Η ψυχική υγεία του πατέρα έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού

Πώς επηρεάζει το παιδί η ψυχική υγεία του πατέρα. 

Η ψυχική υγεία του πατέρα έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού

Μπαμπάς αγκαλιάζει τα παιδιά του που είναι λυπημένα.

Bigstock

Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνδρες υποφέρουν από κατάθλιψη κάθε χρόνο. Αισθάνονται απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία, ευερεθιστότητα, κόπωση.

Οι μπαμπάδες δε, έχουν ακόμα πιο έντομα προβλήματα ψυχικής υγείας, με έως και 10% αυτών να βιώνουν περιγεννητική κατάθλιψη και έως και 15% να έχουν περιγεννητικό άγχος.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι οι άνδρες δεν διαφέρουν από τις γυναίκες, τα παιδιά, τους παππούδες, οποιονδήποτε. Υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, απλά δεν τα συζητούν. Και νομίζω ότι η κοινωνία δεν μιλάει για αυτό και δεν θέλει να το αναγνωρίσει», δηλώνει η Mayra Mendez, PhD, LMFT , ψυχοθεραπεύτρια και συντονίστρια προγράμματος για διανοητικές και αναπτυξιακές αναπηρίες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο Providence Saint John's Child and Family Development Center.

Happy Family And Fathers Day. Father And His Daughter Hugging And Having Fun Together

Μπαμπάς αγκαλιάζει την κόρη του.

Bigstock

Ο αντίκτυπος της ψυχικής υγείας του μπαμπά στο παιδί

Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά, ειδικά μικρότερης ηλικίας, μιμούνται αυτό που βλέπουν . Αν λοιπόν ο μπαμπάς τους έχει συμπτώματα ψυχικής υγείας - λύπη, απογοήτευση, θυμό- είναι πιθανό να επηρεαστούν και επίσης να εκδηλώσουν κι εκείνα ψυχικά προβλήματα.

«Όταν ένας γονέας παλεύει με προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν λαμβάνει πραγματική βοήθεια, αυτό αντανακλάται στο παιδί του… Μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συναισθηματική ανάπτυξή του», υποστηρίζει η Δρ Mendez.

Εάν ένας μπαμπάς δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, συνήθως αρχίζει να παραμελεί τον εαυτό του, τη διατροφή του και ενίοτε εθίζεται στο αλκοόλ ή έχει υπερβολικό άγχος.

Αυτές οι συμπεριφορές σπάνια δεν επηρεάζουν το παιδί. Μπορεί να το οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, κακές επιδόσεις στο σχολείο ή απομόνωση.

Ωστόσο, εάν ένας πατέρας επιλέξει να εξηγήσει στο παιδί του τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει θα το βοηθήσει να καταλάβει και κυρίως να είναι δίπλα του.

Εν κατακλείδι, η απόφαση ενός γονέα για το πώς θα χειριστεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας υπαγορεύει πώς θα επηρεάσει το παιδί.

Με πληροφορίες από το verywellmind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved