Έξι πράγματα που νιώθει ένας νέος μπαμπάς

Πράγματα που νιώθει ένας άντρας όταν γίνεται πατέρας.

Έξι πράγματα που νιώθει ένας νέος μπαμπάς
Bigstock

Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει αλλαγές στην καθημερινότητα, στα συναισθήματα, στον τρόπο σκέψης, τη ζωή γενικότερα. Αυτό ισχύει και για τους δύο γονείς και αργά ή γρήγορα γίνεται αντιληπτό.

Ένας νέος μπαμπάς νιώθει την ευθύνη, την ανησυχία και πολλά ακόμα πράγματα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε δέκα πράγματα που νιώθει ένας νέος μπαμπάς, σύμφωνα με τον Armin Brott, μπαμπά τριών κοριτσιών και συγγραφέα βιβλίων που σχετίζονται με την πατρότητα και την οικογένεια.

Ένας νέος μπαμπάς αισθάνεται μπερδεμένος

Τους πρώτους μήνες ένας νέος μπαμπάς νιώθει ανάμεικτα συναισθήματα και είναι λογικό. Από τη μία χαρά και περηφάνεια για τη νέα ζωή που ήρθε στον κόσμο. Από την άλλη απόγνωση και άγχος για όλες αυτές τις στιγμές που δεν ξέρει τι να κάνει.

Νιώθει ένα νέο είδος αγάπης

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αγάπη που νιώθει ένας γονιός για το παιδί του και το ίδιο ισχύει και για τους μπαμπάδες. Τα συναισθήματα που νιώθουν για τα παιδιά τους είναι πρωτόγνωρα και πολύ ισχυρά.

A Father With A Newborn Baby In Bed

Νιώθει κυκλοθυμία

Το πρώτο ιδιαίτερα διάστημα οι αλλαγές είναι πολλές και μεγάλες και είναι λογικό ψυχολογικά να μην νιώθετε πάντα ηρεμία, χαρά και γενικά θετικά συναισθήματα. Τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση και η κυκλοθυμία είναι και αυτάς το πρόγραμμα.

Αισθάνεται φόβο για πολλά και διαφορετικά πράγματα

Φόβο για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Φόβο για το εάν θα ανταπεξέλθει στον νέου του ρόλο, φόβο για το πόσο θα αλλάξει η ζωή του, φόβο για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού του. Οι όποιες φοβίες του νέου μπαμπά είναι επίσης αναμενόμενες και φυσιολογικές στα πλαίσια της μετάβασης στην πατρότητα.

Αλλαγή στη σχέση με τη σύντροφό του

Ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τη σχέση του ζευγαριού. Το πώς την αλλάζει διαφέρει ανά περίπτωση. Το καλό σενάριο είναι ότι η σχέση γίνεται πιο δυνατή, περνάει σε ένα άλλο επίπεδου και ναι, το πρώτο τουλάχιστον διάστημα, το νέο μέλος της οικογένειας θα είναι στο επίκεντρο.

Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο ο ένας για τον άλλον, ακόμα και αν αυτός είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με αυτόν που είχατε πριν τη γέννηση του μωρού. Αυτό θα λειτουργήσει όχι μόνο προς όφελος της σχέσης σας, αλλά και προς όφελος του κάθε ενός ξεχωριστά.

Ναι, και ένας μπαμπάς μπορεί να έχει επιλόχειο κατάθλιψη

Κι όμως, και οι μπαμπάδες μπορεί να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη και ειδικά αυτοί που από τη φύση τους είναι πιο αγχώδεις ή που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα κατάθλιψης στο παρελθόν.

Η επιλόχειος κατάθλιψη σε μπαμπάδες δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί κι αυτό γιατί συχνά δεν έχουν την ευκαιρία να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους για όλες τις αλλαγές που βιώνουν, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό που μπορεί να το κάνει η νέα μητέρα.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved