10 σκέψεις που θα κάνεις τώρα που μένεις διαρκώς στο σπίτι με τα παιδιά

Μένουμε σπίτι και βαστάμε γερά

Πατούλια Kατερίνα
10 σκέψεις που θα κάνεις τώρα που μένεις διαρκώς στο σπίτι με τα παιδιά

Οι ημέρες αυτές είναι δύσκολες και η αλήθεια είναι πως ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν δυσκολότερα είναι μεγάλος. Σκέφτομαι πως ως γενιά έχουμε ζήσει μεγάλες χαρές και μεγάλα κραχ, τέτοια που θα έχουμε να τα διηγούμαστε στα εγγόνια μας.

Με θυμάμαι σαν να είναι χτες, να κατεβαίνω από το Καλλιμάρμαρο με τα πόδια μέχρι τη Νέα Σμύρνη με τους δρόμους κλειστούς, μιας και όλοι υποδεχτήκαμε τους πρωταθλητές του Euro 2004, χορέψαμε μέχρι τελικής πτώσης το Number One το βράδυ της 21ης Μαΐου 2005 μετά τη νίκη της Παπαρίζου και ήταν λίγο μετά τη βάφτιση της μεγάλης μου κόρης που έκλεισαν οι τράπεζες και πήγαμε σε δημοψήφισμα και βιώσαμε μια κρίση που παρόμοιά της δεν υπήρχε.

Κι ήρθε η ώρα μιας πανδημίας που απειλεί όλον τον πλανήτη και που απειλεί περισσότερο απ’ όλους τους γονείς μας, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, τους ανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή δίνουν μια μεγάλη μάχη με κάποια απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως μένουμε σπίτι και αν είσαι μαμά με ένα ή δύο ή περισσότερα μικρά παιδιά στο σπίτι κι αν μάλιστα είσαι εργαζόμενη μαμά με παιδιά στο σπίτι, είμαι σίγουρη πως αν δεις την κατάσταση με χιούμορ όπως κι εγώ, θα κάνεις σίγουρα κάποιες από τις παρακάτω δέκα σκέψεις.

Δέκα σκέψεις της μαμάς στο σπίτι

1.Η αποφυγή των μετακινήσεων σε βρίσκει πιο ξεκούραστη: Το να μην έχεις να χάσεις 1 ώρα στο πήγαινε και 1 ώρα στο έλα, εξασφαλίζει πως θα έχεις δύο ώρες έξτρα αντοχής για ακόμα περισσότερο παιχνίδι με τα παιδιά που κλεισμένα στο σπίτι, είναι στα κάγκελα.

2. Η κατάσταση αυτή θα σου θυμίσει το διάστημα της λοχείας, που ήσουν στο σπίτι με το μωρό ή τα μωρά σου. Γέννησα δύο παιδιά μέσα στον χειμώνα, με χιόνια, με διακοπές ρεύματος και με ό,τι θα μπορούσε να πάει στραβά σε μια λεχώνα. Κι όμως, αυτοί οι μήνες που πέρασα με τα μωρά μου στο σπίτι, είναι οι πιο αγαπημένοι μήνες της ζωής μου. Έτσι και τώρα, βλέπω το διάστημα αυτό με τα παιδιά στο σπίτι, σαν μια χρυσή ευκαιρία. Ναι, ξέρω τα παιδιά δεν είναι πια μωρά αλλά ο τρόπος να βρεθούμε λίγο παραπάνω, πιο ποιοτικά και πιο πολύ, σίγουρα θα με κάνει να χαμογελώ κάποια στιγμή στο μέλλον.

3. Δεν φανταζόμουν πόσες αγκαλιές μπορούμε να κάνουμε: Οκτώ το πρωί με έντεκα το βράδυ, μπορείς να απολαύσεις περίπου εκατό με διακόσιες, λυτρωτικές, ζεστές, αγαπησιάρικες αγκαλιές από τα παιδιά σου. Κι αν υπάρχει ένα πράγμα που έχει θεραπευτικές ιδιότητες ειδικά σε περίοδο κρίσης, είναι οι αγκαλιές.

4. Δεν φανταζόσουν πόσο παραγωγική μπορείς να είσαι στο σπίτι: Γιατί έχεις προπονηθεί πολύ καλά στο πώς να κάνεις χιλιάδες δουλειές παράλληλα με το μεγάλωμα των παιδιών και μπορείς να βγάλεις την δουλειά που κάνεις στο γραφείο και ακόμα παραπάνω.

5. Οι χειροτεχνίες δεν είναι ποτέ αρκετές: Υπήρξα προετοιμασμένη και η καραντίνα με τα παιδιά στο σπίτι με βρήκε με κόλες, γκλίτερ, χαρτόνια, αφρολέξ, μπλοκ ζωγραφικής και ό,τι άλλο μπορεί να απασχολήσει τα παιδιά για παραπάνω από μία ώρα κάθε μέρα.

6. Δεν φανταζόμουν πως υπήρχε ατάκα του Frozen 1, που να μην ξέρω απ’ έξω. Κι όμως η non stop αναπαραγωγή του Frozen 1, μέχρι να βγει επιτέλους σε dvd στα Ελληνικά και το Frozen 2, με έκανε να μάθω απ’ έξω κι ανακατωτά και το τελευταίο τραγούδι και την τελευταία ατάκα του Και ξεχνώ!

7. Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές που θα αναρωτηθείς πόσο καλή μαμά είσαι: Η τριβή εικοσιτετραώρου με δύο νήπια στο σπίτι, που δεν έχουν τρόπο να εκτονώσουν την ενέργειά τους, τα κάνει Ντένις τρομερούς επί χίλια. Κάπου εκεί μπορεί να ρίξεις και μια φωνή παραπάνω, να βάλεις και το δάκρυ κορόμηλο και που θα βάλεις μια φωνή γι’ αυτά που ζούμε. Πάρε βαθιές ανάσες, και θυμήσου πως μια κακή στιγμή δεν σε κάνει κακιά μαμά.

8. Θα εκτιμήσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου: Γιατί είσαι πολύ τυχερή να έχεις ένα ζεστό σπίτι, ένα σπίτι γεμάτο χαρούμενες αναμνήσεις, αγαπημένες μυρωδιές και την οικογένεια που μπάντα ήθελες. Και σε ένα τέτοιο σπίτι, οι ώρες περνούν γρηγορότερα.

9. Θα σκεφτείς, εκείνες τις μικρές ώρες που είσαι ξύπνια, πόσο σημαντικό πράγμα είναι η καθημερινότητα, η Αγία ρουτίνα, αυτή που τώρα σου λείπει, το να ετοιμαστείτε όλοι για το σχολείο και τη δουλειά, το πρόγραμμα που κάποιες φορές τόσο φορτωμένο το ένιωθες, οι υποχρεώσεις που σου λείπουν, εκείνα τα απλά, καθημερινά που τώρα κατάλαβες πόσο σημαντικά είναι.

10. Θα έρθεις κοντά με όσους αγαπάς: Τους γονείς σου που είναι μακριά και τώρα έχεις την έννοια τους τριπλά, τους φίλους που δεν έβρισκες πέντε λεπτά για να τηλεφωνήσεις, τον άνθρωπό σου που είχατε χαθεί μέσα στον ξέφρενο ρυθμό της καθημερινότητας και τα παιδιά σου που κάποιες μέρες ένιωθες τύψεις για τον λίγο χρόνο που τους αφιέρωνες.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου στο a.Patoulia@queen.dpg.gr και στο Instagram https://www.instagram.com/katiepatoulia/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved