Πρωτοβάθμια περίθαλψη και ψηφιακός μετασχηματισμός για βιώσιμα συστήματα Υγείας

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και ψηφιακός μετασχηματισμός για βιώσιμα συστήματα Υγείας

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο του επανασχεδιασμού της Υγείας στα αμέσως επόμενα χρόνια, με κυρίαρχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εφαρμογή των τεχνολογικών λύσεων, προκειμένου το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα να είναι βιώσιμο στο μέλλον.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και ψηφιακός μετασχηματισμός για βιώσιμα συστήματα Υγείας

από τη Σταματίνα Λίτου

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης «Υγεία: Βιώσιμο Σύστημα και Ψηφιακός Μετασχηματισμός», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, τη σύμπραξη της INTERAMERICAN, της Philips και την υποστήριξη της Deloitte Ελλάδος και η οποία παρουσιάστηκε από το CNN Greece, με τη Νατάσσα Σπαγαδώρου και τον Δημήτρη Μαλλά στον συντονισμό.

Στην άυλη συνταγογράφηση που εφαρμόζεται ήδη εδώ και μερικούς μήνες, στάθηκαν οι υφυπουργοί Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας πως ήδη χρησιμοποιείται από 800.000 συμπολίτες μας. «Το δικό μας σύστημα άντεξε και αντέχει στην πανδημία. Μπορέσαμε πολύ σύντομα να ξεπεράσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και υλοποιήσαμε γρήγορα πράγματα όπως η άυλη συνταγογράφηση, που ήταν στο πρόγραμμά μας και το κάναμε νωρίτερα και το οποίο έχει πολύ μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Είδαμε, κατά την πανδημία, ψηφιακά άλματα από το σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ενώ ο κύριος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον φάκελο του ασθενούς που αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στο 2021: «Έχουμε πολλούς σχεδιασμούς, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Ο φάκελος του ασθενούς είναι στους σχεδιασμούς μας, υπάρχει ήδη προγραμματισμός και μέσα στο 2021 θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Οι δύο υφυπουργοί επισήμαναν πως η κυβέρνηση είναι φιλική στις επενδύσεις και θέλει να προχωρήσει σε περισσότερες συμπράξεις και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας πάντα τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Είμαστε κυβέρνηση φιλική στον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε επενδύσεις, τα εργαλεία αυτά είναι χωρίς κόστος για τον πολίτη, ώστε να υπάρξει η καλύτερη υπηρεσία. Υπάρχει εμπειρία και από το εξωτερικό όπου ο ιδιωτικός τομέας έχει συμπράξει και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», επισήμανε ο κύριος Κοντοζαμάνης.

interamerican2

Εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, δήλωσε κατά τη συζήτηση αυτή ο καθηγητής Επιδημιολογικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, επικαλούμενος πολλές ανεξάρτητες μελέτες που το επιβεβαιώνουν. «Τα εμβόλια του κορονοϊού έχουν υποστεί την ίδια μελέτη με τα υπόλοιπα και έχουν εφαρμοστεί ήδη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντών. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ασφάλεια, φαίνεται πως οι πρωτεΐνες του ιού στις οποίες εκτίθενται οι εθελοντές, δεν έχουν πρόβλημα, δεν οδηγούν σε ενίσχυση αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», ενώ όπως τόνισε, το γεγονός πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και στο γεγονός πως πολλοί συμπολίτες μας μολύνθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Εν τούτοις, ο ίδιος πιστεύει πως αυτή την περίοδο «είμαστε σε μείωση της μετάδοσης. Το γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι δεν έχει πέσει το Rt, έχει πέσει πολύ, αλλά είχαμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, μολύνθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι από τις 10 έως τις 25 Οκτωβρίου», ενώ τόνισε πως η πανδημία, με τη βοήθεια των εμβολίων, θα μπορέσει να ξεπεραστεί «μέχρι το καλοκαίρι, ή μέχρι τον επόμενο χειμώνα».

interamerican3

Εφαρμογές στην καθημερινότητα

Το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας μπορεί να έχει εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολιτών ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, που παρουσίασε το πρόγραμμα Activage, για την προστασία των ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια, το οποίο εφαρμόζεται στα Τρίκαλα. «Με συμπράξεις με εταιρείες, κάτι που όποιος ακόμα συζητά το 2020 προφανώς έχει χάσει επεισόδια της σύγχρονης ζωής, φτιάξαμε έξυπνες οικίες για αυτούς τους ανθρώπους, τοποθετώντας ανιχνευτές κίνησης, και όχι κάμερες, panic button, ανιχνευτές θερμοκρασίας κλπ και μέσω του συστήματος, μαθαίναμε τις συνήθειες τους. Σε περίπτωση αλλαγής, το σύστημα δίνει alert και ειδοποιούσαμε τους ανθρώπους του συγκεκριμένου ηλικιωμένου, να τρέξουν. Μέσω του συστήματος αυτού, οι ηλικιωμένοι ένιωθαν ασφαλείς, με το 10% να δηλώνει πως νιώθει λιγότερο φόβο, και σε ποσοστό 200% να δηλώνουν ότι αυξήθηκε η αυτοεκτίμησή τους», εξήγησε.

Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο του επανασχεδιασμού του χώρου της Υγείας και να ενισχυθεί σημαντικά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος INTERAMERICAN Γιάννης Καντώρος, που πρότεινε την εφαρμογή λύσεων ακόμα και με τη μορφή one-stop-shop ώστε να επιτευχθούν αμεσότερα τα καλύτερα αποτελέσματα. «Στην εξίσωση για τη βιωσιμότητα και τις συνέργειας στα συστήματα υγείας πρέπει να μπουν δύο παράμετροι ακόμα, το γεγονός πως το δημογραφικό μας προφίλ χειροτερεύει, καθώς το ένα μεγάλο μέρος του κόστους επιβαρύνει τον καταναλωτή απευθείας στην τσέπη του – το λεγόμενο out of pocket payment, δεν περνάει δηλαδή μέσα από κάποιο ασφαλιστικό σύστημα, είτε το κρατικό είτε ιδιωτικό, είναι δαπάνες που εκταμιεύονται τη στιγμή της ανάγκης», επισήμανε, προσθέτοντας πως «το σύστημα των συνεργειών είναι καλό να ενισχυθεί». «Εντοπίζουμε μία αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν να κάνουν πράγματα ψηφιακά και στον χώρο της Υγείας και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» διαπίστωσε ο κύριος Καντώρος και πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε πως «χτίζουμε μία ψηφιακή γραμμή άμυνας, που μπορούμε να δώσει υπηρεσίες πάρα πολύ φθηνές στους πολίτες».

interamerican 4

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία να εκτελέσουμε ποιοτικό άλμα στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, υποστήριξε ο κύριος Παναγιώτης Μπαράς, διευθύνων σύμβουλος Philips Hellas S.A., που τόνισε πως «ο μέσος πολίτης, ο καταναλωτής, σήμερα έχει καλά διαμορφωμένη άποψη και απαιτεί τεχνολογικές δυνατότητες από τους προμηθευτές». «Οι εταιρείες φέρνουν την τεχνολογία κοντά στον πολίτη και στους παρόχους, με λύσεις ΙΟΤ και ΙΤ, αλλά είναι γεγονός πως είμαστε σε αρχικό στάδιο. Το αισιόδοξο είναι ότι ιδιωτικός και δημόσιος τομέας υιοθετούν τέτοιες λύσεις», ανέφερε.

interamerican 5

«Το σπίτι του κάθε ασθενούς μπορεί να είναι το προσωπικό του εξεταστήριο» - αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση του επανασχεδιασμού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επισήμανε ο CEO της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος, προσθέτοντας πως μέσω της τεχνολογίας και με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής πρέπει να στηθεί μία «γέφυρα μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας».

Από την πλευρά του ο κύριος Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας INTERAMERICAN και πρόεδρος του EURAPCO Health Group, επισήμανε το γεγονός πως είναι ανάγκη «η Υγεία να γίνει ασθενοκεντρική, πιο κοντά στον ασθενή. Η ψηφιακή εποχή δίνει την ευκαιρία να γίνουν γρήγορες αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση».

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κύριος Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ, τονίζοντας πως ο ριζικός μετασχηματισμός είναι απολύτως αναγκαίος προκειμένου να εξαλειφθούν αδυναμίες όπως το clawback που όπως είπε χαρακτηριστικά «έχει ταλανίσει τις υπηρεσίες του χώρου, ιδίως της φαρμακευτικής, με αποτέλεσμα ο χώρος να φτάνει στα όρια της βιωσιμότητάς του. Είναι ένας άδικος θεσμός που έχει επεκταθεί για τρία χρόνια ακόμα και αυτό μας λυπεί», επισήμανε ο ίδιος.

Επαρκής χρηματοδότηση και ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι οι δύο παράγοντες που θα συμβάλλουν στον ριζικό μετασχηματισμό της Υγείας που απαιτούν οι πολίτες, δήλωσε ο κύριος Αναστασόπουλος από τον Σύνδεσμο ΑΕ και ΕΠΕ, κλείνοντας τη συζήτηση. Ο ίδιος επισήμανε πως το πρωτεύον αυτή τη στιγμή είναι το ασφαλές εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την πανδημία και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
16.85 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Smartgames επιτραπέζιο Κυνηγοί Φαντασμάτων
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς μπορούμε να συμβιώνουμε αρμονικά με τα δυναμικά παιδιά μας;

Πώς μπορούμε να συμβιώνουμε αρμονικά με τα δυναμικά παιδιά μας;

Δυναμικά παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτά και πώς να συμβιώσετε…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα φτιάξετε σοκολατένιο χούμους από ρεβίθια για τα παιδιά

Πώς θα φτιάξετε σοκολατένιο χούμους από ρεβίθια για τα παιδιά

Χούμους με σοκολάτα που θα λατρέψουν τα παιδιά!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Αναστασία και Αριάδνη Ρουβά: Ποζάρουν με τη μητέρα τους

Αναστασία και Αριάδνη Ρουβά: Ποζάρουν με τη μητέρα τους

Ο Σάκης Ρουβάς με αφορμή τη γιορτή της Γυναίκας, δημοσίευσε φωτογραφία των τριών…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαμά και διατροφή: Πιείτε αυτό το ρόφημα και χάστε 5 κιλά σε μία εβδομάδα

Μαμά και διατροφή: Πιείτε αυτό το ρόφημα και χάστε 5 κιλά σε μία εβδομάδα

Θέλετε να χάσετε κιλά; Εντάξτε αυτό το detox ρόφημα με αγγούρι και…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Κορονοϊός: Δύο ιδιωτικές κλινικές στη μάχη για τα περιστατικά COVID-19 στην Αττική
Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και σχολεία - Τι σχεδιάζεται για την εστίαση
Ερντογάν: «Τρίζει η καρέκλα» του! Τρίτος στις δημοσκοπήσεις - Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος;
Νέα Σμύρνη: Τα «fake news», το μεταλλικό γκλοπ και τα «καυτά» ερωτήματα
Εμβολιασμοί: Ποιοι παίρνουν σειρά - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες
Παγώνη στο Newsbomb.gr: Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα μόνο με 300 κρούσματα την ημέρα
Στα «χέρια» του ΣτΕ η «τύχη» των αιτημάτων Κουφοντίνα
Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα - Πότε «πέφτει» το Πάσχα: Όλες οι αργίες του 2021
Γιώργος Κωνσταντίνου: Γι’ αυτό αποκάλυψα τον εθισμό μου από τον τζόγο - «Είναι καταστροφικός»
Σουηδία: Τρένο συγκρούστηκε με λεωφορείο που ακινητοποιήθηκε στις γραμμές
Αδιανόητο: Γονείς πάντρεψαν δίδυμα ηλικίας 5 ετών για να μην... αρρωστήσουν
Συνέντευξη Μέγκαν Μαρκλ – Πρίγκιπας Χάρι: Το Παλάτι «παρέλυσε από φόβο» και πιέζεται για απαντήσεις
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Έλενα Τσαβαλιά - Μάρκος Σεφερλής: Αγνώριστος ο γιος τους, Χάρης