Ο μπαμπάς μου μας έλεγε αυτή τη φράση καθημερινά και άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε τον εαυτό μας

Το μάθημα ζωής που πήρα από τον πατέρα μου.

Ο μπαμπάς μου μας έλεγε αυτή τη φράση καθημερινά και άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε τον εαυτό μας

Μπαμπάς έχει την κόρη του αγκαλιά 

Bigstock

Ο πατέρας μου είχε παρακολουθήσει μια ομιλία για την αυτοπεποίθηση. Επέστρεψε στο σπίτι κρατώντας αυτοκόλλητα κινουμένων σχεδίων που έγραφαν «Γεια σου, τίγρη. Σ'αγαπώ!».

Κάθε πρωί αυτό το αυτοκόλλητο το βρίσκαμε στον καθρέφτη σε κάθε μπάνιο του σπιτιού μας και υπό το άγρυπνο βλέμμα του …τίγρη βουρτσίζαμε τα δόντια μας. Ο πατέρας μας μόλις τελειώναμε το βούρτσισμα μας έβαζε να πούμε δυνατά στον εαυτό μας: «Σ' αγαπώ, τίγρη». (Παρεμπιπτόντως, όλοι ήμασταν στο γυμνάσιο.)

Αυτό ήταν το καθημερινό μας τελετουργικό, που σχεδιάστηκε από τον μπαμπά για να ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Για μας ήταν λίγο ντροπιαστικό... Αλλά εκείνος πάντα μας υπενθύμιζε: «Είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου. Πιστέψτε στον εαυτό σας εργαστείτε σκληρά και θα μπορέσετε να κάνετε σχεδόν τα πάντα».

Ήθελε τα παιδιά του να ξέρουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν αν έχουν τρία πράγματα: εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, πάθος και προθυμία να δουλέψουν.

Το να μάθω να αγαπώ τον εαυτό μου ήταν πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της ιππικής μου καριέρας. Η ανταγωνιστική ιππασία είναι ένα ταπεινό άθλημα. Κανείς δεν κερδίζει κάθε φορά και ακόμη και μετά από μια νίκη, πρέπει να καθίσεις και να αναλύσεις όχι μόνο τι πήγε σωστά αλλά και ό,τι έκανες λάθος.

mpampas-kai-kori.jpg

Μπαμπάς παίζει με την κόρη του στον καναπέ

Bigstock

Το πιο σημαντικό, πρέπει να απαλλαγείς από τον φόβο ότι δεν είσαι αρκετά καλός και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις αυτό είναι να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Να (ναι!) αγαπάς τον εαυτό σου, ό,τι κι αν γίνει.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν για τα ιππικά αθλήματα είναι ότι άνδρες και γυναίκες κυριολεκτικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους με ίσους όρους. Αυτό με βοήθησε και αργότερα, στην πρώτη μου εταιρεία όπου η πλειοψηφία ήταν άνδρες.

Αλλά οι μεγαλύτερες προκλήσεις μου ήταν ακόμα μπροστά. Το 2015, αποφάσισα να στραφώ σε δύο από τα πάθη μου - τα ζώα και την ευεξία - και ξεκίνησα μια συνδρομητική εταιρεία τροφών για σκύλους. Οι δύο επιχειρηματικοί μου συνεργάτες και εγώ περάσαμε μήνες δουλεύοντας σκληρά. Οι ατελείωτες ώρες που αφιερώσαμε για να καταρτίσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο και να βρούμε επενδυτές ήταν ακόμη μια υπενθύμιση αυτού που μου είχε διδάξει ο πατέρας μου: αν πρόκειται να πετύχεις σε κάτι, θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά.

Ακόμα κι έτσι, υπήρξαν πολλές φορές που θα μπορούσα να είχα φτάσει κοντά στο να τα παρατήσω. Ήταν αγχωτικό να νιώθω ότι έπρεπε να κρύψω το μωρό μου μπροστά σε πιθανούς επενδυτές. Δεν ήταν μέρος του σχεδίου να γεννήσω την ίδια μέρα που κλείσαμε τον κύκλο χρηματοδότησης της εταιρείας. Ήταν εξουθενωτικό, σωματικά και συναισθηματικά, να θηλάζω και να ανακαλύπτω πώς να ισορροπώ την επαγγελματική μου ζωή και τη μητρότητα και να νιώθω ενοχές τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι τους πρώτους μήνες της ζωής της κόρης μου.

Αυτές είναι οι φορές που μπορεί να νιώθεις αποτυχημένη ή ότι απλά δεν είσαι αρκετή.

Αλλά αυτές είναι και οι φορές που είναι πολύ σημαντικό να αγαπάς τον εαυτό σου. Να θυμάσαι ότι είσαι πολύτιμος.

Το να γνωρίζεις την αξία σου είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για να είσαι επιτυχημένος όχι μόνο στη δουλειά αλλά και στη ζωή. Σου επιτρέπει να αναζητήσεις βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι χωρίς να φοβάσαι ότι θα σε θεωρήσουν αδύναμο ή κάπως λιγότερο από αυτό. Αυτή η υποστήριξη, από την οικογένειά μου, τους συναδέλφους και τους φίλους μου, είναι που με κράτησε δυνατή στις πιο δύσκολες στιγμές. Καθώς και το γεγονός ότι έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου.

sizitiseis-mpampa-koris.jpg

Μπαμπάς έχει στην πλάτη την κόρη του.

Bigstock

Ρώτησα πρόσφατα τον μπαμπά μου για το παλιό αυτοκόλλητο τίγρη. Θυμόταν άραγε γιατί μας έβαζε να κάνουμε εκείνο το καθημερινό τελετουργικό μπροστά στον καθρέφτη; Μου έστειλε μήνυμα αμέσως: «Για να ξεπεράσετε τη διάχυτη ανθρώπινη αδυναμία. Όλοι (οι περισσότεροι από εμάς) τρέφουμε τον φόβο ότι δεν είμαστε "αρκετά καλοί", έχουμε αυτή την αμφιβολία. Πολλά μπορεί να κάνει κανείς για να τη μετριάσει. Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι μια μικρή αλλά πολύ σημαντική ενέργεια ώστε να την καταπολεμήσεις».

Δεν θα μπορούσα να το θέσει καλύτερα. Και παρόλο που μπορεί να μη χρησιμοποιήσω αυτές ακριβώς τις λέξεις για να εξηγήσω τη σημασία της αυτοπεποίθησης στην κόρη μου, το συναίσθημα είναι αυτό που σκοπεύω να της μεταδώσω (μόλις γίνει αρκετά μεγάλη για να κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη του μπάνιου).

Πηγή: popsugar.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved