Guardian: 600.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα της κρίσης και στα 600.000 Ελληνόπουλα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η Βρετανίδα δημοσιογράφος, Helena Smith γράφοντας στη «theguardian»

Guardian: 600.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα

«Η πείνα είναι μια λέξη που δεν βγαίνει εύκολα από το στόμα του Αντώνη Αντάκη. Και στην οδό Βεΐκου 28, στο κτίριο που στεγάζεται η Λέσχη Αλληλεγγύης η λέξη πείνα δεν αναφέρεται καν. Ο φόβος όμως του να μην έχεις τίποτα να φας παραμονεύει και είναι αυτό που κάνει τους ακούραστους εθελοντές να στοιβάζουν το ρύζι, τα μακαρόνια και τα υπόλοιπα ξηρά τρόφιμα που Έλληνες σαν τον κ. Αντάκη παίρνουν στο σπίτι» γράφει χαρακτηριστικά η Helena Smith στο άρθρο της στη «The guardian».

«Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ερχόμουν εδώ δεν θα είχα τα απαραίτητα για να ταΐσω την οικογένειά μου», λέει στην Smith ο κ. Αντάκης πατέρας τριών παιδιών ο οποίος πρόσφατα έχασε τη γυναίκα του. Με το βλέμμα χαμηλωμένο και την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ο συγκεκριμένος άνδρας λέει: «Πριν από τρία χρόνια είχα τη δική μου επιχείρηση, απασχολούσα δύο υπαλλήλους και η ιδέα του να... ζητιανεύω φαγητό για τα παιδιά μου ήταν αδιανόητη. Τότε έβγαζα 3.000 ευρώ το μήνα και το ψυγείο ήταν πάντοτε γεμάτο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, που φιλοξενεί το Πρώτο Θέμα, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αναλάβει την παροχή φαγητού σε 55.000 οικογένειες σε καθημερινή βάση, ενώ οι δημοτικές αρχές διανέμουν άλλα 7.000 γεύματα σε συσσίτια που οργανώνονται σε εθελοντική βάση στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου πατέρα Τιμόθεου «η ζήτηση για φαγητό τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί δραματικά».

«Δεν είχα ιδέα και έπαθα σοκ όταν έμαθα ότι σε αυτή τη γειτονιά και σε αυτούς τους δρόμους που περνάω καθημερινά υπάρχει τόση δυστυχία και τόση πείνα», λέει η 54χρονη Παναγιώτα Μουρτίδου η οποία είναι εθελόντρια στη συσκευασία φαγητών και συνεχίζει: «Μιλάμε για τη μεσαία τάξη δηλαδή για ανθρώπους που για καιρό ντρεπόντουσαν να έρθουν και να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα επιβίωσης».

Η κ. Μουρτίδου αναφέρθηκε επίσης και στα παιδιά που τον περασμένο χειμώνα λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα: «Οι δάσκαλοι μας, μας ανέφεραν περιστατικά με παιδιά που λιμοκτονούσαν. Τότε μαζί με άλλους γονείς πήραμε την πρωτοβουλία και μαζεύαμε τρόφιμα για οικογένειες που αδυνατούσαν να τα καταφέρουν. Τώρα παρέχουμε τρόφιμα πρώτης ανάγκης σε 130 συμπολίτες μας δύο φορές το μήνα».

Η δημοσιογράφος αναφέρει πως σύμφωνα με έκθεση της Unicef 600.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα και περισσότερα από τα μισά δεν εκπληρώνουν τις καθημερινές βασικές διατροφικές ανάγκες τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved