Θα γίνω πρώτη φορά μπαμπάς!

«Θα γίνω μπαμπάς! Από τη μία χαίρομαι από την άλλη φοβάμαι ότι θα αλλάξει όλη μου η ζωή και ανησυχώ για το αν θα γίνω ένας καλός πατέρας!»

Θα γίνω πρώτη φορά μπαμπάς!

Συμβουλές για νέους μπαμπάδες

Bigstock

Είναι λογικό να έχεις ανάμεικτα συναισθήματα για το ότι θα γίνεις πατέρας, εφόσον πράγματι θα σου αλλάξει τη ζωή, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο σου παιδί. Ο ρόλος του πατέρα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος ρόλος και πιθανά νιώθεις συγκινημένος, φοβισμένος και νευρικός ταυτόχρονα. Μην ανησυχείς όμως, είναι κάτι το οποίο νιώθουν πολλοί μπαμπάδες.

Είναι πολύ πιθανό να μην νιώθεις έτοιμος να κάνεις αυτό το βήμα στη ζωή σου, ένα βήμα όμως που προφανώς έγινε με την ανακοίνωση της συντρόφου ότι περιμένετε μωράκι. Ηρέμησε και προσπάθησε να προετοιμαστείς για το νέο σου ρόλο.

prokliseis-mpampa.jpg

Προετοιμάσου διανοητικά και συναισθηματικά. Είναι σημαντικό να παραμείνεις ενεργά δίπλα στη σύντροφό σου στην εγκυμοσύνη της έτσι ώστε μαζί με τις δικές της σωματικές αλλά και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές να αντιμετωπίσεις και τις δικές σου.

Ενημερώσου: Κάνε την έρευνά σου έτσι ώστε να καταλάβεις όσο γίνεται περισσότερο την εγκυμοσύνη αλλά και την ανατροφή των παιδιών, ώστε να μην νιώθεις ότι είσαι αντιμέτωπος με το άγνωστο, το οποίο φοβίζει όλους μας. Ευτυχώς σήμερα είναι εύκολο να ενημερωθείς μέσα από βιβλία, άρθρα στο διαδίκτυο, βίντεο, podcast, ακόμα μπορείς να συμβουλευτείς ειδικούς ώστε να εξοικειωθείς με το ρόλο του μπαμπά.

Ενημερώσου για την εγκυμοσύνη: Το να γνωρίζεις επίσης σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται το έμβρυο μπορεί να βοηθήσει να νιώσεις πιο συνδεδεμένος με το μωρό σου ακόμη και πριν γεννηθεί και να κάνεις την εμπειρία πιο αληθινή. Επίσης, γνωρίζοντας τι να περιμένεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της διαδικασίας τοκετού και των πρώτων ετών της ζωής του παιδιού σου θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο σίγουρος και προετοιμασμένος.

Ενεργή συμμετοχή στην εγκυμοσύνη: Το ταξίδι σου ως πατέρας ξεκινά πολύ πριν γεννηθεί το μωρό σας. Η επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, το να δεις το έμβρυο σε υπερηχογράφημα και να ακούσεις τον καρδιακό του παλμό για πρώτη φορά είναι μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα αυτή τη στιγμή. Η ενεργή συμμετοχή στην εγκυμοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει να απολαύσεις αυτή τη στιγμή, να συνδεθείς με τη σύντροφό σου και να τη στηρίξεις στη διαδικασία.

proti-fora-mpampas.jpg

Οδηγός επιβίωσης για νέους μπαμπάδες

Bigstock

Πώς να εμπλακείς στην εγκυμοσύνη

  • Μοιράσου τα νέα με φίλους και την οικογένειά σου.
  • Παρακολούθησε όλα τα ιατρικά ραντεβού και τις συνεδρίες υπερήχων με τη σύντροφό σου.
  • Κατανόησε τα στάδια της εγκυμοσύνης, την ανάπτυξη του παιδιού και τις αλλαγές που θα βιώσει η σύντροφός σου.
  • Συζητήστε το σχέδιο τοκετού με τη σύντροφό σου και επεξεργαστείτε μαζί τις λεπτομέρειες.
  • Ρώτησε τον γιατρό της συντρόφου οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχεις σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού ή τη διαδικασία τοκετού.
  • Συζήτησε με τη σύντροφό σου πιθανούς φόβους και ανησυχίες για το νέο σας ρόλο.
  • Βοήθησε στις δουλειές του σπιτιού και ανέλαβε ευθύνες για να διευκολύνεις τουλάχιστον τους πρώτους μήνες τη σύντροφο.
  • Βοήθησε στις καθημερινές ασχολίες του μωρού, παράδειγμα μπορεί να μην μπορείς να το θηλάσεις, μπορείς όμως να το κάνεις να ρευτεί, να το αλλάξεις, να το κοιμήσεις, κλπ..
  • Ασχολήσου με δραστηριότητες που προάγουν το δέσιμο με το μωρό, όπως το διάβασμα, το νανούρισμα, το τραγούδι στο μωρό.
  • Συζητήστε και αποφασίστε μαζί για το όνομα του μωρού.
  • Προστατέψτε το σπίτι από το μωρό, αγοράστε μαζί τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε μόλις έρθει το μωρό.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved