Το ανείπωτο ταξίδι: Οι σκέψεις ενός μπαμπά για τον θηλασμό

Ο Dan Procopio, μπαμπάς τριών παιδιών, εξομολογείται πως ένιωθε κάπως ανήμπορος στην αρχή.

Το ανείπωτο ταξίδι: Οι σκέψεις ενός μπαμπά για τον θηλασμό
Bigstock

Ως μπαμπάς για πρώτη φορά, είχα το υπέροχο προνόμιο να παρακολουθήσω το απίστευτο ταξίδι της συζύγου μου Daniela στη μητρότητα, ιδιαίτερα την εμπειρία της με το θηλασμό . Ενώ οι περισσότεροι μπορεί να μην βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτήν την πτυχή της ανατροφής των παιδιών, το ταξίδι δίπλα στη Daniela μου άνοιξε τα μάτια όσον αφορά στη σημασία του να είμαι ενεργός συνεργάτης και στη διαδικασία του θηλασμού.

Η εμπειρία αυτή όχι μόνο ενίσχυσε τον δεσμό μας ως γονείς αλλά και μας έδωσε πολύτιμες γνώσεις που συνεχίζουν να διαμορφώνουν την προσέγγισή μας στην ανατροφή των τριών παιδιών μας.

Πριν από πέντε χρόνια, όταν η Daniela έμεινε έγκυος στο πρώτο μας παιδί, ήξερα ήδη ότι θα ήταν μια εξαιρετική μητέρα . Η απεριόριστη αγάπη της ήταν εμφανής σε όλους. Εκείνη την εποχή, περίμενα πως και πως να γίνω μπαμπάς, αλλά λανθασμένα πίστευα ότι ο ρόλος μου στον θηλασμό δεν θα ήταν σημαντικός. Δεν ήξερα ότι αυτή η υπόθεση θα αποδεικνυόταν λανθασμένη και ότι η ενεργή υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα γινόταν σημαντικό μέρος της γονικής μας περιπέτειας.

Όταν η σύντροφός μου άρχισε να θηλάζει την κόρη μας, ένιωθα ανήμπορος στο να την βοηθήσω αλλά σιγά- σιγά άρχιζα να συνειδητοποιώ ότι όπως συμμετείχα σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής της κόρης μας, γιατί να μην συμμετάσχω και σε αυτή;

Πώς, λοιπόν, θα καταφέρετε να βοηθήσετε την γυναίκα σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στον θηλασμό ;

Να είστε η συναισθηματική της υποστήριξη

Ο θηλασμός μπορεί να επιβαρύνει συναισθηματικά την σύντροφός σας και ενδέχεται να βιώσει στιγμές αμφιβολίας, απογοήτευσης ή ακόμα και εξάντλησης. Ως πατέρας, το να είστε η σταθερή πηγή συναισθηματικής υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας. Μιλήστε με λόγια ενθάρρυνσης, επαινέστε την για την προσπάθειά της και κυρίως ακούστε τις ανησυχίες της και δείξτε ενσυναίσθηση στα συναισθήματά της.

Ενημερωθείτε και διαβάστε

Μάθετε για τα οφέλη του θηλασμού, τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μητέρες και πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι η σύντροφός σας και το μωρό σας βρίσκονται σε άνετη θέση. Το να είστε καλά ενημερωμένοι σας δίνει τη δυνατότητα να γίνετε καλύτερος συνεργάτης , καθώς μπορείτε να προβλέψετε τις ανάγκες της γυναίκας σας και να προτείνετε λύσεις όταν προκύπτουν προβλήματα.

Φροντίστε εσείς για την προετοιμασία

Πέρα από την πραγματική και πρακτική πράξη του θηλασμού, υπάρχει κάποια προετοιμασία πριν και μετά το θηλασμό που μπορείτε να αναλάβετε. Μετά το τάισμα, βοηθήστε με το ρέψιμο του μωρού και την αλλαγή της πάνας του.

Αυτές οι ευθύνες δίνουν στη σύντροφό σας ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα και της επιτρέπουν να ξεκουραστεί, ειδικά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ταΐσματος. Επιπλέον, εξασφαλίστε ότι έχει πάντα δίπλα ένα ποτήρι με νερό, προκειμένου να παραμένει ενυδατωμένη. Τόσο απλή αλλά τόσο σημαντική κίνηση.

Αναλάβετε τις δουλειές του σπιτιού

Ο θηλασμός απαιτεί σωματική κούραση. Κατά μέσο όρο, ένας χρόνος θηλασμού ισοδυναμεί με περίπου 1.800 ώρες και μια δουλειά πλήρους απασχόλησης με 1.960 ώρες…

Αναλαμβάνοντας ευθύνες όπως το μαγείρεμα , την καθαριότητα και τα ψώνια του σουπερμάκετ, μπορείτε να συμβάλετε στην ανακούφιση από το άγχος και τον φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν συχνά οι μητέρες που θηλάζουν . Η διατήρηση ενός καθαρού και οργανωμένου σπιτιού δημιουργεί ένα πιο άνετο περιβάλλον τόσο για την σύντροφό σας όσο και για το μωρό.

Σήμερα, η σύζυγός μου και εγώ συζητάμε ανοιχτά για το θηλασμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε. Πιστεύω ότι όσο περισσότεροι πατέρες κανονικοποιούν την διαδικασία του θηλασμού και συμμετέχουν ενεργά σε αυτή, οι οικογένειες θα είναι πιο υγιείς και ακόμα πιο ευτυχισμένες .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved