Τα λάθη που κάνει ένας μπαμπάς όταν βλέπει ότι το παιδί του φοβάται

Παιδί και φόβος: Τρία λάθη που κάνουν οι μπαμπάδες

Τα λάθη που κάνει ένας μπαμπάς όταν βλέπει ότι το παιδί του φοβάται
Bigstock

Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους έχουν διάφορους φόβους, δικαιολογημένους και μη.

Ορισμένους τους αντιμετωπίζουν μόνα τους χωρίς να χρειαστεί να παρέμβετε και άλλους μπορεί να τους ακολουθούν έως την ενήλικη ζωή τους.

Το ζητούμενο, όπως λένε οι ειδικοί, είναι να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του με τον σωστό τρόπο.

Από τους δύο γονείς, συνήθως ο μπαμπάς είναι αυτός που θα προσπαθήσει να δείξει στο παιδί του ότι δε υπάρχει λόγος να φοβάται. Κι όχι πάντα με το σωστό τρόπο.

1656110881364-959973079-fovies.jpg

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συχνά λάθη:

Προστατεύουν υπερβολικά το παιδί του

Στην προσπάθειά του να το κάνει να νιώσει ασφάλεια, το προστατεύει υπερβολικά με αποτέλεσμα να φοβάται πάντα. Χρειάζεται μέτρο στη στήριξη από τον πατέρα, έτσι ώστε και το παιδί να μην το κυριεύσει ο φόβος αλλά και να προσπαθήσει να τον αντιμετωπίσει μόνο του.

Δεν βλέπουν τον φόβο ως ευκαιρία να πιστέψει στον εαυτό του

Την επόμενη φορά που το παιδί θα φοβάται κάτι, θα πρέπει ο μπαμπάς να το δει ως ευκαιρία για να το βοηθήσει να πιστέψει στον εαυτό του. Ναι, ο φόβος παραλύει αλλά όταν καταφέρει το παιδί να τον αντιμετωπίσει, γίνεται περισσότερο δυνατό. Ο μπαμπάς που θα το κατανοήσει αυτό, θα μεγαλώσει παιδιά με αυτοπεποίθηση.

paidikoi-fovoi.jpg

Ελαχιστοποιούν τον φόβο

Ένας μπαμπάς καλό είναι να αποφεύγει να κοροϊδεύει, να αστειεύεται ή να σαρκάζει το φόβο του παιδιού του. Δεν έχει ανάγκη κάποιον για να ελαχιστοποιήσει τον φόβο του. Χρειάζεται την ενθάρρυνση του μπαμπά του. Θέλει να ξέρει ότι τον πιστεύει κι ότι ο φόβος του είναι πραγματικός.

Οι μπαμπάδες μπορούν να αποτρέψουν την ελαχιστοποίηση του φόβου κάνοντας πολλά πράγματα όπως για παράδειγμα διαβάζοντας ιστορίες ανθρώπων που ξεπερνούν τους φόβους. Με υπομονή και αρκετή κουβέντα το παιδί θα καταφέρει να νικήσει τους φόβους του.

Με πληροφορίες από το allprodad.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved