Με ποιους τρόπους ο πατέρας επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού;

Ο ρόλος του πατέρα στη ζωή του παιδιού είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας.

Με ποιους τρόπους ο πατέρας επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού;

Η παρουσία του πατέρα όπως και της μητέρας, είναι καθοριστική στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ο πατέρας είναι στοργικός και υποστηρικτικός επηρεάζει σημαντικά τη γνωστική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού.

Ακολουθούν πέντε σημαντικοί τρόποι με τους οποίους ο πατέρας επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού:

Αυξάνει την νοημοσύνη

Ένας ενεργός πατέρας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων του παιδιού του. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες συμμετείχαν ενεργά καθ 'όλη τη διάρκεια του 1ου έτους της ζωής τους, επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μάθουν πράγματα, είναι πιο περίεργα και τους αρέσει να εξερευνούν. Επίσης, καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά και είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να παρουσιάσουν παραβατική συμπεριφορά.

rolos mpampa stin anaptixsi2

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

Η συναισθηματική στήριξη που παρέχει ένας πατέρας στο παιδί του είναι ένα ανεκτίμητο δώρο. Βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν πόσο πολύ τα αγαπούν και τα στηρίζουν οι μπαμπάδες τους, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και γενικά είναι πιο ευτυχισμένα. Επίσης, επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή στο άγχος/απογοήτευση, λιγότερο δισταγμό/φόβο σε νέες καταστάσεις και αυξημένη ικανότητα να αντιστέκονται στην πίεση των συνομηλίκων τους.

Αποτελεί θετικό πρότυπο

Οι μπαμπάδες αποτελούν θετικό αντρικό πρότυπο για τα παιδιά τους και βοηθούν στην προώθηση/ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά που ο μπαμπάς τους είναι δίπλα τους, τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και υψηλότερο επίπεδο κοινωνικότητας. Επίσης να είναι πιο συμπονετικά και γενναιόδωρα, με αυξημένη επίγνωση των αναγκών και των δικαιωμάτων των άλλων.

rolos mpampa stin anaptixsi1

Ενισχύει νέες δεξιότητες

Τα παιδιά κάνουν πολλές ερωτήσεις και οι δύο γονείς τις προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο. Οι ενεργοί πατέρες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να μοιραστούν την οπτική τους για τη ζωή και να διδάξουν στα παιδιά τους πολύτιμες δεξιότητες .

Μαθαίνει στο παιδί τι σημαίνει αληθινή αγάπη

Ένας μπαμπάς που είναι παρών και ενεργός κάνει το παιδί να αισθάνεται ευτυχισμένο γιατί ξέρει ότι το αγαπούν. Εκτός από την αγάπη της μάνας που θεωρείται αδιαμφισβήτητη και η αγάπη του πατέρα είναι απαραίτητα ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν χαρούμενα και υγιή, με υψηλή αυτοεκτίμηση.

Πηγή: childcrisisaz.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved