Adopt-a-School: Πόσο υπέροχο θα ήταν τελικά αν κάθε σχολείο είχε τη δική του STEM βιβλιοθήκη;

Η φετινή επιστροφή στα θρανία αποτέλεσε αναμφίβολα μία πρόκληση, τόσο για εμάς τους γονείς, όσο και για τα παιδιά.

Adopt-a-School: Πόσο υπέροχο θα ήταν τελικά αν κάθε σχολείο είχε τη δική του STEM βιβλιοθήκη;

Ποια μητέρα δεν είδε και ένιωσε το άγχος των παιδιών της, τα πάνω-κάτω στη διάθεσή τους και τη σύγχυση που ένιωθαν όταν έπρεπε να μένουν στο σπίτι από το πρωί μέχρι το βράδυ, όταν δεν μπορούσαν να συναντούν τους συμμαθητές τους, όταν έπρεπε να έχουν τα μάτια τους καρφωμένα σε μία οθόνη για να κατανοήσουν το μάθημα και να προχωρήσουν στην ύλη τους;

Κανείς μας δεν γνωρίζει αν και πώς τα νέα δεδομένα στη ζωή μας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, έχουμε ανάγκη από αισιοδοξία και τα παιδιά μας, σίγουρα χρειάζονται να αποκτήσουν ξανά ελπίδα και να δουν τη ζωή τους να αποκτά περισσότερο χρώμα. Αλήθεια όμως, στην Ελλάδα του σήμερα, πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά μας να έχουν όλα όσα ονειρεύονται και έχουν ανάγκη;

Αυτές οι σκέψεις άρχισαν να κατακλύζουν το μυαλό μου όταν χθες το βράδυ μετά το γραφείο, κάθισα δίπλα στον γιο μου για να χαλαρώσω για μερικά λεπτά. Στην τηλεόραση έπαιζε μία από τις εφηβικές σειρές που παρακολουθεί αυτές τις ημέρες.

«Κοίτα βρε μαμά, αυτοί μέχρι και 3D εκτυπωτή έχουν στο σχολείο τους…», ανέφερε ξαφνικά με παράπονο. Στην αρχή δεν έδωσα βάση στο σχόλιό του. Παρακολουθώντας όμως, τη σειρά, κατάλαβα ακριβώς τι ήθελε να πει. Εν έτει 2020, όχι μόνο θα ήταν καλό, αλλά θα έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο του και να έχει πρόσβαση στον καλύτερο τεχνολογικό εξοπλισμό. Θα έπρεπε επίσης να πηγαίνει σχολείο και να μαθαίνει ρομποτική, να χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα, να κάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις, να φτιάχνει μόνος του ξεχωριστές DIΥ κατασκευές και να χρησιμοποιεί τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, για να εξελίσσει τις δεξιότητές του. Με λίγα λόγια, θα έπρεπε να μπορεί να εκπαιδεύεται πάνω στο STEM.

stem1

Αν είσαι μητέρα, σίγουρα μπορείς να κατανοήσεις πώς αισθάνθηκα και γιατί αυτές οι σκέψεις με προβλημάτισαν. Όλα όσα ανέφερα, δεν συμβαίνουν απλώς στις σειρές και τις ταινίες, αλλά είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλά σχολεία ανά τον κόσμο. Με την Ελλάδα τι γίνεται, λοιπόν;

Προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα ότι η μεθοδολογία STEM (Φυσικές Επιστήμες-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά) αποτελεί ήδη μέρος της ζωής πολλών παιδιών στη χώρα μας και τώρα, φαίνεται πως έχει αρχίσει να μπαίνει και στα δημόσια σχολεία.

Το 52ο ΓΕΛ Αθηνών στον Κολωνό αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα! Το συγκεκριμένο σχολείο απέκτησε πρόσφατα μια βιβλιοθήκη STEM και για την ακρίβεια, την πρώτη που υπάρχει σε δημόσιο σχολείο, γεγονός που είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξο. Το πώς έγινε αυτή η τόσο σημαντική πρωτοβουλία πραγματικότητα, έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι αποδεικνύει πώς για να γίνει το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας λίγο πιο λαμπρό, χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις η συμβολή όλων μας.

Βλέπεις, η δημιουργία της πρώτης STEM Βιβλιοθήκης σε δημόσιο σχολείο, πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Adopt-a-School, στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου». Αυτή η πρωτοβουλία, λοιπόν, έγινε πραγματικότητα μέσα από μία δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τη βοήθεια εθελοντών. Συγκεκριμένα, το Adopt-a-School αποτελεί την τελευταία πρωτοβουλία που ανέλαβε η ομάδα εθελοντών του Πλαισίου, #plai_sou, με σκοπό να δώσει χρώμα στη φετινή, ιδιαίτερη επιστροφή των μαθητών στα θρανία!

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα, το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρότυπου αυτού εκπαιδευτικού χώρου, ενώ οι custom-designed κατασκευές της STEM βιβλιοθήκης υλοποιηθήκαν στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και μέσα από την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής.

stem2

Μία άδεια αίθουσα, λοιπόν, στο 52ο ΓΕΛ Αθηνών ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε STEM Βιβλιοθήκη για να φιλοξενήσει τη φαντασία και τις ιδέες των μελλοντικών επιSTEMόνων μας.

Όχι μόνο αυτό όμως! Διότι χάρη στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία και μέσα από το Πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του Δήμου Αθηναίων και την καθοδήγηση της ομάδας του TUC TIE Lab, και οι εκπαιδευτικοί του 52ου Λυκείου θα επιμορφωθούν στη χρήση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης STEM, στη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων, καθώς και σε συμμετοχικές πρακτικές που δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά.

Πόσο όμορφο θα ήταν, λοιπόν, αν όλες οι άδειες αίθουσες στα σχολεία της Ελλάδας μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών μας, να μετατραπούν σε tech εργαστήρια, να εξελιχθούν σε κέντρα στα οποία οι νέοι καλλιεργούν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, να γεμίσουν με 3D εκτυπωτές, διαδραστικούς πίνακες, προτζέκτορες, VR γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και laptops, να μεταμορφωθούν σε STEM libraries στις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν να λύνουν πραγματικά προβλήματα και να δίνουν λύσεις σε ζητήματα που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο μέσα από τις κατασκευές και τις εφευρέσεις τους;

Αυτό ακριβώς συνέβη στο 52ο ΓΕΛ Αθηνών, με τη βοήθεια του Πλαισίου και των εθελοντών του και αρκεί να δεις το βίντεο που ακολουθεί, για να κατανοήσεις τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.



Η δική μου ελπίδα είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και όλο και περισσότεροι να είναι εκείνοι οι οποίοι θα θελήσουν να ακολουθήσουν τα βήματα του Πλαισίου και των εθελοντών του και να υιοθετήσουν ένα σχολείο. Διότι μία βιβλιοθήκη STEM μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για να δώσει νέες ευκαιρίες στα παιδιά μας και να προσφέρει στους μαθητές τα σύγχρονα εργαλεία και τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που θα τους επιτρέψουν να εξελίξουν ή να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες.

Adopt-a-School, λοιπόν, διότι όπως πολύ σωστά ανέφερε στο βίντεο που θα δεις ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πλαίσιο, Κώστας Γεράρδος, «το μέλλον ανήκει στα παιδιά και οφείλουμε να τα προικίσουμε με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να το κατακτήσουν»!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved