Δουλειά και οικογένεια: Τρεις τρόποι να βρει ο μπαμπάς την ισορροπία

Για τους περισσότερους μπαμπάδες δεν είναι εύκολο να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας. 

Δουλειά και οικογένεια: Τρεις τρόποι να βρει ο μπαμπάς την ισορροπία
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι μπαμπάδες έχουν ενεργή συμμετοχή στην ανατροφή του παιδιού.

Παίρνουν τις γονικές άδειες που δικαιούνται και προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, προκειμένου να μην είναι οι μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου.

Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και ανέφικτο.

Ας δούμε τι μπορούν να κάνουν οι μπαμπάδες για να επέλθει αυτή η ισορροπία ακόμα κι αν λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι.

Laughing Father Giving His Kid Piggyback Ride On Shoulders While Baby Boy Pulling Daddys Hair

Επικοινωνήστε το πρόγραμμά σας

Η επικοινωνία σε μια οικογένεια είναι το Α και το Ω. Όσο βεβαρημένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, είναι σημαντικό να το γνωστοποιείτε στην οικογένειά σας έγκαιρα. Έτσι, θα ξέρουν τα παιδιά αν θα τα πάρετε από το σχολείο, αν θα παρευρεθείτε σε μια εκδήλωση, σε μια δραστηριότητά τους.

Επίσης, το να μιλάτε για τη δουλειά σας βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν τι κάνετε για τα προς το ζην και παράλληλα τα εμπλέκεται στην καθημερινότητά σας. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και εφαρμογές για να μοιραστείτε το ημερολόγιο των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων (ποιες ώρες λείπετε, ποια Σαββατοκύριακα δεν εργάζεστε, κ.ο.κ.)

Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οι μπαμπάδες συχνά κάνουν το λάθος να μην αξιοποιούν στο έπακρο τον χρόνο που έχουν στο σπίτι.

Αυτό αλλάζει ρωτώντας τη σύζυγό σας τι πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε. Στείλτε ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιλήστε στο τηλέφωνο ή αφήστε ένα σημείωμα νωρίς το πρωί. Οτιδήποτε, αρκεί να δείχνετε το ενδιαφέρον σας για την οικογένειά σας.

mpampades-ekpaidevsi.jpg

Να είστε παρόντες όταν είστε σπίτι

Οι μπαμπάδες θα πρέπει να περιορίσουν τους περισπασμούς στο σπίτι. Ακόμα κι αν η δουλειά σας απαιτεί να είστε alert, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποχωρίζεστε το κινητό ή το λάπτοπ.

Όταν επιστρέφετε σπίτι, είστε σπίτι. Δείξτε στα παιδιά ότι ναι, η δουλειά είναι σημαντική, υπάρχουν όμως πιο σημαντικά πράγματα αυτή τη στιγμή, όπως το να είστε μαζί τους. Μόλις πάνε για ύπνο, αν έχετε το κουράγιο και τη διάθεση, απαντήστε στα μηνύματά σας ή χαζέψτε στο κινητό για να χαλαρώσετε.

Η αυτοφροντίδα είναι και για τους μπαμπάδες

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες είναι καλύτεροι γονείς όταν φροντίζουν τον εαυτό τους. Όσο δύσκολο κι αν είναι, θα πρέπει να τρώτε υγιεινά, να γυμνάζεστε, να κοιμάστε επαρκώς και να αφήνετε χώρο στο πρόγραμμά σας για χρόνο με φίλους.

Ο αντίκτυπος αυτών στη διάθεσή σας, στη σχέση με τη σύζυγό σας και τα παιδιά σας μόνο θετικός θα είναι.

Με πληροφορίες από allprodad.com, parentingnow.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved