Πατέρα, ξέρω ότι θέλεις να γίνεις καλός μπαμπάς

Πράγματα που ένας μπαμπάς πρέπει να κάνει για τα παιδιά του.

Πατέρα, ξέρω ότι θέλεις να γίνεις καλός μπαμπάς

Όταν τα παιδιά δεν έχουν στη ζωή τους έναν εμπλεκόμενο πατέρα, τείνουν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Bigstock

Αγαπημένε μου μπαμπά,

Το ξέρω ότι θες να γίνεις καλός πατέρας, ένα απίθανο πρότυπο όπου τα παιδιά σου θα σέβονται και θα θαυμάζουν. Και η έρευνα το λέει ξεκάθαρα: Τα παιδιά σου, ζητούν και εκλυπαρούν για την προσοχή σου.

Τα παιδιά ευημερούν όταν έχουν έναν εμπλεκόμενο πατέρα— κάποιον που τα αγαπά, τα γνωρίζει, τα καθοδηγεί, και τα βοηθά να πετύχουν τους στόχους τους.

Οι στατιστικές το επιβεβαιώνουν επίσης: Όταν τα παιδιά δεν έχουν στη ζωή τους έναν εμπλεκόμενο πατέρα, τείνουν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Όταν η παρουσία ενός πατέρα δεν είναι τόσο δυνατή όσο θα έπρεπε, τα παιδιά έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Οι βαθμοί τους δεν είναι οι αναμενόμενοι και τείνουν να σχηματίζουν λανθασμένες απόψεις για τις σχέσεις ανδρών-γυναικών. Δυστυχώς, η κοινωνία ενώ από νωρίς εκπαιδεύει μία γυναίκα πώς να γίνει καλή μητέρα, μέσα από άρθρα, σεμινάρια κ.λ.π. οι μπαμπάδες δεν λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση, τουλάχιστον όχι στο ίδιο επίπεδο.

Οπότε, τι πρέπει να κάνουν οι μπαμπάδες; Να γίνουν περισσότερο ενεργοί και να είναι παρόντες στην καθημερινότητα των παιδιών τους.

mpampas-patrotita.jpg

Όταν οι μπαμπάδες νιώθουν ότι τα κάνουν όλα λάθος

Bigstock

Τι πρέπει να κάνουν οι μπαμπάδες, λοιπόν;

  • Να παρηγορούν τα παιδιά τους

Τα παιδιά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν στους μπαμπάδες για τα προβλήματά τους, επειδή φοβούνται τη γνώμη τους και την αντίδρασή τους. Δεν αισθάνονται ότι λαμβάνουν ανιδιοτελή αποδοχή και αγάπη και αυτό τα απογοητεύει.

  • Να τους λένε ότι είναι όμορφα μέσα και έξω

Οι μπαμπάδες επηρεάζουν πολύ την εικόνα των παιδιών τους. Τα κορίτσια αισθάνονται ότι πρέπει να είναι έξυπνα, αδύνατα, όμορφα και να ασχολούνται με συγκεκριμένες δραστηριότητες σε αντίθεση με τα αγόρια. Οι μπαμπάδες έχουν την ικανότητα να καθησυχάζουν τα παιδιά τους και να τα κάνουν να αισθάνονται όμορφα μέσα και έξω. Έτσι πρέπει να μιλούν περισσότερο σε εκείνα για την αυτοεκτίμηση και την αποδοχή. Να τονίζουν όλα τα καλά στοιχεία που έχουν, βοηθώντας τα να απεγκλωβιστούν από κάποια στερεότυπα που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους.

  • Να τα προστατεύουν

Προστασία δεν σημαίνει μόνο να υπερασπίζεται ένας μπαμπάς τα παιδιά του, παρέχοντάς τους ασφάλεια. Σημαίνει ότι θα πρέπει να τους παρέχει επίσης συναισθηματική, πνευματική και ηθική προστασία.

  • Να τα σέβονται

Ο μπαμπάς πρέπει να σέβεται τα παιδιά του ακόμη στις χειρότερες στιγμές τους.

Τα παιδιά χρειάζονται και αξίζουν την προσοχή του πατέρα τους και οι μαμάδες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω στηρίζοντας και ενισχύοντας αυτή τη σχέση.

με πληροφορίες fathers.com

Δείτε το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την Γιορτή του Πατέρα, εδώ

giorti-tou-patera.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved