Tι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός μπαμπά όταν αποκτά κόρη

Μελέτη δείχνει πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος του άνδρα όταν αποκτά κόρη.

Tι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός μπαμπά όταν αποκτά κόρη
bigstockphoto.com

Πόσο αφήνουμε το φύλο του παιδιού μας να επηρεάσει τις συνήθειες αλλά και τις αποφάσεις που παίρνουμε ως γονείς;

Σύμφωνα με έρευνα, περισσότερο από όσο πιστεύουμε ή μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε καθώς αποδεικνύεται στην πράξη, ότι οι μπαμπάδες αντιδρούν διαφορετικά όταν αλληλεπιδρούν με τις κόρες τους από ό,τι όταν παίζουν με τους γιους τους.

Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Neuroscience της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας οι μπαμπάδες νεαρών κοριτσιών τείνουν να είναι πιο παρόντες και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους σε σχέση με τους μπαμπάδες αγοριών.

Ειιδικότερα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τραγουδούσαν πιο συχνά στις κόρες τους, μιλούσαν πιο ανοιχτά για τα συναισθήματά τους και χρησιμοποιούσαν πιο αναλυτικές λέξεις όπως «όλα», «κάτω» και «πολύ».

mpampas sxesi me kori 1

Μπαμπάδες αγοριών

Στον αντίποδα, οι πατέρες νεαρών αγοριών, συμμετείχαν σε παιχνίδια πιο ελεύθερα και χωρίς κανόνες. Χρησιμοποιούσαν επίσης συγκεκριμένες λέξεις που σχετίζεται με τις επιδόσεις τους όπως «περήφανος», «νίκη» και «κορυφαίος».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα επισήμαναν ότι οι διαφορές στις αλληλεπιδράσεις μπορεί να οφείλονται στο ότι οι μπαμπάδες αποδέχονται τα συναισθήματα των κοριτσιών πιο εύκολα από των αγοριών

«Όταν το παιδί φώναζε ή ζητούσε τον μπαμπά του, οι πατέρες των κοριτσιών ανταποκρίθηκαν σε αυτό περισσότερο από ό,τι οι πατέρες των γιων», ανέφερε η Jennifer Mascaro , επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

pateras didaksei gio 3

Πώς αντιδρά ο αντρικός εγκέφαλος

Εκτός από τις καταγραφές των καθημερινών αλληλεπιδράσεων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες για τη μέτρηση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων πατέρων.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το εξής εύρημα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σάρωσης εγκεφάλου, οι πατέρες νεαρών κοριτσιών έδειξαν μια πιο ισχυρή ανταπόκριση στις χαρούμενες εκφράσεις του προσώπου των κοριτσιών τους, στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την οπτική επεξεργασία, την ανταμοιβή, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την επεξεργασία του προσώπου.

Οι πατέρες νεαρών αγοριών, από την άλλη, αντέδρασαν περισσότερο στις ουδέτερες εκφράσεις του προσώπου των γιων τους.

Σύμφωνα με την Mascaro, τα κορίτσια μπορεί να μάθουν να είναι πιο ενσυναίσθητα από τα αγόρια εάν έχουν μπαμπάδες που εστιάζουν στις ανάγκες τους και είναι πιο ανοιχτοί στα συναισθήματά τους. Πρότεινε δε στους μπαμπάδες που έχουν γιους να ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση όταν αλληλεπιδρούν με τα αγόρια τους, καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει την κατάθλιψη των ενηλίκων με καταπιεσμένα συναισθήματα.

«Το γεγονός ότι οι μπαμπάδες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λιγότερο προσεκτικοί στις συναισθηματικές ανάγκες των αγοριών, παρά τις καλές προθέσεις τους, είναι σημαντικό να επισημανθεί», είπε χαρακτηριστικά η Mascaro.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved