Ξίδι, το σούπερ καθαριστικό: 10 τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε ένα από τα πιο δημοφιλή είδη καθαρισμού, το ξίδι.

Ξίδι, το σούπερ καθαριστικό: 10 τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι

Το ξίδι εκτός από τη μαγειρική έχει πολλές χρήσεις ειδικά στο νοικοκυριό.

Αποτελεί μια εναλλακτική, περιβαλλοντικά ασφαλής, επιλογή, σε θέματα καθαριότητας ενώ είναι και πολύ φθηνό.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά μερικές μόνο από τις χρήσεις του:

Τζάμια

Ανακατέψτε ίση ποσότητα λευκού ξιδιού και νερού και περάστε τα παράθυρα με ένα σφουγγάρι. Σκουπίστε στη συνέχεια με στεγνό πανί και τα τζάμια θα αστράφτουν από καθαριότητα.

Περσίδες

Για να καθαρίσετε τις περσίδες αναμίξτε 1 φλιτζάνι αμμωνία, ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι, ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1 γαλόνι ζεστό νερό. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή πανί, σκουπίστε τις περσίδες με το μείγμα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Καφετιέρα

Καθαρίστε την καφετιέρα χρησιμοποιώντας μόνο ξίδι και νερό. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα υπολείμματα ξιδιού μόνο με νερό.

Πλακάκια

Για να αστράψουν τα πλακάκια, αρκεί ένα σφουγγάρισμα με διάλυμα ½ φλιτζανιού λευκού ξιδιού ανακατεμένο με μισό γαλόνι ζεστό νερό. Μετά το πρώτο πέρασμα, αν θέλετε σφουγγαρίστε το δάπεδο με σκέτο νερό αυτή τη φορά.

Φούρνος μικροκυμάτων

Βράστε ένα διάλυμα ¼ φλιτζανιού λευκού ξιδιού και 1 φλιτζάνι νερό στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να σχηματιστεί ατμός στο παράθυρο. Σκουπίστε τα υπολείμματα τροφίμων και ο φούρνος σας θα είναι πεντακάθαρος.

Καθαρότερα πιάτα και ποτήρια

Προσθέστε 1½ έως 2 φλιτζάνια άσπρο ξίδι στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Πλύνετε σε κανονικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας τη συνήθη ποσότητα απορρυπαντικού. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα.

Μπανιέρα

Τρίψτε με λευκό ξίδι τη μπανιέρα και στη συνέχεια προσθέστε μαγειρική σόδα. Αφήστε τη να δράσει μερικά λεπτά και ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Πόρτες ντουζιέρας μπάνιου

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση αλάτων, σκουπίστε τις πόρτες του ντους με ένα σφουγγάρι εμποτισμένο με λευκό ξίδι. Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε.

Βραστήρας

Καθαρίστε τα άλατα που έχουν συσσωρευτεί στο βραστήρα με ξίδι. Προσθέστε νερό και ξίδι, αφήστε να δράσει για ένα τέταρτο, και τρίψτε με ένα σφουγγάρι. Βάλτε να βράσει ο βραστήρας και πετάξτε το νερό.

Σιφόνι κουζίνας

Για να μην μυρίζει το σιφόνι της κουζίνας, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι στο σιφόνι μία φορά την εβδομάδα. Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε να τρέξει αρκετό νερό.

Πηγή: today.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved