Απλοί τρόποι για να δεθεί ο μπαμπάς με το νεογέννητο μωρό του

Πώς μπορεί ένας μπαμπάς να δεθεί με το νεογέννητο όταν η σύντροφός του θηλάζει;

Απλοί τρόποι για να δεθεί ο μπαμπάς με το νεογέννητο μωρό του
Bigstock

Όταν οι ειδικοί μιλούν για δέσιμοως μπαμπάς με το μωρό, αναφέρονται στη στενή σχέση που αναπτύσσετε μεταξύ σας. Είναι το συναίσθημα που σας κάνει να θέλετε να του δείξετε όλη σας την αγάπη και τρυφερότητα.

Μπαμπάς και νεογέννητο: Και αν δεν δεθείτε αμέσως;

Το δέσιμο συχνά απαιτεί χρόνο. Μερικοί μπαμπάδες αισθάνονται δεμένοι με το μωρό τους μέσα στα πρώτα λεπτά ή ημέρες από τη γέννηση, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος – κι είναι απολύτως φυσιολογικό.Στο παρελθόν, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ήταν ζωτικής σημασίας να αφιερώνει ο μπαμπάς πολύ χρόνο με το νεογέννητό κατά τις πρώτες μέρες από την γέννησή του, για να δημιουργήσει έναν στενό δεσμό αμέσως.

Νεώτερες μελέτες ωστόσο, έχουν δείξει ότι το δέσιμο μπορεί να επέλθει σταδιακά. Οι γονείς που αποχωρίζονται το νεογέννητο τους αμέσως μετά τον τοκετό για ιατρικούς λόγους ή που υιοθετούν τα παιδιά σε πιο μεγάλη ηλικία, μπορούν να αναπτύξουν στενές σχέσεις αγάπης.

desimo mpampa kai paidiou1

Μπαμπάς και νεογέννητο: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να δεθείτε

Ο δεσμός γονέα-παιδιού ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου μέσα από την καθημερινή φροντίδα. Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα, αλλά μερικά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία. Εάν είστε και εσεις νέος μπαμπάς και θέλετε να δεθείτε με το νεογέννητο, δοκιμάστε τα εξής:

  • Σωματική επαφή: Το άγγιγμα είναι καταπραϋντικό τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας, γι' αυτό να το κρατάτε συχνά και να το χαϊδεύετε απαλά.
  • Τραγουδήστε του, κοιτάζοντας το μωρό στα μάτια.
  • Παίξτε μαζί του κάθε μέρα. Τα νεογέννητα μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι όσο και τα μεγαλύτερα μωρά. Το στυλ παιχνιδιού μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό της συντρόφου σας και αυτό είναι που ενθουσιάζει το μωρό.
  • Διαβάστε στο μωρό σας τακτικά κρατώντας το στην αγκαλιά σας.
  • Μιλήστε στο μωρό όσο πιο πολύ μπορείτε. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται σαν να μιλάτε στον εαυτό σας, αλλά θ΄ αρχίσει να νιώθετε τις αντιδράσεις του.

Μπαμπάς και νεογέννητο: Πώς μπορείτε να δεθείτε με το μωρό όταν η σύντροφός σας θηλάζει

Ακριβώς επειδή η σύντροφός σας θηλάζει δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα του μωρού. Ως μπαμπάς μπορείτε να αναλάβετε το ρέψιμο, το άλλαγμα της πάνας, το μπάνιο του νεογέννητου. Εάν η σύντροφός σας αντλεί το γάλα από το στήθος, μπορείτε να αναλάβετε να απασχολήσετε το μωρό.

desimo mpampa kai paidioy

Επιλόχεια κατάθλιψη στους μπαμπάδες

Έως και 10% των νέων πατέρων αναπτύσσουν επιλόχεια κατάθλιψη σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 4 έως το 25 % των νέων μπαμπάδων βιώνουν κατάθλιψη η οποία εμφανίζεται συνήθως κατά τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την επιλόχεια κατάθλιψη, αναζητήστε βοήθεια και θεραπεία. Είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved