Πέντε εύκολοι τρόποι να εμπλακούν οι μπαμπάδες στην εκπαίδευση του παιδιού

Γιατί είναι σημαντικό να έχουν οι μπαμπάδες ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση του παιδιού τους.

Πέντε εύκολοι τρόποι να εμπλακούν οι μπαμπάδες στην εκπαίδευση του παιδιού
Bigstock

Οι περισσότερες μπαμπάδες θεωρούν ότι η εκπαίδευση είναι τομέας της μαμάς.

Η μαμά θα αναλάβει το διάβασμα των παιδιών κι εκείνοι τις δραστηριότητες.

Ωστόσο, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η συμμετοχή του πατέρα στην εκπαίδευση του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των μαθητών στο σχολείο και όχι μόνο.

Υπάρχουν πέντε εύκολοι τρόποι που μπορούν να εμπλακούν οι μπαμπάδες στην εκπαίδευση των παιδιών. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

sosti-stasi-somatos-paidiou.jpg

Καθημερινό διάβασμα μαζί τους

Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο στην καθημερινότητά σας, προσπαθήστε να ξεκλέψετε λίγο, όχι για να ελέγξετε απλά το παιδί αλλά για να σας διαβάσει μια έκθεση που έγραψε, να ζητήσει τη βοήθειά σας σε μια άσκηση ή απλά να σας πει ποιο μάθημα το δυσκόλεψε.

Κάντε ερωτήσεις

Είναι σημαντικό να δείχνετε ενδιαφέρον για την ημέρα του παιδιού σας στο σχολείο. Πέρα λοιπόν από την κλασική ερώτηση « Πώς ήταν η μέρα σου», φροντίστε να κάνετε ερωτήσεις που να αφορούν την καθημερινότητά του, τους δασκάλους, τους φίλους, όλα όσα συνέβησαν, σημαντικά ή ασήμαντα.

Να έχετε ξεκάθαρες προσδοκίες

Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά τις προσδοκίες σας σε ότι αφορά την εξέλιξή τους. Αυτό βοηθά κι εσάς να κατανοήσετε, βλέποντας την πρόοδό τους, πόσο ρεαλιστικές είναι.

Βοηθήστε το να διαχειριστεί την άρνηση για το δάσκαλο ( ή τον καθηγητή)

Συμβαίνει συχνά ένα παιδί να αρχίσει να μη συμπαθεί το δάσκαλο, αν έχει προηγηθεί ένα περιστατικό. Μιλήστε του ώστε να κατανοήσετε το λόγο της άρνησης αλλά και για να το βοηθήσετε να τη διαχειριστεί. Αν κρίνετε αναγκαίο θα πρέπει να μιλήσετε με τον ίδιο το δάσκαλο ώστε να αντιμετωπιστεί όσο πιο άμεσα γίνεται αυτή η άρνηση.

Ενθαρρύνετε το παιδί να ενταχθεί σε ομάδες εργασίας

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το να βοηθήσετε το παιδί σας με την εργασία στο σπίτι μπορεί να αποτύχει, είναι γιατί οι τρόποι με τους οποίους διδάσκονται τα μαθήματα σήμερα μπορεί να διαφέρουν δραματικά από τη δική σας εποχή.

Μια καλύτερη τακτική είναι να ενταχθεί το παιδί σε ομάδες εργασίας συνομηλίκων του μετά τη δική σας παρότρυνση.

Με πληροφορίες από το fatherhood.org

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved