Εκστρατεία για τη Γιορτή του Πατέρα: «Μπαμπά μου ζεις για πάντα στην Καρδιά μου»

Η Γιορτή του Πατέρα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα αλλά και σεβασμό από την κοινωνία, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σχέση του πατέρα με το παιδί και τη σημασία του πατρικού ρόλου στην ανάπτυξη του παιδιού.

Εκστρατεία για τη Γιορτή του Πατέρα: «Μπαμπά μου ζεις για πάντα στην Καρδιά μου»

Η σχέση με τον πατέρα καθορίζει την ταυτότητά μας, διαμορφώνει πτυχές της προσωπικότητάς μας, δίνει ένα στίγμα για τον χαρακτήρα και τις δεξιότητές μας.

Είναι ένα αποτύπωμα που φέρνουμε στη ζωή και το φυλάμε πάντα στην καρδιά μας, είτε έχουμε την δυνατότητα να τον βλέπουμε και να τον έχουμε στη ζωή μας, είτε όχι. Είναι μια σχέση που διαμορφώνει την βιογραφία της ζωής μας.

Πολλά παιδιά βιώνουν την απώλεια του πατέρα λόγω θανάτου. Και γι’ αυτά τα παιδιά η ημέρα της γιορτής του πατέρα είναι σημαντική.

Για τα παιδιά που έχουν χάσει τον πατέρα τους σε πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντικό να τον γνωρίσουν μέσα από την αφήγηση, να ακούσουν την ιστορία του και να έχουν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις όποτε θέλουν, έτσι ώστε να τον συμπεριλάβουν στην ιστορία ζωής τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά που βιώνουν την απώλεια του πατέρα έχουν ζωντανές αναμνήσεις, εικόνες και λόγια που έχουν ειπωθεί από τον πατέρα τους και έχουν αγγίξει την καρδιά τους. Η ημέρα της γιορτής του πατέρα μπορεί να εγείρει συναισθήματα θλίψης, αμηχανίας και νοσταλγίας για τα παιδιά που βιώνουν την απώλεια του πατέρα τους.

Οι ενήλικες συχνά προσπαθούν να προσπεράσουν την ημέρα αυτή, καθώς δεν θέλουν να θυμίζουν στα παιδιά τους γεγονότα που τους έχουν προκαλέσει πόνο.

Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη να θυμούνται. Όταν κάποιος αγαπημένος μας πεθαίνει, δε φεύγει έτσι απλά από τη ζωή μας, αντίθετα εξακολουθεί να έχει μια έντονη παρουσία και ένα ξεχωριστό νόημα για εμάς. Γιορτές, επέτειοι, αλλά και ημερομηνίες κλειδιά για την απώλεια είναι συχνά μέρες στις οποίες πυροδοτούνται όλα τα συναισθήματα και οι σκέψεις των παιδιών.

Οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εκφραστούν την ημέρα αυτή, να ρωτήσουν, να θυμηθούν και να τους δώσουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν στο βαθμό που εκείνα επιθυμούν, σκέψεις και συναισθήματα για τον πατέρα τους.

Η ημέρα της γιορτής του πατέρα, μπορεί να γίνει αφορμή για να τιμήσει το παιδί την μοναδική σχέση και τον δεσμό που διατηρεί με τον πατέρα του, ακόμη και μετά τον θάνατό του. Η ιδιαίτερη αυτή μέρα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά που δε ζει πλέον ο πατέρας τους να γιορτάσουν μαζί με όλα τα άλλα παιδιά, να νιώσουν περηφάνεια για το πατέρα τους, και χωρίς ντροπές να εκφράσουν την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους για όλα τα ψυχικά και συναισθηματικά εφόδια που τους χάρισε.

Η Μέριμνα υλοποιεί με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα εκστρατεία ευαισθητοποίησης και συγκέντρωσης δωρεών για να χρηματοδοτηθούν κύκλοι στήριξης παιδιών και εφήβων που βιώνουν την απώλεια του πατέρα.

Φαίδων Χατζής & Ελευθερία Ράλλη
Ψυχολόγοι
Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος στην Αθήνα
Μέριμνα

Τρόποι συμμετοχής

Ανεβάστε στα social media στις 20 Ιουνίου
#MpampaMouZeisGiaPantaStinKardiaMou #Μέριμνα με μια φωτογραφία ή ζωγραφιά ή ευχή για το μπαμπά σας ή το ποστ της
Μέριμνας ή όποιον άλλο τρόπο εσείς προτιμάτε

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μια δωρεά στη Μέριμνα για τη στήριξη παιδιών που βιώνουν την απώλεια του πατέρα στο σύνδεσμο
#MpampaMou

Πληροφορίες για την Εκστρατεία

Η Γιορτή του Πατέρα είναι μια μοναδική Ημέρα αφιερωμένη στην πολύτιμη σχέση πατέρα-παιδιού. Τη μέρα αυτή αφιερώνουμε στους μπαμπάδες, όσους είναι δίπλα μας, αλλά και σε όσους ζουν μέσα μας. Όλοι έχουμε πατέρα, ακόμα και αν δε ζει. Και για τα παιδιά που έχουν βιώσει τη σημαντική απώλεια του πατέρα, η μέρα αυτή είναι ευκαιρία να γιορτάσουν και να τιμήσουν τις πολύτιμες στιγμές μαζί του, τα όσα έμαθαν, ένιωσαν και κληρονόμησαν από αυτόν.

Είναι και μια μέρα ευαισθητοποίησης για όλους εμάς που βρισκόμαστε στο περιβάλλον παιδιών που έχουν χάσει το γονιό τους, καθώς συχνά αναβιώνει ο θρήνος τους, γεγονός που μας δίνει την αφορμή να τα προσκαλέσουμε να μοιραστούν τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις και τα συναισθήματά τους.

Η δική σας συμμετοχή στην εκστρατεία αυτή βοηθάει και στηρίζει το παιδί που βιώνει την απώλεια του πατέρα του, καταρρίπτοντας στερεότυπα και εκπαιδεύοντας συγχρόνως μία κοινωνία που δυσκολεύεται απέναντι στον θάνατο.

Με χίλια ευρώ χρηματοδοτείται ένας κύκλος στήριξης παιδιού και εφήβου που βιώνει την απώλεια του πατέρα από φυσιολογικά αίτια.

Λίγα λόγια για τη Μέριμνα

Η Μέριμνα φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια προσφοράς στα παιδιά και τις οικογένειές τους και προσκαλεί τους φίλους της να συμβάλουν σ' ένα πολύχρωμο γενέθλιο παζλ ευχών και δράσεων αφιερωμένο στα παιδιά που φροντίζει και στηρίζει.

Είναι η μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα, τα τελευταία 26 χρόνια, με εξειδίκευση στην Συμβουλευτική Πένθους για παιδιά και εφήβους, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στο σπίτι σε παιδιά με απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια.

Η Μέριμνα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας καθώς λειτουργούν εδώ και δεκαετίες:

  1. Δύο Συμβουλευτικά Κέντρα Στήριξης Παιδιών και Οικογενειών στο Πένθος, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, καθημερινά λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης.
  2. Μία Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, στην Αθήνα, που προσφέρει ιατρική, νοσηλευτική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε παιδιά και εφήβους που νοσούν από μια απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια.
  3. Προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικών σε θέματα παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος.
  4. Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στη σοβαρή αρρώστια και το θάνατο.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved