Πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε μπαμπάς

Ποιες είναι αυτές και γιατί θεωρούνται σημαντικές για τους μπαμπάδες.

Πέντε προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε μπαμπάς
Κανείς δεν ξέρει πώς να είναι ένας υπέροχος μπαμπάς από την πρώτη στιγμή. Bigstock

Το να γίνεις πατέρας είναι από μόνο του ένα μοναδικό γεγονός. Όμως εκτός από τις χαρούμενες και γεμάτες στιγμές, υπάρχουν και στιγμές με άγχος, αβεβαιότητα και πολλές δυσκολίες.

«Δεν είσαι κακός πατέρας που νιώθεις έτσι. Δεν είσαι ο μόνος που αισθάνεται το βάρος όλων αυτών των προκλήσεων του πατέρα. Δεν θα είσαι και ο τελευταίος. Παρακάτω είναι πέντε από τις κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε μπαμπάς - και τελικά μαθαίνει να τις ξεπερνά», διαβάζουμε στο daduniversity.com, έναν ιστότοπο που στόχο έχει να βοηθήσει τους απανταχού μπαμπάδες.

Ας δούμε ποιες είναι οι βασικότερες προσκλήσεις ενός μπαμπά:

Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Πρέπει να πετύχεις μια ισορροπία μεταξύ των επαγγελματικών και των οικογενειακών σου υποχρεώσεων.

Ναι, είναι σημαντικό να κερδίζεις τα προς το ζην και να καλύπτεις όλες τις ανάγκες της οικογένειας. Ωστόσο, η πατρότητα είναι κάτι περισσότερο από το να μπορείς να αγοράζεις ό,τι μπορεί να θέλει η οικογένειά σου — έχει να κάνει με το να μπορείς να παρακολουθείς, να καθοδηγείς και να είσαι εκεί για τα παιδιά σου.

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ξεκινά με την κατανόηση των προτεραιοτήτων σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι πραγματικά έχει σημασία για εσένα και την οικογένειά σου. Σκέψου τον χρόνο και την ενέργεια που επενδύεις στη δουλειά σου και πώς ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο συμμετοχής που θέλεις να έχεις ως πατέρας.

patrotita.jpg

Οικονομική ευθύνη

Για πολλούς μπαμπάδες, υπάρχει έντονη πίεση να εξασφαλίσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Η ανατροφή ενός παιδιού άλλωστε έχει έξοδα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα οικονομικά πρέπει να είναι μια κοινή προσπάθεια μέσα στην οικογένεια. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με την σύντροφό σου σχετικά με τις οικονομικές προσδοκίες και τους στόχους, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από την πίεση που νιώθεις.

Διατήρηση καλής ψυχικής υγείας

Αν και οι καιροί αλλάζουν, εξακολουθεί να υπάρχει στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που αναζητούν βοήθεια. Πολύ συχνά οι μπαμπάδες αισθάνονται πίεση από τις ευθύνες, τα οικονομικά, την έλλειψη ύπνου, τις κοινωνικές προσδοκίες. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική τους ευεξία , ειδικά αν προσπαθήσουν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους.

Το να μοιράζεσαι εμπειρίες και να ζητάς συμβουλές από άλλους μπαμπάδες που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις μπορεί να σε βοηθήσει και κυρίως ανακουφίσει γνωρίζοντας ότι δεν είσαι μόνος.

Όσο πιο καλά είσαι ψυχικά, τόσο περισσότερο μπορείτε να είσαι εκεί για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Το πιο σημαντικό είναι ότι λειτουργείς ως πρότυπο για τα παιδιά σου, επομένως ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεσαι τις δυσκολίες ψυχικής υγείας έχει μεγάλη σημασία.

Επικοινωνία με τη σύζυγο

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα ψυχικής υγείας, νιώθεις στρες ή δεν μπορείς να βρεις ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μια ισχυρή σχέση με την σύντροφό σου μπορεί να είναι αυτό που θα σε βοηθήσει πραγματικά. Επομένως, η επικοινωνία είναι το κλειδί.

mpampas-vs-pateras.jpg

Βοήθεια και συμβουλές

Θυμήσου, κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Είναι εντάξει να ζητάς συμβουλές και υποστήριξη καθώς οι απαιτήσεις ως πατέρας μεγαλώνουν και αλλάζουν.

Κανείς δεν ξέρει πώς να είναι ένας υπέροχος μπαμπάς από την πρώτη στιγμή και για πάντα. Είναι κάτι που μαθαίνεις στην πορεία και το αναπτύσσεις με βάση τις εμπειρίες και τις προτεραιότητές σου. Ως εκ τούτου, δεν είναι ασυνήθιστο για τους μπαμπάδες να έχουν διαφορετικά στυλ ανατροφής από τις συντρόφους τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι τα διαφορετικά στυλ μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται και να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών.

Και να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος στο ταξίδι της πατρότητας. Εκατομμύρια μπαμπάδες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με σένα. Θυμήσου ότι έχεις τη σύζυγό σου, την οικογένειά σου, τους φίλους σου και μπορείς να στηριχτείς πάνω τους όταν αισθανθείς την ανάγκη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved