λέξης «Art» και εν συνεχεία, ακολούθησε η προσθήκη του «Reading», καθιερώνοντας τον πλήρη όρο STREAM, εμπλουτισμένο με το βασικό στοιχείο για την ανθρώπινη επικοινωνία και την επιτυχία κάθε εγχειρήματος, εκείνο του λόγου, τόσο του προφορικού, όσο και του γραπτού.

stream2

Μπαίνοντας από νωρίς στον συναρπαστικό «κόσμο» του STREAM

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπως το STREAM, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα μικρά μας για να αρχίσουν να εξασκούν έγκαιρα τα πολλαπλά τους ταλέντα.

Πότε είναι όμως, η κατάλληλη στιγμή για να εισέλθουν τα παιδιά στον συναρπαστικό «κόσμο» του STREAM; Σύμφωνα με έρευνες, η ιδανική περίοδο έναρξης της STREAM διδασκαλίας είναι η προσχολική ηλικία, κάτι που επιβεβαιώνει και η νηπιαγωγός των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Γιατί; Κατά την κυρία Φανουργιάκη, «τα νήπια, καθώς παρατηρούν, δύνανται να κάνουν υποθέσεις, να συνεργάζονται σε δραστηριότητες που εμπλέκουν πολλούς τομείς επιστημών, να διακρίνουν τις διαφορετικές οπτικές ενός προβλήματος και να ανακαλύπτουν εναλλακτικές οπτικές επίλυσής του». Έτσι, «η συνεχής ενίσχυση των εκπαιδευτικών για ενεργή εμπλοκή, ανάπτυξη ερμηνειών, κριτική και αξιολόγηση κάθε σταδίου ή φαινομένου, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μαθησιακών στρατηγικών που εμπεριέχουν και τους πέντε επιστημονικούς τομείς, χωρίς αποκλεισμούς». Με λίγα λόγια, χάρη στην καθοδήγηση ενός έμπειρου και καταρτισμένου εκπαιδευτικού, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έρθουν άμεσα σε επαφή και να γνωρίσουν δύσκολες έννοιες, όπως η μοντελοποίηση και η κριτική σκέψη, μαθαίνοντας και βρίσκοντας λύσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα, μέσω του παιχνιδιού.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, πώς θα σας φαινόταν για παράδειγμα, εάν τα παιδιά σας αντικαθιστούσαν τους κλασικούς μαρκαδόρους και ζωγράφιζαν με χρωματιστά παγάκια; Μέσα από μία απλή αλλά πρωτότυπη δραστηριότητα όπως αυτή, τα νήπια μαθαίνουν να μεταφέρουν και να καταμερίζουν το νερό ισόποσα μέσα στις παγοθήκες, να πειραματίζονται και να παίζουν με τα χρώματα, αναζητώντας παράλληλα ένα «εργαλείο» για να μπορούν να διαχειρίζονται τον πάγο, χωρίς να κρυώνουν τα χέρια τους. Με αυτόν τον τρόπο και μέσω της εικαστικής έκφρασης, τα παιδιά ανακαλύπτουν τις απλές και συγχρόνως πολύπλοκες διαδικασίες της τήξης και της πήξης των υγρών, ενώ εξασκούνται και στο πώς να εκφράζουν λεκτικά την εμπειρία τους!

stream3

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, λοιπόν, για να φέρουμε στην επιφάνεια τον μικρό… «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» που «κρύβει» μέσα του το παιδί μας, είναι να του ανοίξουμε την πόρτα για να εισέλθει στον «κόσμο» του STREΑΜ, έχοντας στο πλευρό του έμπειρους συνοδοιπόρους, όπως η νηπιαγωγός Βασιλική Φανουργιάκη των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πόσα φρούτα πρέπει να τρώνε τα παιδιά κάθε μέρα;

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώνε τα παιδιά κάθε μέρα;

Τα φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των παιδιών.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι

Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο - Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι

Ιδέες και προτάσεις ψυχαγωγίας για το διήμερο.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τι laptop και tablet να πάρεις με το voucher της Ψηφιακής Μέριμνας

Τι laptop και tablet να πάρεις με το voucher της Ψηφιακής Μέριμνας

Αν είσαι μητέρα, σίγουρα τον τελευταίο χρόνο έχεις μπει για τα καλά…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σταματίνα Τσιμτσιλή: O γιος της τρώει κι εκείνη …σελφάρει

Σταματίνα Τσιμτσιλή: O γιος της τρώει κι εκείνη …σελφάρει

Η όμορφη φωτογραφία της γνωστής παρουσιάστριας με τον γιο της, Γιάννη.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη ημέρα μετά την σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου – Τι περιμένει η Ελλάδα
Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία: «Δεν ήθελαν να εκφοβίσουν, έριξαν στοχευμένα»
Lockdown: Τα επιβαρυμένα δεδομένα απομακρύνουν το Πάσχα στο χωριό - Τι λένε οι ειδικοί
Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση στις ΜΕΘ - Τι είπε για το Πάσχα
Ληστές στοχοποίησαν επιχειρηματία στον Γέρακα - «Φέρε κάτι να τον δέσουμε»
Πρίγκιπας Φίλιππος: Η βασίλισσα Ελισάβετ «χωρίζει» Γουίλιαμ και Χάρι στην κηδεία – Δείτε γράφημα
Πάσχα στο χωριό: Στα πόσα κρούσματα λέει «ναι» η Παγώνη – Πότε θα ληφθεί η απόφαση
Δολοφονία Καραϊβάζ: Λίστα εκτελεστών στα χέρια της ΕΛΑΣ από Interpol και Europol
Ο άνθρωπος που έπεσε από τον ουρανό: Παραμένει ακόμη ένα άλυτο… «μυστήριο»!
Σοκ στις ΗΠΑ από βίντεο με αστυνομικό να πυροβολεί 13χρονο που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά
Ρένος Χαραλαμπίδης: Οι γιατροί τα έχασαν με τη γέννησή μου
Ζαΐμι: «Όλα ξεκίνησαν με μια υπογραφή σ' ένα κωλόχαρτο»
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Χριστίνα Μπόμπα: Είναι 27 εβδομάδων & αυτές είναι οι υπέροχες φώτο της