Οι καλύτεροι τρόποι να δεθεί ένας μπαμπάς με το νεογέννητο μωρό του

Πώς θ΄αρχίσει ο μπαμπάς να δένεται με το μωρό.

Οι καλύτεροι τρόποι να δεθεί ένας μπαμπάς με το νεογέννητο μωρό του

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δεθεί ένας μπαμπάς με το νεογέννητο μωρό του.

Bigstock

Όταν οι ειδικοί μιλούν για «δέσιμο με το νεογέννητο», αναφέρονται στην έντονη προσκόλληση που αναπτύσσεται μεταξύ του μωρού και των γονιών του.

Μερικοί μπαμπάδες αισθάνονται δεμένοι με το μωρό τους μέσα στα πρώτα λεπτά ή τις πρώτες εβδομάδες κι άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Κι είναι απολύτως φυσιολογικό.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ήταν ζωτικής σημασίας να αφιερώνουν πολύ χρόνο οι μπαμπάδες με το νεογέννητο κατά τις πρώτες μέρες προκειμένου να αναπτυχθεί αμέσως ο μεταξύ τους δεσμός.

Νέες μελέτες όμως υποστηρίζουν ότι το δέσιμο μπορεί να γίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

«Γίνεται τόση συζήτηση για το δέσιμο με το νεογέννητο που συχνά οι γονείς αισθάνονται ένοχοι αν δεν νιώσουν αμέσως μια προσκόλληση μαζί του», λέει ο Edward Christophersen, παιδοψυχολόγος στο Κάνσας Σίτι προσθέτοντας: «Αλλά το δέσιμο είναι μια ατομική εμπειρία και ο χρόνος είναι σχετικός».

mpampas-patrotita-(4).jpg

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να δεθεί ένας μπαμπάς με το νεογέννητο μωρό του

Ο δεσμός μπαμπά – μωρού ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου μέσα από την καθημερινή φροντίδα. Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα αλλά μερικά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν.

Όπως:

Επαφή δέρμα με δέρμα

Η αγκαλιά είναι ίσως ο πιο άμεσος τρόπος να δεθεί ο γονιός με το μωρό του. Οι θετικές επιδράσεις της αγκαλιάς είναι αμφίδρομες τόσο για το μωρό όσο και για τον μπαμπά.

Επικοινωνία

Κάθε μπαμπάς που μιλάει ή τραγουδάει στο μωρό του κοιτάζοντάς το στα μάτια, αλληλεπιδρά μαζί του με έναν τρόπο μοναδικό.

Παιχνίδι

Τα νεογέννητα μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι όσο και τα μεγαλύτερα μωρά. Το στυλ παιχνιδιού μπορεί να είναι διαφορετικό από εκείνο της μητέρας ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα το ευχαριστηθεί εξίσου με τον "χαζομπαμπά".

Βόλτα με μάρσιππο

Η βόλτα με μάρσιππο επιτρέπει στον μπαμπά να έχει αγκαλιά το μωρό για αρκετή ώρα κάνοντας παράλληλα κι άλλα πράγματα.

Ανάγνωση

Η ανάγνωση βιβλίων από μικρή ακόμα ηλικία μόνο οφέλη έχει για τα παιδιά. Είναι σημαντικό ο μπαμπάς να κοιτάζει στα μάτια το μωρό καθώς διαβάζει μικρές ιστορίες και να χρωματίζει τη φωνή του.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved