Οι μπαμπάδες έχουν τον δικό τους τρόπο με τα παιδιά - Δώστε τους χρόνο και χώρο

Γιατί συνεχώς διορθώνουμε τους μπαμπάδες θεωρώντας δεδομένο ότι κάτι θα κάνουν λάθος; 

Οι μπαμπάδες έχουν τον δικό τους τρόπο με τα παιδιά -  Δώστε τους χρόνο και χώρο

Μπαμπάς παίζει κιθάρα στο νεογέννητο μωρό του.

Bigstock

Οι περισσότεροι μπαμπάδες είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να ασχοληθούν με τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών τους αλλά είναι δύσκολο για αυτούς να βρουν το δρόμο τους όταν η μαμά διορθώνει κάθε τους κίνηση.

«Μην το κάνεις έτσι, είναι λάθος» είναι το μήνυμα που στέλνουμε οι περισσότερες μαμάδες, στους μπαμπάδες.

Κατά κάποιο τρόπο πιστεύουμε ότι αν δεν επιβλέπουμε συνεχώς τον μπαμπά με τα παιδιά, θα κάνει κάτι λάθος – όπου λάθος σημαίνει όχι με τον δικό μας τρόπο.

Ξεχνάμε όμως ότι, ο τρόπος του μπαμπά μπορεί να είναι διαφορετικός, είναι συνήθως πιο χαλαρός από τον δικό μας κι αυτή η αντίθεση μόνο καλό κάνει στα παιδιά.

Πώς μπορούμε λοιπόν να είμαστε πιο γενναιόδωρες δίνοντας στους μπαμπάδες το χρόνο και το χώρο να σφυρηλατήσουν τη δική τους σχέση με το παιδί;

mpampas.jpg

Μπαμπάς έχει την κόρη του αγκαλιά

Bigstock

Να θυμάστε ότι είναι και ο μπαμπάς γονιός

Μερικές φορές ξεχνάμε ότι ο πατέρας έχει σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών μας. Ναι, εμείς τα κουβαλάμε για εννέα μήνες, τα θηλάζουμε κι έχουμε τη συνεχή φροντίδα τους. Αλλά και οι μπαμπάδες αποτελούν κομμάτι της ζωής τους και η συμμετοχή στην καθημερινότητα των παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για τη σχέση τους.

Όλοι κάνουμε λάθη

Συμπεριφερόμαστε σαν οποιοδήποτε λάθος που κάνει ο μπαμπάς να είναι χειρότερο από το δικό μας. Αναπτύσσουμε μια βολική αμνησία όταν πρόκειται για παραλίγο χαμένες ή άμεσες καταστροφές με τα παιδιά μας. Ας χαλαρώσουμε όμως και ας τους δώσουμε την ευκαιρία που τους αξίζει.

Ο δικός μας τρόπος δεν είναι ο μοναδικός

Έχουμε την τάση να διορθώνουμε τον σύζυγό μας σχεδόν για όλα: για το πώς αλλάζει την πάνα, πώς ντύνει το παιδί, πώς το πιάνει και δεν εστιάζουμε στο αποτέλεσμα. Κακώς, κάκιστα.

mpampas-kai-kori.jpg

Μπαμπάς παίζει με την κόρη του στον καναπέ

Bigstock

Αφήστε τον να βρει τον δρόμο του

Οι μπαμπάδες δένονται με τα παιδιά τους με διαφορετικούς τρόπους από τις μητέρες, και αυτό είναι καλό. Πρέπει να αφήσουμε τον μπαμπά να καταλάβει πώς να γίνει γονιός χωρίς τις οδηγίες ή τα σχόλιά μας.

Δώστε του χώρο να δημιουργήσει τις δικές του αναμνήσεις με τα παιδιά

Οι μαμάδες, έχουμε πολλές ευκαιρίες να σφυρηλατήσουμε ιδιαίτερους δεσμούς με τα παιδιά μας. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε αντίστοιχες ευκαιρίες στους μπαμπάδες να έχουν τις δικές τους, ξεχωριστές εμπειρίες μαζί τους, χωρίς εμάς.

Με πληροφορίες από washingtonpost.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved