Πατρότητα: Επτά χαρακτηριστικά ενός καλού μπαμπά

Η ενεργή και ουσιαστική παρουσία του πατέρα στη ζωή του παιδιού του είναι ίσως το βασικότερο.

Πατρότητα: Επτά χαρακτηριστικά ενός καλού μπαμπά
Bigstock

Ένας πατέρας που εμπλέκεται στις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού έχει θετική επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του, αναφέρουν έρευνες των τελευταίων ετών που αναδεικνύουν τη σημασία της ενεργής παρουσίας του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών.

Αρκεί όμως μόνο αυτό; Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο δυνατό για το παιδί του και όπως οι μαμάδες, έτσι και οι μπαμπάδες συχνά αναρωτιούνται εάν είναι καλοί γονείς. Manual για να είσαι καλός γονιός φυσικά δεν υπάρχει, τα παρακάτω χαρακτηριστικά, ωστόσο, δείχνουν ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο.

Είναι προστατευτικός (όχι υπερ-προστατευτικός)

Ένας καλός μπαμπάς προστατεύει το παιδί του, κάνει ό,τι μπορεί για το καλό του. Είναι δίπλα του στις δυσκολίες, του μιλάει για τους κινδύνους και τις προκλήσεις, του δίνει τα κατάλληλα εφόδια για να πορευτεί στη ζωή.

Είναι στοργικός

Η σχέση πατέρα και παιδιού, αν και διαφορετική από αυτήν μητέρας και παιδιού, δεν υστερεί σε αγάπη και στοργή. Ένας στοργικός πατέρας κάνει το παιδί του να νιώθει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του ό,τι και να γίνει.

Αποπνέει εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα από την καθημερινότητα και είναι η βάση για να αισθανθεί το παιδί ασφάλεια και σιγουριά. Ένας μπαμπάς αποπνέει εμπιστοσύνη με το να είναι «παρών», να έχει συνέπεια στη συμπεριφορά του και να είναι ειλικρινής.

Ξέρει να εμψυχώνει

Εμψυχώνοντας το παιδί, τονώνεται η αυτοπεποίθησή του. Ένας καλός μπαμπάς είναι δίπλα του στις σημαντικές του στιγμές, είναι αυτός που πρώτος του λέει ότι μπορεί να τα καταφέρει, του δίνει δύναμη.

Έχει υπομονή

Ένας καλός μπαμπάς αφιερώνει χρόνο στο παιδί του, το ακούει και προσπαθεί με υπομονή και ηρεμία να δει τα πράγματα και από τη δική του οπτική γωνία.

Σέβεται τη μητέρα του παιδιού του (και όλους τους ανθρώπους)

Ο σεβασμός δεν είναι δεδομένος, ούτε καν στο περιβάλλον μίας οικογένειας. Ένας καλός μπαμπάς μέσα από τη συμπεριφορά του διδάσκει έμπρακτα στα παιδιά τον σεβασμό όταν πρώτα από όλα σέβεται τη σύντροφό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Περνάει χρόνο με τα παιδιά του και το απολαμβάνει

Δεν αρκεί ένας μπαμπάς να περνάει χρόνο με τα παιδιά του, πρέπει ο χρόνος αυτός να είναι και ουσιαστικός.

με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved