Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί ρόλοι ενός πατέρα;

Οι ρόλοι του πατέρα εξελίσσονται και αλλάζουν µε το πέρασµα των χρόνων.

Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί ρόλοι ενός πατέρα;
Bigstock

Σε αντίθεση με έναν πιο αυστηρό ρόλο που είχε ο πατέρας τις προηγούμενες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αλλαγή.

Οι μπαμπάδες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, από το παιχνίδι και τις μετακινήσεις μέχρι το διάβασμα και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Οι τρεις ρόλοι του πατέρα

Ο πατέρας έχει πολλαπλούς ρόλους στην οικογένεια, όμως οι τρεις πιο βασικοί είναι οι εξής: του προστάτη, του «κουβαλητή» και του αυστηρού.

mpampas-kai-kori.jpg

Προστάτης

Οι μαμάδες τείνουν να βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με τα παιδιά τους. Οι πατέρες από την άλλη, βλέπουν τα παιδιά τους σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η έγνοια κάθε μαμάς είναι πώς θα προστατεύσει το παιδί της από κάθε κίνδυνο που καραδοκεί εκεί έξω (π.χ. νταήδες, ατυχήματα, ασθένειες). Από την πλευρά του ο μπαμπάς προφανώς και θέλει να αποτρέψει το παιδί του από κακοτοπιές, ωστόσο μέλημά του είναι πώς θα το προετοιμάσει ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό κίνδυνο.

mpampas-kai-gios-fraseis.jpg

«Κουβαλητής»

Η ικανότητα ενός πατέρα να παρέχει ό,τι καλύτερο μπορεί στην οικογένειά του σχετίζεται με την αίσθηση του καθήκοντος, την αίσθηση της ταυτότητάς του και του ανδρισμού του. Ακόμα και σήμερα, σε πολλούς πολιτισμούς ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους του πατέρα είναι αυτός του κουβαλητή. Η πεποίθηση ότι ένας καλός σύζυγος και πατέρας θα πρέπει να συντηρεί την οικογένειά του, να τη φροντίζει και να της παρέχει τα απαραίτητα είναι βαθιά ριζωμένη και παρότι έχουν αλλάξει πολλά στη σύγχρονη οικογένεια, αυτός ο ρόλος είναι ταυτισμένος με τον πατέρα.

mpampas-ekplixi-paidia.jpg

Αυστηρός

Προετοιμάζοντας το παιδί τους για το μέλλον, οι μπαμπάδες έχουν συχνά υψηλές προσδοκίες. Θέλουν να πετύχει, να ξεχωρίσει... Ως εκ τούτου, γίνονται αυστηροί πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν το παιδί τους να εκπληρώσει τους στόχους τους ( των δικών τους κυρίως ).

Το ζητούμενο είναι ο αυστηρός πατέρας να είναι και δίκαιος.

Πηγή: continued.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved