Πώς μπορεί ένας μπαμπάς να βελτιώσει τη σχέση με την κόρη του

Με ποιους τρόπους ο πατέρας θα μπορέσει να έχει μια στενή σχέση με την κόρη του καθώς μεγαλώνει; 

Πώς μπορεί ένας μπαμπάς να βελτιώσει τη σχέση με την κόρη του
Bigstock

Είναι δύσκολο για τους μπαμπάδες να αποδεχτούν και να κατανοήσουν τις αλλαγές που γίνονται, σε όλα τα επίπεδα, στη ζωή των κοριτσιών τους.

«Ως γονείς, οι ρόλοι μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Jerry Bubrick , PhD, κλινικός ψυχολόγος στο Child Mind Institute. «Όταν τα κορίτσια είναι μικρά, η δουλειά μας είναι να τα προστατεύουμε σωματικά και συναισθηματικά αλλά καθώς μεγαλώνουν πρέπει να αναλαμβάνουμε περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο».

Οι δυσκολίες πολλές, ειδικά για τους μπαμπάδες που συχνά δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν με την κόρη τους κυρίως την περίοδο της εφηβείας.

psixiki-isorropia-paidiou-kai-mpampas.jpg

Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί:

Να είστε καλοί ακροατές

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, δίνετε συμβουλές : Μην τρέχετε! Μην αγγίζετε. Μην απομακρύνεστε. Όμως, καθώς τα κορίτσια μεγαλώνουν και αρχίζουν να αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία, ο ρόλος σας αλλάζει. Αντί να δίνετε συμβουλές, μάθετε να ακούτε.

Να συζητάτε περισσότερο

Η υιοθέτηση μιας νέας, λιγότερο αυταρχικής προσέγγισης δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπετε την τήρηση των κανόνων. Αλλά ακόμη και όταν θέτετε όρια, πάντα υπάρχει η δυνατότητα για διαπραγμάτευση. Άλλωστε είναι φυσιολογικό τα έφηβα κορίτσια να δοκιμάζουν τα όρια της ανεξαρτησίας τους, πάρα ταύτα εξακολουθούν να χρειάζονται με κάποιο τρόπο την καθοδήγησή σας.

Να είστε γενναιόδωροι με τον έπαινο

Όταν τα κορίτσια βρίσκονται στη δίνη της εφηβείας, μπορεί να φαίνεται ότι η γνώμη σας δεν θα μπορούσε να έχει μικρότερη σημασία αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ μεγαλύτερη σημασία. Αφήστε την κόρη σας να καταλάβει ότι είστε περήφανοι για αυτήν — και όχι απλώς λέγοντάς της ότι είναι όμορφη.

Το να επαινείτε την εξυπνάδα, τη δημιουργικότητά της, την ευγένεια ή την αίσθηση του χιούμορ της θα τη βοηθήσει να χτίσει και να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της σε μια περίοδο που μπορεί να επικεντρωθεί υπερβολικά στην εμφάνιση.

Να είστε στο πλευρό της

Θα νιώσετε πολλές φορές αμηχανία λόγω των καταστάσεων που βιώνει η κόρη σας. Το σημαντικό είναι να προσφέρετε τη στήριξη και την υποστήριξή σας διαβεβαιώνοντάς την ότι είστε πρόθυμοι να την ακούσετε όποτε σας χρειαστεί.

mpampas-patrotita-(3).jpg

Να είστε πρότυπο μια υγιούς σχέσης

Κατά την εφηβεία είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στην κόρη σας για το τι είναι - και τι δεν είναι - μέρος μιας υγιούς σχέσης. Όμως, όλες οι συμβουλές στον κόσμο δεν θα έχουν σημασία αν λέτε ένα πράγμα και εκείνη βλέπει ένα άλλο στο σπίτι. Συντονιστείτε στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με την σύντροφό σας, ακόμη και σε στιγμές που δεν αφορούν άμεσα τα παιδιά σας.

Να προσέχετε τον τρόπο που μιλάτε

Τα κορίτσια αναζητούν στοιχεία από τους πατέρες τους για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άντρες στις σχέσεις, αλλά είναι επίσης σε εγρήγορση για το πώς μιλάνε για τις γυναίκες. Αν έχετε τη συνήθεια να μιλάτε για άλλες γυναίκες με ασέβεια ή σεξιστικό τρόπο, γίνεται αντιληπτό από την κόρη σας. Το να χρησιμοποιείτε γλώσσα που δείχνει σεβασμό στις γυναίκες είναι ένας ισχυρός τρόπος για να της δείξετε πως πιστεύετε ότι τα κορίτσια είναι εξίσου έξυπνα, κουλ και ικανά με τα αγόρια.

Να δείχνετε την αγάπη σας

Όταν τα κορίτσια είναι μικρά, οι περισσότεροι μπαμπάδες δεν σκέφτονται ποτέ τις αγκαλιές πριν τον ύπνο ή τα παιχνίδια στο πάτωμα. Αλλά η έναρξη της εφηβείας αλλάζει τον τρόπο εκδήλωσης των συναισθημάτων. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους μπαμπάδες να αισθάνονται άβολα ή να μην είναι σίγουροι για το τι είναι κατάλληλο…Όταν οι αγκαλιές ξαφνικά μετατρέπονται σε χτυπήματα στην πλάτη, τα κορίτσια μπορεί να ανησυχούν ότι οι μπαμπάδες ντρέπονται για το σώμα τους που αλλάζει ή ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Ο τρόπος που δείχνετε την αγάπη σας θα αλλάξει προφανώς αλλά και τα έφηβα κορίτσια χρειάζονται στοργή από τους μπαμπάδες τους, όπως ακριβώς έκαναν όταν ήταν μικρά.

Με πληροφορίες από το childmind.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved