Γιατί πολλοί μπαμπάδες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Για  ποιους λόγους ένας μπαμπάς αποφεύγει να εκφράσει ανοιχτά τα συναισθήματά του.

Γιατί πολλοί μπαμπάδες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
Bigstock

Οι μπαμπάδες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους τόσο στα παιδιά όσο και στις συζύγους τους.

Ο Christopher Flett στο βιβλίο του «What Men Don't Tell Women about Business: Opening Up the Heavily Guarded Alpha Male Playbook», ισχυρίζεται ότι οι άνδρες δεν εκδηλώνουν συχνά τα συναισθήματα τους «επειδή μας διδάσκουν ότι είναι αδυναμία. Οι άντρες δεν κλαίνε! Ή αν το κάνουμε, σπάνια θα το παραδεχτούμε. Η αλήθεια είναι ότι όντως γινόμαστε συναισθηματικοί - απλώς δεν το δείχνουμε. Μας έχουν μάθει να είμαστε διπρόσωποι και να αποφεύγουμε να εκφράζουμε δημόσια τις ευαισθησίες μας».

Λόγοι που οι μπαμπάδες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Αρκετοί άνδρες δεν έμαθαν ποτέ από τον δικό τους πατέρα πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά, τα λόγια αγάπης, τα θετικά συναισθήματα. Πολλοί από αυτούς όταν έγιναν μπαμπάδες έμαθαν να συγκαλύπτουν ή να κρύβουν τα συναισθήματά τους επαναλαμβάνοντας τη συμπεριφορά των δικών τους μπαμπάδων.

Yπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία μπαμπάδων, που δεν έχουν επιτρέψει στον εαυτό τους να βιώσουν κάποια θετικά συναισθήματα ή τα έχουν βιώσει σε επιφανειακό επίπεδο. Συνήθως αυτοί οι άνδρες δυσκολεύονται να λάβουν και να δείχνουν θετικά συναισθήματα ακόμα και στα παιδιά τους.

sizitiseis-mpampa-koris.jpg

Συναισθήματα και παιδιά

Γνωρίζουμε ότι οι μπαμπάδες είναι πολύ σημαντικά πρότυπα για τα παιδιά τους. Πολύ συχνά λοιπόν μαθαίνουν πώς να κρύβουν ή να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και ο κύκλος απλώς επαναλαμβάνεται.

Όμως οι πατρικές φιγούρες πρέπει να αποτελούν πρότυπο υγιών συναισθημάτων και να βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν, να μοιραστούν, να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν όλα τα είδη συναισθημάτων με υγιή τρόπο.

mpampas-mwro.jpg

Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν ότι τα αγαπούν

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπούν οι μπαμπάδες τους. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να θυμούνται ότι:

  • Η αγάπη ενθαρρύνει τα παιδιά.
  • Η αγάπη παρηγορεί τα παιδιά.
  • Η αγάπη δίνει αυτοπεποίθηση στα παιδιά.
  • Η αγάπη κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια.
  • Η αγάπη είναι το μεγαλύτερο δώρο του γονιού στα παιδιά.

Όταν οι μπαμπάδες μάθουν πώς να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, θ’ αρχίσουν να απολαμβάνουν και τα οφέλη: αγάπη αντί για μίσος, ηρεμία αντί για θυμό, αγκαλιές αντί για αδιαφορία.

Με πληροφορίες από το fathers.com

DPG Network
Δείτε επίσης