Μπαμπάς μόνος στο σπίτι: Πώς να ανακουφίσετε το μωρό από τους κολικούς

  • Τι είναι οι κολικοί
  • Συμβουλές για μπαμπάδες που μένουν μόνοι με τα μωρά στο σπίτι
  • Μυστικά για να ανακουφίσετε το μωρό από κολικούς
Μπαμπάς μόνος στο σπίτι: Πώς να ανακουφίσετε το μωρό από τους κολικούς
Bigstock

Η μαμά έφυγε από το σπίτι, ήθελε να περάσει λίγο χρόνο με τις φίλες της και σας άφησε πίσω να προσέχετε το μωρό. Κανένα πρόβλημα για εσάς. Το μωρό σας το λατρεύετε και θέλετε λίγο χρόνο μαζί του. Όταν η μαμά βρίσκεται μαζί σας νιώθετε ότι δεν μπορείτε να προσφέρετε και πολλά γι' αυτό και όταν η μαμά θέλει να μείνει για λίγο μόνη, εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία.

Όμως, δεν έχει περάσει μισή ωρίτσα από τη στιγμή που η σύζυγός σας έκλεισε την πόρτα πίσω της και το μωρό αρχίζει να κλαίει. Το ταΐζετε, το αλλάζετε, όμως η ενόχληση και η γκρίνια, παραμένουν. Τι μπορεί να φταίει και είναι αναστατωμένο το μωρό σας; Ίσως να φταίνε οι κολικοί.

"Ουπς, τι είναι πάλι αυτοί οι κολικοί; Και γιατί πονάει το μωρό;", μπορεί να σκέφτεστε όσο προσπαθείτε να ηρεμίσετε το μικρό σας. Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να σας βοηθήσουμε και για να δώσουμε λύση στο πρόβλημά σας. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά. Τι είναι οι κολικοί...

mpampas monos sto spiti 1

Τι είναι οι κολικοί

Οι κολικοί είναι πονάκια που κάνουν το μωρό να κλαίει συχνά και συνεχώς σε υπερβολικό βαθμό. Αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα και αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα στα πέντε μωρά έρχεται αντιμέτωπο με αυτούς. Οι κολικοί συνήθως ξεκινούν όταν το μωρό είναι μόλις λίγων εβδομάδων και σταματούν συνήθως μεταξύ τέταρτου και έκτου μήνα. Αν και οι κολικοί δεν έχουν επιβλαβείς συνέπειες μακροπρόθεσμα, μπορεί να γίνουν πολύ εκνευριστικοί και ενοχλητικοί τόσο για τους νέους γονείς όσο και για τα μωρά που δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να ανακουφιστούν. Έτσι το βάρος της ανακούφισης και της φροντίδας, πέφτει εξολοκλήρου στους γονείς και στην προκειμένη περίπτωση, στους μπαμπάδες που είναι μόνοι στο σπίτι και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Συμβουλές για μπαμπάδες που μένουν μόνοι με το μωρό στο σπίτι

Αν το μωρό σας ξεσπάει συχνά σε κλάματα και μαζεύει τα γόνατα στο στήθος του όταν κλαίει, προσπαθεί να σας δώσει να καταλάβετε ότι πονάει επειδή έχει αέρια.

Σχετικά: Πώς θα ηρεμήσετε το ανήσυχο μωρό - Εφαρμόστε το «κράτημα της τίγρης» (vid)

mpampas monos sto spiti 3

Μυστικά για να ανακουφισετε το μωρό από τους κολικούς

  1. Ξαπλώστε το μωρό ανάσκελα και πιέστε απαλά τα πόδια του από πάνω προς τα κάτω, σαν να κάνει ποδήλατο. Αυτή η απλή άσκηση τεντώνει το στομάχι του μωρού κι έτσι το ανακουφίζει από τις κοιλιακές κράμπες.
  2. Ένα μασάζ στην κοιλίτσα του για 5-10 λεπτά μπορεί να βοηθήσει τον γαστρεντερικό σωλήνα και την πεπτική οδό να λειτουργήσουν φυσιολογικά, ώστε να απελευθερωθούν τα αέρια.
  3. Μια άλλη λύση είναι να ξαπλώσετε το μωρό μπρούμυτα στα γόνατά σας, ακινητοποιώντας το κεφάλι και το σώμα του και αφήνοντας τα πόδια του να κινούνται ελεύθερα.
  4. Μια θερμοφόρα μπορεί να κάνει θαύματα. Για να φτιάξετε μια θερμοφόρα για το μωρό σας, μπορείτε να βάλετε μέσα σε μια κάλτσα ένα μικρό μπιμπερό. Προσοχή: η θερμοφόρα θα πρέπει να περιέχει χλιαρό νερό και όχι ζεστό.

Αν δεν αποδειχτεί αποτελεσματική καμία από τις παραπάνω μεθόδους, ο παιδίατρος μπορεί να σας συστήσει κάποια ειδική θεραπεία. Σε περίπτωση που το μωρό τρώει με μπιμπερό, ίσως σας προτείνει ένα πιο εύπεπτο γάλα. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί. Το πεπτικό σύστημά του βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, επομένως μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι το μωρό σας να σας συνηθίσει να πίνει ή να τρώει. Αν το μωρό γκρινιάζει και είναι κακόκεφο, μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά ή να το βάλετε στο ριλάξ του.

*με πληροφορίες από το βιβλίο "Πρωτάρης μπαμπάς" από τις εκδόσεις διόπτρα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved