Πώς η πατρότητα αλλάζει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τον άνδρα

Η πατρότητα μπορεί να αλλάξει ριζικά έναν άνδρα.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς η πατρότητα αλλάζει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους τον άνδρα
Bigstock

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός επιφέρουν πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές στη γυναίκα, αποδεικνύεται όμως ότι και οι άνδρες μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα αντίστοιχων αλλαγών όταν γίνουν μπαμπάδες.

Ας δούμε μερικές από αυτές:

Ο εγκέφαλος των ανδρών αλλάζει με τον ερχομό του παιδιού

Επιστήμονες μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια ομάδα νέων μπαμπάδων και διαπίστωσαν ότι κατά τους πρώτους 4 μήνες μετά τον τοκετό, ο εγκέφαλός τους παρουσίασε ορισμένες αλλαγές στη φαιά ουσία τους, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κατανόηση και τη συναισθηματική προσέγγιση. Oι ερευνητές εικάζουν ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να διευκολύνουν τους μπαμπάδες να συνδεθούν με το παιδί τους.

mpampas-monos-sto-spiti-2.jpg

Οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν περίεργα συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που πριν δεν είχαν, όπως ναυτία, αλλαγές στην όρεξη, φούσκωμα και πόνους στην πλάτη. Παρότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση, φαίνεται ότι είναι αρκετά κοινά σε πολλούς μελλοντικούς μπαμπάδες.

Οι άνδρες μπορεί να βιώσουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικού στρες

Οι γονικές ευθύνες συχνά αυξάνουν το στρες και το άγχος στους νέους μπαμπάδες ωστόσο, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια. Οι άνδρες που μόλις έγιναν μπαμπάδες μπορεί να βιώσουν τεράστιο σωματικό και συναισθηματικό στρες, αλλά τείνουν να μετατοπίζουν το επίκεντρο της προσοχής στις γυναίκες συντρόφους τους.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται

Ένα υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι υπεύθυνο για χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως η επιθετικότητα, ο ανταγωνισμός και η προσέλκυση νέου συντρόφου. Αλλά όταν ένας άντρας γίνεται πατέρας, το επίπεδο της τεστοστερόνης του φαίνεται να μειώνεται υποδηλώνοντας ότι τώρα όλη η προσοχή του στρέφεται στην οικογένεια. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνδρες που έχουν ήδη σύντροφο και εκείνοι που έχουν παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς παιδιά ή όσους εξακολουθούν να αναζητούν σύντροφο.

prokliseis-mpampa.jpg

Το επίπεδο της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης αυξάνεται

Η ωκυτοκίνη και η ντοπαμίνη είναι ουσίες που ευθύνονται για τον δεσμό μεταξύ του γονιού και του παιδιού. Ενώ τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν, τα θετικά αποτελέσματα της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης αυξάνονται, βοηθώντας τον νέο πατέρα να απολαμβάνει περισσότερο το παιχνίδι και την αγκαλιά με το μωρό του.

Οι άνδρες εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη

Ενώ όλοι γνωρίζουμε τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη στις γυναίκες, μάλλον αγνοούμε το γεγονός ότι και οι άνδρες εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη. Οι ορμονικές αλλαγές μαζί με το φορτίο των ευθυνών της πατρότητας κάνουν τους άνδρες επιρρεπείς σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Οπότε ναι, έχουν ανάγκη και οι μπαμπάδες από τη στήριξή μας.

Γι΄αυτό και είναι σημαντικό το ζευγάρι να περνά χρόνο μαζί και να μοιράζεται τα άγχη αλλά και τους προβληματισμούς του μιλώντας για το τι βιώνει με τον ερχομό του μωρού. Μερικές φορές μια ειλικρινής συζήτηση με τον/ην σύντροφό σας μπορεί να κάνει θαύματα.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα.

Με πληροφορίες από το brightside.me

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved