Νέος μπαμπάς: Τρόποι να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας

«Το δέσιμο με το μωρό είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία και διαδικασία και είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζεται χρόνο για να δημιουργηθεί» αναφέρουν οι ειδικοί.

Νέος μπαμπάς: Τρόποι να δεθείτε με το νεογέννητο μωρό σας
Bigstock

Το δέσιμο με το νεογέννητο μπορεί να γίνει από την πρώτη στιγμή που θα πάρετε το μωρό σας αγκαλιά μετά τον τοκετό ή και σταδιακά. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν υπάρχουν «πρέπει» και «δεν πρέπει».

Στο παρελθόν οι ειδικοί πίστευαν ότι ήταν πολύ σημαντικό οι νέοι μπαμπάδες να περνούν αρκετό χρόνο με το νεογέννητο τις πρώτες εβδομάδες για να ενισχύσουν το μεταξύ τους δέσιμο. Μετά και τις τελευταίες έρευνες, ωστόσο, είναι γνωστό ότι το δέσιμο με το μωρό μπορεί να χρειαστεί χρόνο και γίνεται σταδιακά. Άλλωστε, οι γονείς που για ιατρικούς λόγους πρέπει να αποχωριστούν το μωρό τους τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό ή οι γονείς που υιοθετούν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, δεν σημαίνει ότι δεν αναπτύσσουν ένα ισχυρό δέσιμο μεταξύ τους ή ότι δεν τους προσφέρουν αγάπη.

«Έχουν γίνει τόσες πολλές συζητήσεις για το δέσιμο με το νεογέννητο που οι φονείς συχνά αισθάνονται ενοχές όταν δεν αισθάνονται αυτό το απίστευτο δέσιμο με το νέο μωρό αμέσως» αναφέρει στο BabyCenter ο παιδοψυχίατρος Edward Christophersen. «Το δέσιμο με το μωρό είναι μία ιδιαίτερη εμπειρία και διαδικασία και είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζεται χρόνο για να δημιουργηθεί, αλλά και να υπάρξει αμέσως».

Close-up Of Father Holding His Little Son.

Πώς μπορεί ένας μπαμπάς να δεθεί με το νεογέννητο μωρό του;

Το δέσιμο με το νεογέννητο μπορεί να χρειαστεί χρόνο, αλλά υπάρχου ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το ενισχύσετε.

Πάρτε το αγκαλιά. Η αγκαλιά είναι έτσι και αλλιώς χαλαρωτική, ένα παραπάνω εάν ακουμπάει το δέρμα του μωρού στο δικό σας. Το skin-to-skin contact όπως λέγεται στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλές και ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη για την ψυχολογία και την ανάπτυξη του μωρού.

Μιλήστε και τραγουδήστε στο μωρό. Επενδύστε στην οπτική επαφή. Πολύ σύντομα, άλλωστε, το μωρό θα μάθει να αναγνωρίζει τα κοντινά του πρόσωπα όπως οι γονείς.

Περάστε χρόνο παίζοντας κάθε μέρα. Τα νεογέννητα απολαμβάνουν το παιχνίδι όπως ακριβώς και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Πηγαίνετε βόλτα με τον μάρσιπο. Ακόμα και για 15 λεπτά, μπορεί να είναι μια δραστηριότητα ρουτίνας που θα σας φέρει ακόμα πιο κοντά.

Διαβάστε του παραμύθι. Το διάβασμα από αυτήν ακόμα την ηλικία έχει πολλά οφέλη για το μωρό, αναφέρουν έρευνες και είναι μία ευκαιρία να δεθείτε ακόμα περισσότερο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved