Μπορούμε να μιλήσουμε λίγο για την αποβολή και την θλίψη των ανδρών;

Ο πόνος ή θλίψη μιας αποβολής είναι πραγματικός και είναι για όλους τους γονείς που έχουν περάσει από αυτή τη δοκιμασία. Ορίστε πώς θα υποστηρίξουμε τους μπαμπάδες.

Μπορούμε να μιλήσουμε λίγο για την αποβολή και την θλίψη των ανδρών;
Bigstock

Και οι μπαμπάδες έχουν ψυχή. Είναι παραμελημένοι σε κάθε άρθρο που αναφέρεται στην απώλεια και την αποβολή. Κανείς ειδικός δεν αναφέρεται στον μπαμπά και την ψυχολογία του.

Περίπου το 10% με 15% όλων των εγκυμοσυνών καταλήγουν σε αποβολή. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες, έρχονται αντιμέτωποι με τον πόνο της απώλειας μιας μικρής ζωής και της απώλειας της ελπίδας και των ονείρων που έκαναν για το παιδί τους και το μέλλον τους μαζί του.

Ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο να βοηθήσουμε και τους μπαμπάδες που βιώνουν μια αποβολή. Δεν είναι μόνοι.

Άνδρες και πόνος αποβολής

«Ενώ κυρίως εστιάζουν στη μητέρα, και δικαίως, τα αισθήματα του άνδρα να μένουν στην άκρη», λέει ο Mykal Manswell, σύμβουλος ψυχικής υγείας της Thriveworks. «Ο άνδρας μπορεί να βιώσει έντονα συναισθήματα όπως φταίξιμο, ενοχή, θυμό, σύγχυση και θλίψη».

Οι άνδρες μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τις σωματικές αλλαγές μετά την αποβολή, αλλά η απώλεια είναι και δική του απώλεια. Τα περίπλοκα συναισθήματά τους αξίζουν προσοχής και πρέπει να λάβουν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα ανάμεικτα συναισθήματά τους.

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και αντιδράσεων μετά από μια αποβολή. Έρευνα αναφέρει ότι η θλίψη των ανδρών ποικίλλει και είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί όσο προσπαθούν να στηρίξουν τη σύντροφό τους.

«Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι απασχολημένοι, είτε με τη δουλειά, στο σπίτι ή με εξωσχολικές δραστηριότητες και συνήθως χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να σκεφτούν πώς θα ξεπεράσουν τον χαμό του παιδιού τους», λέει η Angela Caldwell, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και ιδρύτρια του Caldwell Family Institute.

«Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να μην προσπεράσουν την θλίψη των ανδρών τους».

Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν ενδείξεις για το πώς πρέπει να αντιδράσουν συναισθηματικά. Έτσι, αν κάποιος μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου οι άντρες δεν έκλαιγαν, μπορεί να έχουν εσωτερικεύσει μια προσδοκία ανδρισμού που περιλαμβάνει τη συγκράτηση των δακρύων τους.

Ορισμένοι άνδρες πάλι μπορεί να έχουν υπομείνει μια τραυματική εμπειρία που τους κάνει να φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

«Φαίνεται να υπάρχει μια γενική παρανόηση ότι οι άνδρες δεν νιώθουν τον πόνο επειδή υποτίθεται ότι είναι δυνατοί», λέει ο Gregorio Lozano, αδειούχος επαγγελματίας σύμβουλος.

«Αυτό μπορεί να αλλάξει βοηθώντας τους άνδρες και την κοινωνία στο σύνολό της να κατανοήσουν ότι υπάρχει πρέπει να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους. Αυτό αντί για ένδειξη αδυναμίας, όπως πιστεύει η κοινωνία, είναι στην πραγματικότητα σημάδι θάρρους».

Επεξεργασία αποβολής

Για τους άνδρες που έρχονται αντιμέτωποι με μια αποβολή και που δεν πενθούν, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά.

«Εάν η διαδικασία του πένθους αγνοηθεί, παραμεληθεί ή απορριφθεί, τότε κινδυνεύει να αναπτύξει κάτι που ονομάζεται "σύνθετο πένθος", μια κατάσταση όπου το πένθος παραμένει ανεπεξέργαστο, μερικές φορές ακόμη και ανομολόγητο», εξηγεί ο Caldwell. «Το σύνθετο πένθος είναι σαν συνεχόμενη εξωτερικευμένη θλίψη - διαρκεί πολύ περισσότερο, είναι πολύ πιο σοβαρό και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου!».

Το να αγνοεί την κατάθλιψη και το άγχος ένας πατέρας είναι επικίνδυνο και αυτό γιατί χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, ανοίγει την πόρτα σε σωματικά και περαιτέρω προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αυτή η ψυχική δυσφορία μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το 2020, οι άνδρες αυτοκτονούσαν σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από το ποσοστό των γυναικών. Το δέκα τοις εκατό των πατέρων έρχεται αντιμέτωπο με την πατρική κατάθλιψη, ένα άλλο ζήτημα υγείας των ανδρών που δεν συζητείται συχνά.

Πώς θα βοηθηθούν οι άνδρες

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αντιμετωπίσουν οι άνδρες τον πόνο της αποβολής. Μπορούν να αναζητήσουν ομάδες υποστήριξης που βοηθούν τους μέλλοντες πατέρες ή απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή για να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει.

Η επικοινωνία με την σύντροφο που βιώνει επίσης τη δική της θλίψη και πόνο μπορεί να προσφέρει και στους δυο παρηγοριά καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, μαζί.

Το ημερολόγιο, το χόμπι, ακόμη και η εκκλησία, μπορούν επίσης να φέρουν παρηγοριά. Αλλά, τελικά, το πιο σημαντικό πράγμα για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν μια αποβολή είναι να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα γύρω από την απώλεια εγκυμοσύνης εγκαίρως.

«Οι άνδρες θα πρέπει να έχουν τον ίδιο σεβασμό με τις γυναίκες και κανείς να μην ακυρώνει τα συναισθήματά τους, βάζοντας πάνω από όλα τη μαμά», λέει ο Caldwell. «Θα πρέπει να τους δοθεί χρόνος, χώρος και συμπόνια, ανεξάρτητα από τη μαμά που εξίσου χρειάζεται φροντίδα και στήριξη».

*ελεύθερη απόδοση - πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved