Κορονοϊός: Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; Όλα τα νέα μέτρα

Όλα όσα ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο

Κορονοϊός: Πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; Όλα τα νέα μέτρα

Τους όρους έναρξης των εκπαιδευτικών δομών για τη νέα σχολική χρονιά, εν μέσω κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε.

Αρχικά, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων και των κανόνων υγιεινής από γονείς και εκπαιδευτικούς και περιέγραψε το πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 07 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Άφησε, ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε και θα παρθεί η οριστική απόφαση.

Ποιο θα είναι το όριο των μαθητών ανά τάξη;

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, τα μέτρα έχουν αποφασιστεί με στόχο τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση, με μέσο όρο 17 μαθητές ανά τάξη.

Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας;

H Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα χρήσης μάσκας από παιδιά και εκπαιδευτικούς λέγοντας:

«Η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση όπως η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής και εργαλείο για την ασφάλεια των παιδιών μας» .

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας είναι στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Στους εσωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών μονάδων (εκτός από την ώρα του φαγητού)
  • Στα μέσα μεταφοράς των μαθητών
  • Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, ούτε στη γυμναστική.
  • Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, όπως και για τους συνοδούς και οδηγούς των παιδιών οι οποίοι θα πρέπει να είναι σταθεροί και υγιείς.

Οι μάσκες θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλες της σχολικές μονάδες της χώρας, ενώ θα υπάρξει και εκπαίδευση στη χρήση μάσκας για τους μαθητές Νηπιαγωγείου έως και Γ’ Δημοτικού.

Για την ασφάλεια των μαθητών θα διανεμηθούν και αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων αλλά και μετά το πέρας αυτής, ενω προβλέπονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

Πώς θα γίνονται τα διαλείμματα;

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, τα διαλείμματα θα πραγματοποιούνται διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών. Οι μαθητές την ώρα του διαλείμματος κι εφόσον είναι σε εξωτερικό χώρο, δεν είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα.

Πώς θα γίνονται τα αθλήματα και τα μαθήματα μουσικής;

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο είναι θεμιτή και επιτρεπτή. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους, ενώ μέχρι νεωτέρας, δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Όσον αφορά τα μαθήματα μουσικής, προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση. Ειδικά για τη χρήση πνευστών οργάνων, θα πρέπει να τηρείται τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

Τι θα ισχύσει για τα ολοήμερα και ειδικά σχολεία;

Για τα ειδικά σχολεία, προβλέπεται όμοια λειτουργία με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με εξαίρεση τη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας ως εξής:

  • Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση, για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης.
  • Για τους μαθητές η χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Όσον αφορά τα ολοήμερα σχολεία, θα λειτουργήσουν όπως και οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες, υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού με στόχο να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Μάλιστα, η Νίκη Κεραμέως απηύθυνε θερμή παράκληση προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο και για παιδαγωγικούς λόγους, αλλά και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες.

bigstock Kids Wearing Mask And Backpack 376300033

Τι θα ισχύσει για τις σχολικές εκδρομές;

Οι σχολικές εκδρομές και τα μαθητικά συνέδρια δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια κτλ, καθώς και οι περίπατοι ανά τμήμα. Επίσης, οι σχολικοί εορτασμοί θα πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος.

Πότε μπορεί να απουσιάζει ένα παιδί ή ένας εκπαιδευτικός από το σχολείο;

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών από το σχολείο προβλέπεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Σε αυτήν την περίπτωση, απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Για τους μαθητές αυτούς προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.
  • Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Προβλέπεται επίσης επιπλέον πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Ποιους αφορά η τηλεκπαίδευση και πώς θα γίνει;

Η τηλεκπαίδευση αφορά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να παρευρεθούν στην σχολική μονάδα, είτε επειδή νοσούν, είτε επειδή ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, είναι έτοιμες όλες οι πλατφόρμες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

Ήδη έχουν εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο εξοπλισμός των σχολείων έχει ενισχυθεί με χιλιάδες φορητές συσκευές, ενώ η χρέωση δεδομένων στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο, είναι μηδενική. Επιπλέον, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει έτοιμη σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης και ότι θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την κάλυψη της ύλης.

Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα των οποίων τα παιδιά ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και θα παρακολουθήσουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού.

Τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί κρούσμα σε κάποια σχολική μονάδα;

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, δηλαδή θα κλείνει η σχολική μονάδα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωση των μέτρων η Υπουργός Παιδείας σχολίασε, ότι ο παραπάνω αποφάσεις δεν ήταν εύκολο να παρθούν και ότι εφόσον χρειαστεί θα αναθεωρηθούν, πάντα βέβαια σε συνεργασία και συνεννοήση με τους ειδικούς

back to school afierwma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved