Γιατί είναι άλλο να είσαι «πατέρας» κι άλλο «μπαμπάς»

Οι διαφορές μεταξύ ενός πατέρα και ενός μπαμπά.

Γιατί είναι άλλο να είσαι «πατέρας» κι άλλο «μπαμπάς»

Για πολλούς η λέξη " μπαμπάς¨ δεν είναι ίδια με τη λέξη ¨πατέρας¨.

Bigstock

Και οι δύο λέξεις «πατέρας » και «μπαμπάς» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον «άνδρα γονέα ενός παιδιού» (έτσι ορίζεται στο λεξικό η λέξη πατέρας).

Ωστόσο, οι αντιλήψεις για το τι κάνει έναν άνδρα πατέρα και τι έναν μπαμπά συχνά διαφέρουν.

Δεν είναι κάθε πατέρας «μπαμπάς»

Συχνά υποστηρίζεται ότι κάθε πατέρας δεν είναι αυτόματα και μπαμπάς.

Θα έχετε ακούσει το απόφθεγμα «κάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας αλλά χρειάζεται ένας ξεχωριστός για να γίνει μπαμπάς».

Ίσως να ακούγεται οξύμωρο όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα για να γίνει μπαμπάς ένας άνδρας πέρα από το είναι γόνιμος και να κάνει παιδί.

Ο πατέρας είναι ο βιολογικός σου γονιός, ο μπαμπάς είναι ο άντρας που σε μεγαλώνει, που σε αγαπά και αναλαμβάνει την ευθύνη για σένα.

mpampas-patrotita-(2).jpg

O μπαμπάς φροντίζει να είναι παρών στη ζωή του παιδιού του.

Bigstock

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός πατέρα και ενός μπαμπά;

Ένας άντρας μπορεί να είναι πατέρας και μπαμπάς, απλώς μπαμπάς ή απλώς πατέρας. Μπερδευτήκατε; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Αγαπάει χωρίς όρους

Είναι μια θλιβερή αλήθεια ότι δεν αγαπούν όλοι οι πατεράδες τα παιδιά τους. Μερικά παιδιά δεν έχουν ουσιαστική σχέση με τον πατέρα τους και τον αισθάνονται σαν ξένο.

Δεν αγαπούν όλοι οι πατέρες τα παιδιά τους χωρίς αστερίσκους. Κι εδώ είναι η διαφορά. Γιατί ένας άντρας κερδίζει τον τίτλο του μπαμπά αγαπώντας τα παιδιά της οικογένειάς του άνευ όρων, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι πάντα εκεί για να τα υποστηρίξει.

Είναι παρών

Ένας πατέρας που είναι πάντα απών, δεν είναι μπαμπάς. Οι μπαμπάδες εμφανίζονται στον αγώνα ποδοσφαίρου ή χορού, μαθαίνουν στο παιδί τους ποδήλατο, το βοηθούν με τα μαθήματά του, το καμαρώνουν καθώς μεγαλώνει.

Ο πατέρας μπορεί να ξεχάσει τα γενέθλια, ο μπαμπάς θα φροντίσει να επανορθώσει.

Δημιουργεί αναμνήσεις

Ένας μπαμπάς μπορεί να είναι βιολογικός γονιός, θετός ή ακόμα μια απλή «πατρική φιγούρα». Έχει ενεργό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού και είναι εκεί γιατί θέλει να είναι μέρος των αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας του παιδιού του. Ο πατέρας συχνά θεωρεί δεδομένο τον ρόλο του και δεν προσπαθεί για το κάτι παραπάνω.

Συμπέρασμα

Η λέξη «πατέρας» και η λέξη «μπαμπάς» μοιράζονται έναν σχεδόν πανομοιότυπο ορισμό, αλλά ανάλογα με το πλαίσιο, μπορεί στην πραγματικότητα να σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα.

Οποιοσδήποτε άντρας μπορεί να είναι πατέρας, αλλά δεν είναι κάθε πατέρας, μπαμπάς. Είναι μια ιδιότητα, ένας τίτλος που πρέπει να τον κερδίσει.

Με πληροφορίες από το mominformed.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved